Κήποι Αλιάρτου / Gardens of Aliartos - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

| Ετικέτες , , , , | Posted On Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που θα'πρεπε όλοι να δούμε 
και να προβληματιστούμε !

Το ντοκιμαντέρ μέσα από μια ιστορική αναδρομή της ευρύτερης περιοχής της Κωπαΐδας αναδεικνύει την ομορφιά και την σημασία των «Κήπων Αλιάρτου» για ολόκληρη τη Βοιωτία, παραγωγής Δήμου Αλιάρτου, Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και τη συνεργασία του συλλόγου "Το Κοινόν των Βοιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον". (παραγωγή 2010)...



Οι «Κήποι Αλιάρτου» αποτελούν μοναδικό στη χώρα μας δείγμα Αγγλικής αρχιτεκτονικής κήπων ενώ στον ίδιο χώρο σώζονται αγροτό-βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατοικίες και διοικητικά κτίρια του 19ου  αιώνα της Αγγλικής εταιρείας «Lake Copais Co Ltd» η οποία το 1890 αποξήρανε με επιτυχία τη Λίμνη Κωπαΐδα και εκμεταλλεύτηκε την πεδιάδα μέχρι το 1953 όταν το Ελληνικό Δημόσιο εξαγόρασε το κτήμα.

Αν και τόσο η έκταση των «Κήπων»  όσο και τα κτίρια της Αγγλικής Εταιρείας έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ιστορικά διατηρητέα μνημεία, ο Οργανισμός Κωπαΐδας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως ιδιοκτήτες του χώρου αδυνατούν να τα συντηρήσουν επαρκώς και να τα αναδείξουν. 

Η εγκατάλειψη των «Κήπων» από τους ιδιοκτήτες της στερεί από τον Δήμο Αλιάρτου τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού του αποθέματος προς όφελος των κατοίκων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

Στο ντοκιμαντέρ εκφράζουν τις απόψεις τους, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες των Κήπων, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ο διευθυντής του Οργανισμού Κωπαΐδας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και ο πρώην Δήμαρχος Αλιάρτου.




Το ντοκιμαντέρ μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στις παρακάτω διευθύνσεις και είναι ελεύθερα διαθέσιμο για εγκλεισμό (embed).



Είναι σημαντικό να αναδειχτεί το θέμα, ειδικά σε μια περίοδο όπου συζητιέται έντονα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης. 

Οι "Κήποι" θα πρέπει να αναδειχτούν γιατί με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν την τόνωση της τοπικής οικονομίας η οποία εν μέσω κρίσης βρίσκεται σε ύφεση.

Σχετικές Αναρτήσεις :



24 σχόλια:

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΤΕΡ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 'ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαριτήρια στον dk για αυτή την εξαιρετική ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. dk υπήρχαν πριν λίγο 8 σχόλια σε αυτή την ανάρτηση. που πήγαν;
    υπήρχε σχόλιο που έλεγε ότι το έργο πληρώθηκε με 12.000 ευρώ από το Δήμο Αλιάρτου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα έξι τελευταία σχόλια έχουν διαγραφεί. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου, αν θέλει, μπορεί να ξαναγράψει το σχόλιό του αφαιρώντας όμως το σημείο εκείνο που αναφέρονταν σε κάποιες -κατακριτέες από εμένα- καταστάσεις του παρελθόντος. Όσον αφορά τους ανώνυμους σχολιαστές, καλό θα ήταν οι καταγγελίες που εξήγγειλαν να γίνονται επώνυμα. Όλα τα σχόλια έχουν κρατηθεί στο αρχείο. Όποιος απ’τους θιγόμενους έχει πρόβλημα με τη διαγραφή των σχολιασμών του μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο email: dk@aliartos.info

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στα σχόλια αυτά αναφέρονταν στοιχεία αδιάψευστα που πολύ εύκολα μπορούν να εξακριβωθούν μια και αποτελούν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. δεν αναγράφονταν ύβρεις ή υπόνοιες. Θα ήθελα όμως να μάθω τα πνευματικά δικαιώματα σε ποιόν ανήκουν; στο σύλλογο ή στο Δήμο;
    Κατανοώ πως το θέμα ΚΗΠΟΙ αφορά σημαντικότατο κομμάτι όλης της πόλης και δεν πρέπει να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ μας. Από κοινού όλοι πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να το αναδείξουμε.
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΒΡΙΖΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΕΣ DK.ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΩ ΣΤΟ SITE ΣΟΥ!
    ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙ ΤΑ ΑΦΗΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι μέχρι το καλοκαίρι φίλε ανώνυμε, αλλά μέχρι και τον προηγούμενο μήνα. Πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να καταλάβουμε μέχρι που φτάνει η ελευθερία μας και που αρχίζει η ελευθερία του συμπολίτη μας. Ναι στο παρελθόν τα σχόλια ήταν ελεύθερα και σε ρωτώ, πιστεύεις ότι όλοι μπορούμε να διαχειριστούμε την ελευθερία που μας δίνεται με τον ίδιο τρόπο; Θα θυμάσαι πολύ καλά, ακόμη και την προεκλογική περίοδο τι έγινε. Ήταν σωστό; ΟΧΙ ! Ποιος φταίει; Όλοι θα πείτε εγώ, που το άφησα να γίνει! Και εν μέρη έχετε δίκαιο. Απ’ τα λάθη όμως μαθαίνουμε κι εγώ έμαθα πολλά τους τελευταίους 15 μήνες. Και ξέρεις τι έμαθα; Ότι δεν πρέπει να αφήσω να συνεχιστεί το παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι στις πλάτες τις δικές μου. Τέλος κύριοι! Δεν έχω καμία διάθεση πλέον να δικαιολογούμε στον κάθε έναν για τα σχόλια τρίτων. Είναι βλέπεις για σένα πολύ εύκολο να πεις ορισμένα πράγματα ανώνυμα, λόγια που δεν θα τα έλεγες επώνυμα! Αν όπως λες, δεν υβρίζεις ή καταγγέλλεις κανέναν, γιατί τότε δεν τα λες επώνυμα; Έχω ξαναπεί, η πόλη μας είναι μικρή, γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Εδώ δεν είναι η Αθήνα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Το τηλέφωνό μου πιθανόν να το γνωρίζεις κι αν όχι, μπορείς πολύ εύκολα τα βρεις. Επικοινώνησε μαζί μου να σου λύσω τις όποιες απορίες έχεις. Μη συνεχίζεις όμως την επίθεσή σου μέσα από εδώ γιατί δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για όσους θέλουν να ξέρουν τι είδους ανταγωνισμό θα έχει ένας κήπος ως τουριστικός προορισμός (δεν θέλω να σας αποθαρρύνω) κοιτάξτε αυτό το βίντεο. Θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για την ανάπτυξη ενός μυθολογικού πάρκου στην Ελλάδα (χωρίς το παλάτι...) Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο σύμπλεγμα της Αρτέμιδας και του Θηβαίου Ακταίονα καθώς τον κατασπαράζουν οι σκύλοι του. Το επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον Ελικώνα.

    http://www.youtube.com/watch?v=l8aWwrBQF2A&feature=related

    Ο χαρακτηρισμός της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας των Μουσών ως ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) σε συνδυασμό με γήπεδα γκολφ και ανάλογες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, και η αναβίωση των αρχαίων Μουσείων θα μπορούσε να καταστήσει τον Δήμο Αλιάρτου και Θεσπιών σε ένα από του σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Μιλάμε για επένδυση δισεκατομμυρίων, κάτι ανάλογο με την πρόταση του Χιμάρα για την Αταλάντη, αλλά πολύ ποιό βιώσιμο.
    Μια προειδοποίηση: αν αναφέρετε αυτή την πρόταση σε κάποιον στο Δήμο θα γελάσει και θα σας απαντήσει "Αυτά δεν γίνονται"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε του 12.42
    Είδα το βίντεό σου που είναι πράγματι εξαιρετικό. Αλλά γνωρίζεις ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν αγάλματα σε φροντισμένους καταπράσινους κήπους με νερά. Νομίζω όμως ότι στην περίπτωσή μας ενδιαφέρον για τον πολιτισμό μας είναι ανύπαρκτο όχι μόνο από τις τοπικές αρχές, αλλά και από τους πολίτες. Σε ότι αφορά την κοιλάδα των Μουσών, λίγοι από τους Θεσπιείς ακόμα γνωρίζουν ότι στην αρχαιότητα η περιοχή αυτή αποτελούσε θέρετρο για διακοπές από Ρωμαίους συγκλητικούς και άλλων πλούσιων Ρωμαίων, οι οποίοι συνδύαζαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα με τις αρχαίες γιορτές «Μουσεία» και «Ερωτίδια» που οργάνωνε ο Δήμος Θεσπιέων με το «Κοινό των Βοιωτών». Αυτά περισσότερο για τη νέα Δημοτική Αρχή…..
    Π.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει όλοι να απαντήσουμε πλέον στο ερώτημα: Τι ανάπτυξη θέλουμε για την περιοχή μας; Προς πιά κατεύθυνση να πάμε;
    Γιατί μάλλον δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και εργοστάσια και πολιτισμο-περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε του 8:03
    Οι αρχαίοι Θεσπιείς σε μιά έκφραση σύγχρονης επίχειρηματικότητας είχαν αναπτύξει τον εξιδεικευμένο τουρισμό.
    Συγκεκριμένα διαφήμιζαν τον ναό του Έρωτα με το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης του Πραξιτέλη με τον ισχυρισμό πώς η επίσκεψη στο ναό ...βοηθούσε την γονιμότητα. Έτσι κατάφεραν να καταστήσουν τις Θεσπιές τουριστικό προορισμό για τους νεόνυμφους που ερχόντουσαν εκεί για το μήνα του μέλιτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @jk
    Σύμφωνα με τον ρωμαίο ποιητή Οβίδιο το επεισόδιο με τον Ακταίωνα έγινε στον Κιθαιρώνα, όταν κατά λάθος είδε την Άρτεμη γυμνή με τις θεραπαινίδες της να κάνει το λουτρό της (όπως φαίνεται και στο βίντεο σου).
    Ο Ευριπίδης όμως μας δίνει μιά διαφορετική εκδοχή: Ο Ακταίων ισχυρίστηκε πως ήταν καλλίτερος κυνηγός από την Άρτεμη και πλήρωσε την Ύβρη αυτή με την ζωή του:

    "ὁρᾷς τὸν Ἀκτέωνος ἄθλιον μόρον,
    ὃν ὠμόσιτοι σκύλακες ἃς ἐθρέψατο
    διεσπάσαντο, κρείσσον' ἐν κυναγίαις
    Ἀρτέμιδος εἶναι κομπάσαντ', ἐν ὀργάσιν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμε toy 11.30
    Συμπληρώνεις σωστά την τουριστική κίνηση των Ρωμαίων στην κοιλάδα των Μουσών, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Και σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή από ξένους τουρίστες και ειδικά γνώστες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Γνώρισα, όμως, ορισμένους από αυτούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στον ιερό αυτό τόπο, λόγω της κακής επισήμανσης και τις σχεδόν ανύπαρκτες πινακίδες. Εσύ που γνωρίζεις καλά το θέμα και υποθέτω ότι είσαι από την περιοχή, θα σε παρακαλούσα να μιλήσεις με τους υπεύθυνους για την καλύτερη διευκόλυνση των τουριστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 1:48
    Γράφεις, ".. να μιλήσεις με τους υπεύθυνους για την καλύτερη διευκόλυνση των τουριστών".
    Δυστυχώς υπεύθυνοι για την διαγραφή των Θεσπιών από τον τουριστικό χάρτη είναι αυτοί που πλαισιώνουν τον σημερινό δήμαρχο. Το σχόλιο αυτό λοιπόν το απευθύνω στον κ. Ντασιώτη.
    Για όσους θέλουν να γνωρίζουν πως οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση σας παρουσιάζω το ενημερωτικό υπόμνημα που υποβλήθηκε το 2003 στο Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την προβολή του παγκοσμίως γνωστού αρχαιολογικού αυτού χώρου από πολλαπλές αυθαίρετες επεμβάσεις.
    Το υπόμνημα αυτό (μαζί με τον φάκελο με τα συνημμένα και το φωτογραφικό υλικό) κατατέθηκε προσωπικά στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, κ. Χ. Ζαχόπουλο ο οποίος και το αγνόησε:

    https://docs.google.com/document/d/178AZKklQurXIxcH6Dj18atVf_q-MFWeUWk3VDIvPBms/edit?hl=en&pli=1#

    Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που κατατέθηκε από τον αντιδήμαρχο Θεσπιών το 2006 έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις 27 Μαίου 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειδα και εγω το βιντεο και επειδη κοντευω σε μισο αιωνα ζωης ετυχε να ζησω και εγω την αιγλη των κηπων και μελαγχολησα.οπως μελαγχολησα με την καθε παπαρια που ακουσα απο μερικους για το τι φταιει που εφτασαν οι κηποι σε αυτο το χαλι .λες και οι παλαιοτεροι δεν γνωριζουν.αν αρχισεις και μιλας απο το 80 θα σε πουν δεξιο αν μιλησεις απο το 90 θα σε πουν πασοκτζη.ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.ΖΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΠΑΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ,ΕΙΤΕ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΛΕΙΨΗ Η ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΗΤΑΝ ΠΟΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΩ ΤΟ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ.ΕΡΕΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ Η ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟΤΕ(ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ)ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΜΕ 70% ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ.ΚΑΝΕΙΣ ,ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.ΤΙΠΟΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ.''Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΗΡΗ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ''ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΜΕ ΤΟΥΣ''ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΥΣ''ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ''ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ''.ΜΟΝΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ.ΟΠΟΤΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ ανώνυμε του 1:48
    Ευχαριστώ για το κείμενο της προσφυγής για την Κοιλάδα των Μουσών, το οποίο προτείνω να διαβαστεί από όλους τους χρήστες του Βήματος. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία παρόλο το έντονο ενδιαφέρον της για τους αρχαιολογικούς τόπους δεν έχει αρκετά μέσα για να τους αναδείξει και ακόμα να τους οριοθετήσει πρακτικά. Περισσότερο ευθύνονται οι τοπικές αρχές και στο σημείο αυτό συνυπογράφω την πρότασή σου να σταλεί επίσημα το θέμα της ανάδειξης της Κοιλάδας των Μουσών στον νέο δήμαρχο Αλιάρτου-Θεσπιών με την υπογράμμιση να ενεργήσει άμεσα. Και κάτι ακόμα: απέναντι ακριβώς από τα ερείπια του ιερού των Μουσών και δίπλα στο δρόμο υπάρχουν συρματοπλέγματα που καλύπτουν ολόκληρη έκταση στην πλαγιά, εντός της οποίας υπάρχει και δρόμος. Προφανώς, πρόκειται για κατάχρηση χώρου, ο οποίος αποτελεί αναμφισβήτητα αρχαιολογική έκταση. Στην πλαγιά αυτή κάθονταν οι αρχαίοι και παρακολουθούσαν της γιορτές, ιδιαίτερα τις μουσικές εκδηλώσεις, μια που από τη θέση αυτή διαπιστώνεται μια ξεχωριστή ακουστική. Προτείνω στον Δήμαρχο κ. Ντασιώτη να επιληφθεί του θέματος, να ενεργήσει άμεσα μέσω της πολεοδομίας για την απελευθέρωση του αρχαιολογικού αυτού χώρου από το συγκεκριμένο κτήμα, το οποίο δεν έχει κτίσμα και προφανώς περιφράχτηκε από παλαιότερη στάνη προβάτων. Είναι πράγματι κρίμα, o χώρος αυτός να μεταφέρει και σε ξένους τουρίστες και περισσότερο ενδιαφερόμενους ερευνητές την αδυναμία των τοπικών αρχών να προστατέψουν το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε, τον πολιτισμό.
    Π.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε στο 6:03 μ.μ.
    Μια διευκρίνηση. Το κείμενο του Μνημονίου στο ΥΠΠΟ δεν είναι το ίδιο με το κείμενο της Αναφοράς στο ΣτΕ.
    Το τελευταίο έχει συνταχθεί από δικηγόρο στην επίσημη γλώσσα του ΣτΕ, και αφορά την απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να επιτρέψει τον αποχαρακτηρισμό, ως αναδασωτέας, της δασικής έκτασης των 48 στρεμμάτων που είχε καταπατηθεί και εκχερσωθεί, στη θέση "Χριστός" στο Ανατολικό σκέλος της Κοιλάδας των Μουσών.
    Αναφορικά με παράνομες περιφράξεις υπάρχουν και άλλες, κατάφορα παράνομες, τις οποίες έφερα υπ όψη του Δασαρχείου Θηβών και αρνήθηκαν κατηγοριματικά να επέμβουν. Επιπλέον τουλάχιστον 4 κτηνοτρόφοι βόσκουν τα κατσίκια τους μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και σε μια περίπτωση παρ' ολίγον να πέσω θύμα των τσοπανόσκυλων που μου επετέθησαν ενώ έβγαζα φωτογραφίες. Μόνο η άμεση επέμβαση του τσοπάνη με έσωσε. Και ύστερα μιλάμε για την ανυπαρξία επισκεπτών στον χώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aνώνυμε του 6.43
    Σε συμβουλεύω να μην πτοηθείς από την αδιαφορία των συγκεκριμένων αρχών και να συνεχίσεις με τον τρόπο σου και στο μέτρο των δυνάμεών σου για την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής αυτής κληρονομιάς. Το ίδιο θα κάνω και εγώ από μέρος μου και νομίζω ότι με επιμονή και υπομονή θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Και μόνο η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας θα είναι ένα μεγάλο κέρδος.
    Καληνύχτα
    Π.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχει αναρτηθεί το θέμα εδώ:

    http://aliartos-city.blogspot.com/2011/03/blog-post_9081.html

    Ευχαριστούμε τον jk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σχετικα με την ερωτηση καποιου φιλου με τα πνευματικα δικαιωματα του χωρις να ειμαι απολυτα βεβαιος θα πρεπει να αναφερεται στην συμβαση εργου η με συμφωνιτικο ποιος εχει τα πνευματικα δικαιωματα,αν οχι ανηκουν στο δημιουργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ειλικρινα ξεκινωντας να βλεπω τα βιντεο με επιασε οργη και ημουν ετοιμος να γραψω και να κραξω τους παντες .Στην πορεια και με τις δηλωσεις των κατοικων.ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙΑ.ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ dk Ωραίο Ντοκυμαντέρ.
    Μόνο που πιστεύω ότι για την προτέρα κατάσταση θα έπρεπε να μιλήσουν περισσότεροι κάτοικοι που γεννήθηκαν στον Αλίαρτο συμπεριλαμβανομένων: τον πρώην Δήμαρχο, τον νυν Αντιδήμαρχο, την Δημοτική υπάλληλο και ένα παλαιό Δημότη.
    Τώρα οι λοιποί που παρουσιάζονται καλό θα είναι να μιλάνε για λίγα χρόνια πρίν και το αύριο των κήπων και όχι για κάτι που δεν γνώρισαν.
    Με εκτίμηση
    Αθανάσιος Αθανασίου.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΠΟΤΕ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΙ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΕΡΝΑΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΛΥΠΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ dk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με ξαφνιάζει ευχάριστα η ποιότητα των σχολίων , τόσο αυτών που εκφράζουν απόψεις και ανησυχίες για το
    μέλλον των κήπων, όσο και αυτών που παραθέτουν μυθολογικά , προϊστορικά και ιστορικά στοιχεία.
    Εάν μου ζητούσαν να περιγράψω και εγώ την εικόνα των κήπων είναι σίγουρο ότι θα είχα την ίδια δυσκολία
    με την Γιουγιού , τον Φώτη τον " κουλιούρια" αλλά και τον Αλέκο καίτοι τους επισκεπτόμασταν με τους: Γιώργο,
    Νίκο, Νίκο, Νίκο, Ηλία, Κώστα, Νότη και άλλους από το Μαλάκι πριν εξήντα (60) χρόνια, όταν ήμασταν στην
    πρωτοδεύτερη δημοτικού. Το κάλλος, γενικά, ίσως είναι η λέξη που ταίριαζε ( και ταιριάζει) για να χαρακτη-
    ρίσει τους πάντα θαυμαστούς κήπους του χ ω ρ ι ο ύ μας. Ευχαριστίες στον αναρτήσαντα.
    ´Ενας Αλιαρτιανός που κατοικεί στη Λάρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν