Παρέμβαση στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Λεονταρίου την 8.9.2012

| Ετικέτες , , | Posted On Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

του Θεόδωρου Κ. Παπαϊωάννου
πολιτικός μηχανικός 

Κατανοώ και σέβομαι αλλά θα παρακάμψω τη συναισθηματική φόρτιση  όλων των ντόπιων όπως του φίλου μου  του Κώστα Κατζέλη. Όντως ο χώρος αυτός κουβαλάει  ισχυρούς συμβολισμούς   και ανεξίτηλες μνήμες.   Θα σταθώ  όμως στη λέξη στρέβλωση  που άκουσα. 

Είναι γεγονός ότι στο νομό μας αποτυπώνεται  όλο αυτό που διαβάζουμε και λέμε στρεβλή ανάπτυξη.    Δεν είναι σημερινό φαινόμενο προϊόν  της κρίσης που περνάμε , αν και μ΄ αυτή επιδεινώνεται .  Η ρίζα της  βρίσκεται στον εξαρτημένο τρόπο συγκρότησης και ανάπτυξης της Ελλάδας.   Στη χρονική διαδρομή  έγιναν προσπάθειες  να αναστραφεί αυτή η πορεία, αλλά  δεν άφησαν οι κατά καιρούς εσωτερικές αναταράξεις ή διάφοροι εξωτερικοί ’’δάκτυλοι’’ .   Στη νέα στροφή  μετά τον εμφύλιο όταν ‘’μηδενίστηκε το κοντέρ’’  μπορούσε να είχε αλλάξει  η ρότα της ανάπτυξης...     

Όμως οι νικητές του εμφυλίου -και ξέρουμε ότι την ιστορία γράφουν οι νικητές – συνέχισαν  στην ίδια γραμμή όταν πήραν την σκυτάλη.     Το ‘’μοντέλο’’ αυτό ανάπτυξης απογύμνωσε όλη την  ελληνική ύπαιθρο και έφερε τους νέους έλληνες πολίτες κυρίως στο λεκανοπέδιο λιγότερους γύρω στη Θεσσαλονίκη και πολλούς στο εξωτερικό ,κυρίως στη Γερμανία.         

 Άραγε  με τη μετανάστευση κτίστηκε εκεί το μεταπολεμικό γερμανικό ‘’θαύμα’’ ή για εδώ ήταν ευλογία όπως έλεγαν. Τι από τα δύο  αληθεύει; 

Όταν το λεκανοπέδιο κορέσθηκε, οι πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις  ακολούθησαν  την Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) Αθηνών –Λαμίας-Θεσσαλονίκης, τυχάρπαστα και ευκαιριακά αμέσως μετά τον Ασωπό  Οινόφυτα, και Σχηματάρι . Παράλληλα  αρχικά    της (ΝΕΟ) και ύστερα στην εκατέρωθεν ενδοχώρα . Πουληθήκαν  καλά τα χωράφια και τα χρήματα, άλλαξαν τον τρόπο ζωής στην περιοχή.   Η αρχική οικονομική άνεση  μεταλλάχθηκε σε επάρατη νόσο σήμερα και  πρόσφατα  τις  μεγάλες ποσότητες 6σθενούς Χρωμίου και όχι μόνο.    Ήλθε  και εκεί ο κορεσμός , η σπέκουλα της γης, η υπέρβαση των ορίων της φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος και η λειτουργία του νόμου της φθίνουσας απόδοσης. Η  επέλαση σταμάτησε   στη Θήβα γιατί λειτούργησαν ανασταλτικά οι ζώνες  προστασίας της Υλίκης που φθάνουν  σε απόσταση ως τα 10 χλμ από την ανωτάτη στάθμη της .    

 Για  το αδηφάγο λεκανοπέδιο  Αττικής  η Βοιωτία  έχει στρατηγική σημασία ,αφού όλα τα δίκτυα από την Β. Ελλάδα  πού το τροφοδοτούν συγκλίνουν και διέρχονται από μέσα της.   Βλέπουμε πυλώνες μεταφοράς (Η/Ε) από Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, τον αγωγό φυσικού αερίου (Φ/Α),  φωτοβολταϊκές  εγκαταστάσεις ,αιολικά πάρκα  σε περιοχές φυσικού κάλλους που αδειοδοτούνται από την Ν.Α.Β πριν και  την Περιφέρεια τώρα σχεδόν αβλεπτί,  μονάδες παραγωγής Η/Ε από Φ/Α σαν αυτή που διώξαμε από τα Βάγια το 2009.    

Μέσα σε αυτό  λοιπόν το πνεύμα της στρεβλής  ανάπτυξης, έρχεται να εγκατασταθεί εδώ ένα διαλυτήριο οχημάτων  που το 2009 διώξαμε από τα Βάγια.   

Ήλθε εδώ γιατί  βρήκε σχετικά φτηνή γη  και τον διευκολύνει ο  νέος δρόμος για τον οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά  ο Παναγιώτης ο Λάμπρου και βρίσκεται  εκτός  ζώνης Υλίκης.

Προβλέπω  ότι αν δεν αντισταθείτε ,αυτό θα γίνει η ‘’κερκόπορτα’’ για  άλλες  τέτοιες εγκαταστάσεις  στην περιοχή , οι    αγρότες θα εγκαταλείψουν  τα χωράφια τους και θα εκλιπαρήσουν ένα  μεροκάματο Βουλγαρίας . 

  Ποιες ενέργειες προτείνω: 

  1) Να ανακοινώσετε  στον κ. Νασιόπουλο  ότι στο Λεοντάρι είναι ανεπιθύμητος  όπως παλαιότερα στα Βάγια .  Νομίζω θα αποχωρήσει γιατί είναι κανόνας ότι  κανένας επιχειρηματίας δεν θέλει την  αντιπαλότητα με την τοπική κοινωνία.   

Αυτό μου λέει η εμπειρία μου από τα  Βάγια : Δεν εγκαταστάθηκαν το 2009 ο κ. Νασιόπουλος ,και  η  μονάδα παραγωγής Η/Ε από Φ/Α, ενώ η Θήβα  που δεν αντέδρασαν είναι σήμερα πολιορκημένη από τέτοια εργοστάσια. Ανάλογο θέμα είχε προκύψει το 1980   όταν ήμουν Κοινοτάρχης στα Βάγια  με την ΒΟΚΤΑΣ Α.Ε  κορυφαία  τότε επιχείρηση στη εκτροφή  πουλερικών  που είχε αδειοδοτηθεί  για  την μετεγκατάσταση  της  από τα Οινόφυτα μεταξύ Βαγίων και Μαυροματίου  κοντά στην ΠΕΟ Θηβών-Λιβαδειάς.

 Επισκεφθήκαμε όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική  αντιπολίτευση και θυμάμαι  την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου :   « … πρόεδρε μην επιτρέψεις να γίνει ο τόπος σου πτυελοδοχείο της Αθήνας… »Έγινε μεγάλη συγκέντρωση  κατοίκων από Βάγια και Μαυρομάτι που συμπαραστάθηκαν Θεσπιείς αλλά και Λεονταρίτες.    Είχαμε  και τότε την συμπαράσταση της τοπικής  εκκλησίας  με  επικεφαλής τον μακαριστό παπά-Γιώργη από το Μαυρομάτι .Ειδοποιήθηκε και μεσολάβησε ο τότε πρόεδρος Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου και πειθαναγκάστηκε  η ΒΟΚΤΑΣ να φύγει .
  
 2)  Έχετε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ ,αλλά η νομική σας υποστήριξη θα μπορούσε όπως ακούστηκε  να είχε  καταθέσει ασφαλιστικά  που μέχρι σήμερα  απέφυγε .     Με την κάποια χαλαρότητα   της νομικής υπεράσπισης ,δεν θέλω να πιστέψω ότι προετοιμάζεται η αποτυχία, αλλά συνήθως η αποτυχία  της προετοιμασίας  είναι η προετοιμασία  της αποτυχίας.

3 )Να επισκεφθείτε και να ενημερώσετε εγγράφως  τα κόμματα.

4) Να επιδιώξετε  συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ,
παρότι  αμφιβάλλω για την συμπαράσταση αν υπολογίσουμε την  ουδέτερη αν μη αρνητική του στάση του  στο πρόβλημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας που πρόσφατα έκλεισε.

5) Ελπίδα σας ο Δήμος   που είναι η πλησιέστερη βαθμίδα εξουσίας στον πολίτη.

6)  Στην σημερινή  ψυχρή πραγματικότητα  η συναισθηματική φόρτιση  μόνη δεν αρκεί  και μπορεί να θεωρηθεί αφέλεια.  Γι αυτό πρέπει  να προτείνετε   τι  ανάπτυξη θέλετε  ….Κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός   αν δεν ξέρεις σε ποιο λιμάνι πάει το σκάφος σου…   και εδώ χωράει μεγάλη συζήτηση

7)
Τέλος να πιστέψετε  στις δικές σας δυνάμεις  και να   κινητοποιηθείτε μαζικά

Σχετικές Αναρτήσεις :



2 σχόλια:

  1. ....3)ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ???

    ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Παπαιωάννου καλά θα κάνει να ασχοληθεί με τα Βάγια και το Δήμο του, το Δήμο της Θήβας γιατί εμείς είμαστε χωριάτες και έξω από τα σπίτια μας έχουμε μαιντανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν