Όλα τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα

| Ετικέτες , , | Posted On Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στραμμένα στην Ελλάδα είναι, κυριολεκτικά, τα βλέμματα όλης της υφηλίου, με τα διεθνή ΜΜΕ να καλύπτουν με συνεχείς αναφορές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Ενδεικτικό της νευρικότητας και της έκπληξης που προκάλεσε σε Ευρώπη και ΗΠΑ η ανακοίνωση
Παπανδρέου, περί διενέργειας δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι ότι οι ιστοσελίδες των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών δικτύων στον κόσμο καλύπτουν "ζωντανά", λεπτό προς λεπτό τα τεκταινόμενα στην Αθήνα... 

 
Παράλληλα, πολλά άρθρα προσπαθούν να εξηγήσουν και να σχολιάσουν την απόφαση του κ. Παπανδρέου.

H γαλλική εφημερίδα
Liberation έχει ένα εντυπωσιακό και άκρως "ελληνικό" εξώφυλλο για την Τετάρτη, γράφοντας σε γαλάζιο φόντο τη λέξη "χάος" με λευκά, ελληνικά γράμματα, περιγράφοντας τι ακολούθησε (σε αγορές και σε πολιτικό επίπεδο στην Ε.Ε.) έπειτα από την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα.

Το οικονομικό δίκτυο
Bloomberg έχει ως πρώτο του θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προβάλλοντας το ρεπορτάζ λεπτό προς λεπτό ωσάν να ήταν... ελληνικό ΜΜΕ.

Πρώτο θέμα και στους
Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσουν τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Την απόφαση του πρωθυπουργού επικροτεί,
μέσω άρθρου με τίτλο "Μπράβο κύριε Παπανδρέου", το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με τον αρθρογράφο να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η προσφυγή στο λαό είναι σωστή, μια γραμμή-παράδοξο για το γερμανικό μέσο που μας έχει συνηθίσει σε σκληρή κριτική επί των ελληνικών ζητημάτων.

Το πρακτορείο
Reuters τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πιθανώς να καταρρεύσει έπειτα από το αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Παπανδρέου, με αφορμή την ανακοίνωσή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα, μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατέκρινε την απόφαση του κ. Παπανδρέου.

Τον αιφνιδιασμό της γαλλικής πλευράς αποτυπώνει ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας
Le Monde, η οποία γράφει: "Μα ποια μύγα τσίμπησε τον Γιώργο Παπανδρέου;".

Παράλληλα, διερωτάται εάν "ο έλληνας πρωθυπουργός βάλθηκε να επιβεβαιώσει όσους στη Γερμανία θέτουν εν αμφιβόλω την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη", κάνοντας λόγο για "τρελό στοίχημα" με το δημοψήφισμα.


Η Le Monde συμπληρώνει ότι θα υπάρξει "ανησυχία μέχρι τον Ιανουάριο, που μας οδηγεί να αναρωτηθούμε αν η Ελλάδα βρίσκεται ορθώς στη ζώνη του ευρώ". Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας ακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις ελληνικές εξελίξεις.


"Η ελληνική κρίση αυτοπροσκαλείται ξαφνικά στη σύνοδο των G20", γράφει η ιστοσελίδα της
Le Figaro. H σύνοδος των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, η οποία αρχίζει την Τετάρτη στις Κάννες, θα ανοίξει με μία ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Η
Wall Street Journal, ασχολείται με την επόμενη ημέρα ενός "ναι" στο δημοψήφισμα, θεωρώντας ότι ακόμα και η θετική απάντηση θα επιδείνωνε την κατάσταση στην Ελλάδα "καθώς θα εκδηλώνονταν μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους και απεργίες εναντίον της λιτότητας, που θα παρέλυαν τη χώρα".

Παράλληλα, η ιστοσελίδα της WSJ σημειώνει ότι το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός απειλεί την κυβέρνηση, όπως και τη χώρα με χρεοκοπία, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις.


Οι
Financial Times Deutschland αναφέρουν ότι Παρίσι και Ρώμη τρέμουν πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα, μιλώντας για "μεγάλη νευρικότητα" στις δύο χώρες, παράλληλα με τις αγορές.

"Η χρεοκοπία πλησιάζει" ήταν ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας
Handelsblatt, η οποία υπογράμμισε ότι, ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα . "Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα", επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πως θα διατυπωθεί το ερώτημα.

Εάν το ερώτημα θα αφορά στην έγκριση του "κουρέματος" του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν, διότι γνωρίζουν ότι το "κούρεμα" θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αν ο έλληνας πρωθυπουργός ηττηθεί, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα τις κερδίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα. Αυτό θα σήμαινε πολιτική παράλυση και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.


Ο βρετανικός
Guardian παρουσιάζει με συνεχή ενημέρωση τα γεγονότα στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στην αναταραχή που αυτά προκαλούν στις διεθνείς αγορές.

Το
BBC τονίζει ότι "ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον μίας ενδοκομματικής εξέγερσης εν όψει του δημοψηφίσματος για τη δανειακή βοήθεια".

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα υπάρχει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι το γεγονός ότι οι
New York Times εμφάνιζαν τις εξελίξεις στην Αθήνα ως πρώτο θέμα τους- στην ιστοσελίδα τους- με εκτενές ρεπορτάζ.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζονται οι αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις Παπανδρέου, με τους συντάκτες να τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση και κατά συνέπεια να παγώσει η συμφωνία των Βρυξελλών και η χώρα μας να μπει σε τροχιά χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Όλα τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν