Μαζική αντίδραση δήμων ενάντια στο χαράτσι

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Διευρύνεται το κίνημα των δήμων που με διάφορες πρωτοβουλίες στέκονται στο πλευρό των πολιτών ενάντια στο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κάθε μέρα και άλλοι ΟΤΑ από όλη την Ελλάδα προστίθενται στον κατάλογο, ενώ το θέμα φέρνουν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο" και "Ελεύθερη Αττική".

Μετά τους Δήμους Σαρωνικού, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης, Ιλίου, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Λάρισας, προχθές και οι δήμοι Αμαρουσίου, Βύρωνα, Αλεξανδρούπολης και Μεσολογγίου μπήκαν στο χορό των αντιδράσεων στο "χαράτσι". Συγκεκριμένα, ζητήματα νομιμότητας του ειδικού τέλους ακινήτων εγείρει με το εξώδικό του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ο δήμος Αμαρουσίου... 


Καλεί παράλληλα την επιχείρηση "να απέχει από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το αντισυνταγματικό ΕΕΤΗΔΕ, μέχρι και την οριστική και τελεσίδικη απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων περί της συνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4021/2011".

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου προχωρά σε κατάθεση εξωδίκων και σε υπομνήματα στον Εισαγγελέα, τονίζοντας την αδικία της διακοπής του ρεύματος σε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να το πληρώσουν, αλλά και την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου μέτρου. 

Παράλληλα, ο Δήμος Βύρωνα ετοιμάζει και προσφυγή για την καταχρηστικότητα της διάταξης, που αναγκάζει κατηγορίες πολιτών, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, να προκαταβάλουν τα χρήματα και έπειτα να αναμένουν την επιστροφή τους.

Στην Αλεξανδρούπολη ο δήμαρχος Ευ. Λαμπάκης έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «Οταν καταρτίστηκαν συμβάσεις μεταξύ των συνδημοτών μου και του Οργανισμού σας, σε κανένα σημείο της σύμβασης δεν αναφέρεται ότι υποχρεούνται οι συμβαλλόμενοι δημότες – συνδρομητές να πληρώσουν ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του Οργανισμού σας. Επομένως, μη υφισταμένης ρητής μνείας περί τοιαύτης υποχρέωσής τους, δεν νομιμοποιείστε προς αναγκαστική είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, πολύ δε περισσότερο να προβείτε σε διακοπή του ρεύματος όταν προσφέρονται οι δημότες του δήμου μας στην πληρωμή μόνο του λογαριασμού της κατανάλωσης του ρεύματος όπως συνέβαινε μέχρι τώρα». 

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «σε όποια περίπτωση συμβεί οποιαδήποτε προσβολή στην υγεία ή ακόμη και στην ίδια τη ζωή οποιουδήποτε μέλους οικογένειας εξαιτίας διακοπής ρεύματος λόγω μη πληρωμής λογαριασμού, εξαιτίας του τέλους ακινήτου που αδυνατούν να πληρώσουν οι δημότες, θα βαρύνει τον Οργανισμό σας και δη ύστερα από την παρούσα υπόμνηση με κακουργηματικό δόλο». 

Καταλήγοντας, καλεί τη ΔΕΗ να δεχτεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού. «Σε αντίθετη περίπτωση», όπως σημειώνει, «θα σταθώ με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες μου προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον σας».

Σχετικές Αναρτήσεις :



10 σχόλια:

  1. να αναλάβει κι ο δήμος μας ανάλογη πρωτοβουλία τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΤΡΕΨΑΝ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥΣ...ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΦΟΒΑΣΕ ΚΑΤΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε συντροφοι εγω λεω να μη πληρωνουμε ουτε δημοτικα τελη νερα μαγαζια κλπ και μετα θα τρωμε τα αρχ,,,μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΥΣΤΙΚΕΣ...ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ...ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ,ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ..ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.ΣΥΝΤΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν νομίζω ότι οι συνομιλίες έχουν μυστικό χαρακτήρα. Κάποιοι που ενδιαφέρθηκαν συζήτησαν το ενδεχόμενο στήριξης από το Δήμο μιας αντίδρασης και άρνησης πλήρωμής των χαρατσιών της ΔΕΗ. Το τι θα κάνει ο Δήμος δεν το γνωρίζω. Θα φανεί. Πάντως αν μπορούσε να κάνει κάτι θα ήταν ένα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα καταδίκαζε ως παράνομη, καταχρηστική και ανήθικη την είσπραξη φόρων μέσω της ΔΕΗ και αν μπορούσε να πληρώσει δικηγόρο που θα αναλάμβανε την αγωγή ή το εξωδικό που θα κατέθεταν οι πολίτες που ενδιαφέρονται. Και μην ξεχνάτε ότι το να μην πληρώσουμε θα είναι μία πράξη αντίστασης των πολιτών και όχι του Δήμου. Και το ότι δέκα - είκοσι άτομα ανησυχούν και ψάχνονται δεν σημαίνει τίποτα αν δεν το κάνουμε όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν νομίζω ότι οι συνομιλίες έχουν μυστικό χαρακτήρα. Κάποιοι που ενδιαφέρθηκαν συζήτησαν το ενδεχόμενο στήριξης από το Δήμο μιας αντίδρασης και άρνησης πλήρωμής των χαρατσιών της ΔΕΗ. Το τι θα κάνει ο Δήμος δεν το γνωρίζω. Θα φανεί. Πάντως αν μπορούσε να κάνει κάτι θα ήταν ένα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα καταδίκαζε ως παράνομη, καταχρηστική και ανήθικη την είσπραξη φόρων μέσω της ΔΕΗ και αν μπορούσε να πληρώσει δικηγόρο που θα αναλάμβανε την αγωγή ή το εξωδικό που θα κατέθεταν οι πολίτες που ενδιαφέρονται. Και μην ξεχνάτε ότι το να μην πληρώσουμε θα είναι μία πράξη αντίστασης των πολιτών και όχι του Δήμου. Και το ότι δέκα - είκοσι άτομα ανησυχούν και ψάχνονται δεν σημαίνει τίποτα αν δεν το κάνουμε όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΦΙΛΟΥ..ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ, ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...ΕΠΕΙΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ(ΜΕ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ) ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:"ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ???ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΛΛΟΙ 25 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΙ(ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ:Ν.ΙΩΝΙΑΣ,ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ,ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,ΛΑΜΙΑΣ,ΛΑΡΙΣΣΑΣ κ.α.).ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ..Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ,ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ "ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΚΟΣ"...ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνω οτι το "χαρατσι" δεν πρεπει να πληρωθει, αλλα λεω"μηπως" οι Δημοτικοι αρχοντες που κανουν τα παλληκαρια. τωρα, θα επρεπε να διαμαρτυρηθουν και στα αλλα "χαρατσια" που υπαρχουν στους λογαριασμους της ΔΕΗ. π.χ δημοτικα τελη ΕΡΤ κ.λπ.Αλλα εκει ακρα του ταφου σιωπη.Θα επρεπε να εξαιρεθουν οι χαμηλομισθοι και τουλαχιστον μεχρι 80 τετραγωνικα ως πρωτη κατοικια.
    Γνωμη μου ειναι το μετρο αυτο πρεπει να"τσουζει" και τους εχοντες
    γι αυτο το κρατανε τοσο καιρο στην επικαιροτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν