Κατατέθηκε χθες το πολυνομοσχέδιο -Μειώσεις μισθών και εργασιακή εφεδρεία

| Ετικέτες | Posted On Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη και αφορά το νέο καθεστώς στους μισθούς και στην εργασιακή εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το πώς θα εφαρμοστεί το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Με το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο,
ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ πράγμα που θα φέρει μικρές αυξήσεις στις αποδοχές των πολύ χαμηλόμισθων. Ωστόσο με την περικοπή σχεδόν του συνόλου των επιδομάτων, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο χάνουν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους...

Στα λεγόμενα "
ρετιρέ" του δημοσίου, οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν ως και κατά 50% από τις συνολικές αποδοχές που είχαν μέχρι σήμερα λόγω των υψηλών επιδομάτων όπως στο υπουργείο Οικονομικών.
Με τις νέες ρυθμίσεις θα υπάρχει άμεση σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, ενώ για τις προαγωγές προβλέπεται αξιολόγηση από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Τι ισχύει για την εργασιακή εφεδρεία

Οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας -
30.000 ως το τέλος του χρόνου - θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.

Για όσους βρίσκονται
κοντά στη σύνταξη, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.

Στις ρυθμίσεις αυτές
δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι.

Επίσης, οι
φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.

Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του
σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κλπ.
Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.

Τριμελές συμβούλιο θα καταγράφει τις ανάγκες

Επίσης, τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές οι οποίοι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.


Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.
 

Την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», συνυπογράφουν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ανατροπές και στον ιδιωτικό τομέα


Ανατροπές είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια ημέρα και για τον
ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό "κλείδωσαν" αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων με άρση των εμποδίων για εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων αλλά και περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Κατατέθηκε χθες το πολυνομοσχέδιο -Μειώσεις μισθών και εργασιακή εφεδρεία

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν