ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Χαλκίδα: 21-2-2011 Αρ. Πρωτ.: 210/130

Προς

1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

2) Πρόεδρο ΔΕΗ...



Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε, 

Με το Ν.3851/04-06-2010 περί "Επιτάχυνσης της Ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" ...


...και ειδικότερα με το άρθρο 15 §6, που ψήφισε η Βουλή, δίνεται η δυνατότητα σε πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτά ορίστηκαν με την υπ’ αριθ. 249448/26-06-2010 απόφαση του ΥΠΑΑΤ, κατ’ εξαίρεση να υποβάλλουν αίτημα για εγκατάσταση Φ/Β πάρκων ισχύος 100KW το οποίο και θα εξετασθεί κατά προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων ενδιαφερομένων-επενδυτών.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής νέων αιτημάτων για εγκατάσταση Φ/Β πάρκων από επαγγελματίες αγρότες ορίστηκε η 11/10/2010 ημερομηνία έκδοσης-δημοσίευσης της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης ΑΥ/Φ1/οικ19598 από τον ανωτέρω νόμο.


Επαγγελματίες Αγρότες του Νομού μας οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να εγκαταστήσουν Φ/Β πάρκα σε ιδιοκτησίες τους συγκρότησαν τους φακέλους τους με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία παρουσιάστηκαν στη ΔΕΗ της περιοχής μας για να υποβάλλουν έγκαιρα τα αιτήματά τους σε εφαρμογή όλων των ανωτέρω.


Η ΔΕΗ όμως όντας ανέτοιμη να παραλάβει τις Αιτήσεις, με την έκδοση της 3ης Ανακοίνωσης της είχε φροντίσει για δικούς της λόγους, να αποκλείσει τα διασυνδεδεμένα νησιά επ’ αόριστον, ενέργεια η οποία δεν προβλέπεται πουθενά από το Ν.3851/2010. Με το πρόσχημα αυτό όχι μόνο δεν παρέλαβε τις αιτήσεις των Αγροτών ως όφειλε, και σε εφαρμογή του νόμου, και ας τις εξέταζε όταν θα ήταν έτοιμη αλλά ανώτατα τοπικά στελέχη της απέτρεπαν τους Αγρότες από αυτή την νομιμότατη επενδυτική τους δραστηριότητα για συμπλήρωση του εισοδήματός τους, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λέγοντάς τους ότι : « Μην κάνετε άδικα έξοδα γιατί η Εύβοια δεν πρόκειται να ανοίξει για Φ/Β πάρκα γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει χωρητικότητα στα υπάρχοντα δίκτυα διανομής και μεταφοράς της ΔΕΗ αλλά δεν προβλέπεται κι η δημιουργία νέων δικτύων».


Όταν ετοιμάσθηκε η ΔΕΗ εξέδωσε την 6η Ανακοίνωση της, σε διάψευση των ΄΄ νουθεσιών ΄΄ των τοπικών της στελεχών, με την οποία δίνει την δυνατότητα υποβολής αιτημάτων στους επαγγελματίες Αγρότες παράλληλα όμως ενθυμάται το Νόμο και τις Υπουργικές Αποφάσεις και αποφασίζει να λειτουργήσει ΄΄ νόμιμα ΄΄ καταργώντας την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων τους.


Η κατά την άποψη μας μεθόδευση αυτή της ΔΕΗ και αυθαίρετη ερμηνεία του Νόμου, έδωσε τη δυνατότητα στα Διευθυντικά τοπικά της στελέχη, να λειτουργήσουν αυθαίρετα, δίνοντας προτεραιότητα όπου αυτοί ήθελαν παραλαμβάνοντας αιτήματα χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και αποκλείοντας εν τοις πραγμάσι όλους τους επαγγελματίες Αγρότες του Νομού μας καταστρατηγώντας (βιάζοντας) το πνεύμα του Νομοθέτη που στόχευε και στην ενίσχυση του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα Αγροτών.


Ειδικότερα στην περιοχή της ΔΕΗ Χαλκίδας


- Αργά το απόγευμα στις 09/02/2011 στον αύλιο χώρο της ΔΕΗ καταρτιζόταν κατάσταση προτεραιότητας ενδιαφερομένων επενδυτών κατ’ άλλους κατόπιν εντολής Διευθυντή της τοπικής ΔΕΗ και κατ’ άλλους καθ’ υπόδειξη του φύλακα του χώρου !!!


Στην συγκεκριμένη κατάσταση η ΕΑΣ Ευβοίας έλαβε το Νο 13 για λογαριασμό 47 επαγγελματιών Αγροτών που εκπροσωπούσαμε.


Το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της υποβολής των Αιτημάτων ο Διευθυντής της ΔΕΗ νομιμοποίησε κατάσταση Αγνώστου Συντάκτη και στην οποία το Νο 1 και 2 είχαν ήδη πρωτοκολληθεί, με άγνωστο πλήθος Αιτημάτων κατά δήλωση του, και η ΕΑΣ Ευβοίας εμφανιζόταν με το Νο 43.


Την ίδια ημέρα στις 9:00 π.μ. ο Διευθυντής της ΔΕΗ μας διαβεβαίωσε προσωπικά ότι οι Αιτήσεις που προσκόμισε η ΕΑΣ Ευβοίας θα πρωτοκολλούντο κανονικά και θα εισέπραττε το προβλεπόμενο παράβολο.


Στις 13:30 την ίδια μέρα αρνιόνταν να εισπράξει το παράβολο παρόλο που είχε πρωτοκολλήσει τις Αιτήσεις καθιστώντας a priori απορριπτέα τα αιτήματα των Αγροτών.


Τέλος στις 16:00 της ίδιας μέρας μετά από προσωπική μου παρουσία, αφόρητες πιέσεις περί προσφυγής μας στη Δικαιοσύνη και μαραθώνιες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με την Αθήνα, αποφάσισε να εισπράξει τα προβλεπόμενα παράβολα την 11η Φεβρουαρίου με ημερομηνία 10/02 λόγω παρωχημένης ώρας.


Για την περιοχή δε της ΔΕΗ Αλιβερίου:


- Οι επενδυτές την Τετάρτη 9/2/2011, το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ και δημιούργησαν κατάσταση με τα ονόματά τους για να χρησιμοποιηθεί ως σειρά προτεραιότητας την Πέμπτη 10/02/2011.


- Ο εκπρόσωπος των Αγροτών έλαβε το Νο 9 έχοντας εξουσιοδοτήσεις από 24 Αγρότες-Επενδυτές.


- Την Πέμπτη το πρωί, 10/02/2011, ξεκίνησε η ΔΕΗ να δέχεται τις αιτήσεις των επενδυτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της. Με την κατάθεση και του επενδυτή που κατείχε το Νο 8 Ο Διευθυντής της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν παραλαμβάνει άλλες Αιτήσεις ενδιαφερόμενων, διότι καλύφθηκε η προβλεπόμενη ισχύς.


- Μετά από τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Διευθυντή της ΔΕΗ δέχθηκε και παρέλαβε το σύνολο των Αιτήσεων από όλους τους Επενδυτές, αρνήθηκε όμως να εισπράξει το προβλεπόμενο παράβολο.


- Την Παρασκευή, 11/02/2011, μας χορηγήθηκε έγγραφο από την ΔΕΗ Αλιβερίου, στο οποίο αναφέρεται ότι οι Αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τους οκτώ πρώτους ενδιαφερόμενους, αφού εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν κάλυπταν το όριο ισχύος, για την περιοχή του Αλιβερίου, κάτι παντελώς άγνωστο για τους Επενδυτές.


- Ταχύτατη έγκριση Επένδυσης αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ!!!!!!!!


- Άραγε από τον αρμόδιο;;;;;;;;


Η παραπάνω περιγραφείσα διαδικασία κατά την άποψη μας είναι πέρα για πέρα διαβλητή και διάτρητη δεν διασφαλίζει κανέναν και έναντι ουδενός και ειδικά τους Αγρότες.


Γεννά δε πλήθος ερωτηματικών και εύφορο έδαφος για την άνθηση της διαπλοκής που τόσο έχει ταλανίσει την ανάπτυξη της χώρας μας.


Η άποψη μας αυτή (ότι πρόκειται για διαπλοκή), θα αλλάξει μόνο εάν η ΔΕΗ δώσει στη δημοσιότητα τα πρωτόκολλα και τα πλήρη στοιχεία όλων των επενδυτών που υπέβαλλαν αίτημα για Φ/Β πάρκα, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση θα αποδειχθεί η Διοικητική ανεπάρκεια των τοπικών στελεχών της.


Η ΕΑΣ Ευβοίας ως εκπρόσωπος των Αγροτών του Νομού μας επειδή θεωρεί:


- Κατάφορη κατάργηση της Συνταγματικής ισότητας των Αγροτών της Εύβοιας έναντι των Αγροτών της ηπειρωτικής Ελλάδας


- Κατάφορη παραβίαση του πνεύματος του Νομοθέτη στην εφαρμογή του Ν.3851/2010 από την ΔΕΗ


- Υιοθέτηση διάτρητων πρακτικών εφαρμογής του επίσης από τη ΔΕΗ


Ζητά:


- Την συνταγματική ισότητα και την τήρηση του πνεύματος του νόμου με το να ισχύσει η κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων από επαγγελματίες Αγρότες.


- Την κατάργηση του συνταχθέντος πρωτοκόλλου και την υιοθεσία αδιάβλητης και διαφανούς διαδικασίας.


- Την αύξηση της κατανεμημένης ισχύος για την Εύβοια και τέλος


- Την δημοσίευση όλων των στοιχείων των χορηγηθέντων πρωτοκόλλων από την ΔΕΗ για την διαφύλαξη του κύρους της, που τόσο δοκιμάζεται τον τελευταίο καιρό.

evia-logos.blogspot.com

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν