ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟ.ΠΑ.

| Ετικέτες , | Posted On Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται η λύση του ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας που με αφετηρία τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ δημοτικής αρχής και φορέων της Λαυρεωτικής και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη παρουσιάστηκε ως η ενδεδειγμένη για να προχωρήσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική. Αυτό κατέστη σαφές τόσο στο Δήμο Λαυρεωτικής, όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος μετά και το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr ότι αφενός η εγκατάσταση είτε ΧΥΤΥ είτε εργοστασίου στο ΒΙΟ.ΠΑ. είναι παράνομη και αφετέρου ότι οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών - ιδιοκτητών είναι έντονες...


Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr χαρακτήρισε απλώς σενάρια τα όσα λέγονται για το ΒΙΟΠΑ, «αδειάζοντας» στην ουσία την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος: «Το να λέμε τώρα λεπτομέρειες και πιθανά σενάρια για το πώς θα γίνει το έργο, για το τι συνέπειες θα υπάρχουν, είναι σενάρια. Εμείς έχουμε μια απόφαση, έχουμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μη εφαρμογή του νόμου -αυτό είναι ξεκάθαρο", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση με πολλούς υπουργούς αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου να δείχνουν προς την πλευρά της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη που έκανε και τους σχετικούς χειρισμούς δίνοντας την εντύπωση πως η λύση του ΒΙΟ.ΠΑ. είναι η ενδεδειγμένη: «Καλά δεν ήξερε πως στο ΒΙΟ.ΠΑ. είναι παράνομο να εγκατασταθεί ΧΥΤΥ; Δεν ρώταγε;», ήταν το δεικτικό σχόλιο υπουργού της κυβέρνησης που αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά του παρακολουθεί από κοντά το θέμα.

«Σπάει» το μέτωπο της Κερατέας

Αντίστοιχη αμηχανία προκλήθηκε και στην άλλη πλευρά του λόφου, τη Λαυρεωτική. Με αφορμή το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr βγήκαν στην επιφάνεια οι έντονες αντιρρήσεις δημοτικών συμβούλων του Δήμου Λαυρεωτικής (και της πλειοψηφίας του δημάρχου Κώστα Λεβαντή) για «αδέξιους και αδιέξοδους χειρισμούς μιας μικρής παρέας γύρω από το δήμαρχο από την οποία είναι χαρακτηριστική η απουσία ενός ειδικού». Οι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαυρεωτικής που μίλησαν στην aftodioikisi.gr θέλησαν να κρατήσουν προς το παρόν την ανωνυμία τους «προκειμένου να μην διασπάσουμε το, μέχρι σήμερα, αρραγές μέτωπο», ωστόσο δεν δίστασαν να κατονομάσουν πλην του ίδιου του κ. Λεβαντή το δημοτικό σύμβουλο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΒΙΟ.ΠΑ. Σταύρο Ρόζη και το μέλος του Συντονιστικού κατά του ΧΥΤΑ Κερατέας κ. Μπινταρχά.

Μάλιστα, τα ίδια μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής που προέρχονται κυρίως από την Κερατέα τονίζουν ότι «σύντομα θα μιλήσουν, γιατί η πολιτική που ακολουθεί ο δήμαρχος είναι αδιέξοδη, καθώς δεν υπάρχει συνεννόηση πλέον ούτε με τους ίδιους ούτε με τους επιχειρηματίες στο ΒΙΟ.ΠΑ.». 

Λεβαντής: Στα λατομεία Μαρκοπούλου ο ΧΥΤΥ

Πάντως από την πλευρά της δημοτικής αρχής, μετά το δημοσίευμα, υποστηρίζουν ότι η πρόταση που θα κατατεθεί την Τετάρτη θα αφορά μόνο την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων  σε χώρο 25 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου εντός του ΒΙΟ.ΠΑ. δυναμικότητας 60.000 τόνων ετησίως και, αν χρειαστεί, «ένας μικρός ΧΥΤΥ θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα λατομεία Μερέντα του Μαρκόπουλου», όπως τονίζει στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής. Ο ίδιος μάλιστα με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, τονίζει ότι «η πρόταση του δήμου δεν βρίσκεται μακριά από αυτή της κ. Μπιρμπίλη η οποία ζήτησε να διασφαλιστεί η διαχείριση 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως». Σε ερώτηση της aftodioikisi.gr με ποιον τρόπο θα ξεπεραστούν το θέμα του νόμου αλλά και οι αντιρρήσεις των επιχειρηματιών ο κ. Λεβαντής υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει τροποποίησή του και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιχειρηματίες θα μεταπειστούν.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟ.ΠΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν