Το Δημόσιο κήρυξε καθολική σχεδόν στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας

| Ετικέτες | Posted On Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΑΥΞΗΣΗ 173 ΕΚΑΤ. ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ.

Νέα αύξηση κατά 173 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα ταμιακά διαθέσιμα του υπουργείου Οικονομικών συρρικνώνονται και αναβάλλονται πληρωμές για αργότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία, των οποίων η ομαλή λειτουργία μπαίνει σε τεράστια δοκιμασία με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την διαβίωση των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων...
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πληρώνει στο ακέραιο τους πιστωτές της χώρας, θυσιάζοντας την οικονομία και την κοινωνία στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των οφειλών του Δημοσίου στο τέλος του Ιουνίου ανήλθε στο ποσό των 6,618 δισ. ευρώ (3,2% του ΑΕΠ), αυξημένες σε σύγκριση με το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Μαΐου, που ήταν 6.445 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό αφορά σε οφειλές που προκύπτουν από τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών του Δημοσίου, προς τους ιδιώτες και οι οποίες έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών από τη γένεσή τους, αλλά καθυστερούν.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, αν στα χρέη που προκύπτουν λόγω προμηθειών του Δημοσίου (αγαθών και υπηρεσιών), προστεθούν:
  • Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που υπερβαίνουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ.
  • Οι ενισχύσεις των επενδυτικών νόμων, που καθυστερούν αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι τώρα ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί 3 δισ. ευρώ, από το νόμο του Δ. Σιούφα, για επενδύσεις που εντάχθηκαν το 2007!!!
Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αναλυτικότερα τα χρέη του Δημοσίου στο τέλος Ιουνίου προς τους ιδιώτες είναι:
  • Υπουργείων (και άλλων δημοσίων φορέων): 907 εκατ. ευρώ, από 837 εκατ. ευρώ το Μάιο. Το υψηλότερο ποσό, 360 εκατ. ευρώ, οφείλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ακολουθεί το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων με 139 εκατ. ευρώ, ενώ από το ΠΔΕ οι οφειλές είναι 255 εκατ. ευρώ.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση: 771 εκατ. ευρώ, από 781 εκατ. ευρώ το Μάιο.
  • Νοσοκομείων: αυξήθηκαν στο ποσό των 1.630 εκατ. ευρώ, από 1.620 εκατ. ευρώ το Μάιο. Από αυτά έχουν ρυθμιστεί χρέη ύψους 113 εκατ. ευρώ, με το ν. 3867/2010.
  • Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης: διαμορφώθηκαν σε 2.982 εκατ. ευρώ, έναντι 2.881 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάιο. Από τα χρέη των ΟΚΑ, ποσό ύψους 1.289 εκατ. ευρώ, είναι του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, που οφείλεται στις αθρόες συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, προς τους οποίους οφείλονται τα εφάπαξ.
  • Λοιπών Νομικών Προσώπων: αυξήθηκαν σε 329 εκατ. ευρώ, από 326 εκατ. ευρώ, το Μάιο.
Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του 2012, εμφανίζει έλλειμμα ύψους 9.880 εκ. ευρώ, στο εξάμηνο, από έλλειμμα 11.347 εκ. ευρώ, πέρυσι και πρωτογενές έλλειμμα ύψους 490 εκατ. ευρώ, από 4.013 εκατ. ευρώ, πέρυσι στην ίδια περίοδο.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Το Δημόσιο κήρυξε καθολική σχεδόν στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν