Ερώτηση του Κ. Μαρκόπουλου για τις οφειλές των αγροτών στον Οργανισμό Κωπαϊδας

| Ετικέτες , , | Posted On Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τη διαγραφή του 50% των χρεών που έχουν οι αγρότες στον Οργανισμό Κωπαίδας και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις, ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαρκόπουλος τονίζει  ότι ο Οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, δεν υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης των αγροτικών δρόμων και των αρδευτικών καναλιών, με συνέπεια η Κωπαίδα σε αρκετά σημεία να πλημμυρίζει το χειμώνα και να μην έχει το αναγκαίο νερό για την άρδευση των χωραφιών το καλοκαίρι...


Ο βουλευτής Ευβοίας επισημαίνει την ασυνεπή στάση  του Οργανισμού, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες στο να μην  καταβάλλουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να έχει σωρευθεί ένα ποσό που εκτιμάται από 1500 έως τα   5.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Εξαιτίας αυτής της οικονομικής εκκρεμότητας, δεν μπορεί να γίνει αγορά, πώληση, μεταβίβαση χωραφιών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί τα χρέη προς τον Οργανισμό.  Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, οι οφειλές αυτές έχουν βεβαιωθεί  στην εφορία και επομένως εμφανίζουν τους αγρότες να χρωστούν προς το ελληνικό δημόσιο.

Aκολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

ΘΕΜΑ: «Οφειλές στον  Οργανισμό Κωπαΐδας»



Για πολλές δεκαετίες ο Οργανισμός Κωπαΐδας, μετά την αποξήρανση, έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση των υδάτων και την πραγματοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων στο Κωπαϊδικό Πεδίο. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού Κωπαΐδας, οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις ανταποδοτικού χαρακτήρα εισφορές των αγροτών, ώστε να υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών.

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, ο Οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Δεν υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης των αγροτικών δρόμων και των αρδευτικών καναλιών, με συνέπεια η Κωπαίδα σε αρκετά σημεία να πλημμυρίζει το χειμώνα και να μην έχει το αναγκαίο νερό για την άρδευση των χωραφιών το καλοκαίρι.

Παράλληλα, η ασυνεπής στάση  του Οργανισμού, έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες στο να μην  καταβάλλουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να έχει σωρευθεί ένα ποσό που εκτιμάται από 1500 έως τα   5.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Εξαιτίας αυτής της οικονομικής εκκρεμότητας, δεν μπορεί να γίνει αγορά, πώληση, μεταβίβαση χωραφιών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί τα χρέη προς τον Οργανισμό.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, οι οφειλές αυτές έχουν βεβαιωθεί  στην εφορία και επομένως εμφανίζουν τους αγρότες να χρωστούν προς το ελληνικό δημόσιο.

Η προτεινόμενη και δικαιότερη λύση είναι η διαγραφή των χρεών κατά 50% και η ρύθμιση  σε δόσεις του υπόλοιπου οφειλόμενου ποσού.  




Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κος Υπουργός
Εάν,


1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός αναφορικά  με τις οφειλές  των αγροτών προς τον Οργανισμό Κωπαίδας; Προτίθεται η κυβέρνηση  να προχωρήσει σε  ρύθμιση όπως έχει προταθεί στην ερώτηση ;

2. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση ή η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Κωπαΐδας; Αν ναι, ποιος φορέας θα αναλάβει την διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής και την πραγματοποίηση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων;

3. Έχει αναζητήσει η κυβέρνηση ευρύτερες τοπικές συνεννοήσεις για την μετεξέλιξη του Οργανισμού Κωπαΐδας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς των Αγροτών;


Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν