"ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΪΝ" ΤΟΥ ΟΡΣΟΝ ΟΥΕΛΣ

| Ετικέτες | Posted On Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η ταινία σταθμός του Όρσον Ουέλς για την ισχύ των μίντια και τη διαβρωτική φύση της εξουσίας.

Ταινία σταθμός στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και μία ίσως από τις ελάχιστες αμερικάνικες κινηματογραφικές παραγωγές που οι συντελεστές της έθεσαν υποψηφιότητα σε όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες Oscar της εποχής εκείνης. Ωστόσο μια σειρά γεγονότων επηρέασε ακόμα και το εμπορικό σκέλος της ταινίας παρόλο που η ταινία είχε μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό...

Πρόκειται για μια βιογραφική αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγιστάνα των ΜΜΕ και γνήσιο σύμβολο του καπιταλισμού Rudolph Chirst, ο οποίος συνέβαλε όχι μόνο στην αποτύχια της ταινίας αλλά και στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Orson Welles η οποία συνάντησε πολλά προβλήματα.

Στην ταινία παρακολουθούμε μια ομάδα δημοσιογράφων να προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα τελευταία λόγια του Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ο οποίος είναι ένας εκατομμυριούχος και εκδότης μιας εφημερίδας. Η τελευταία λέξη του Κέιν λίγο πριν πεθάνει ήταν «Rosebud» (ροδάνθος). Καθώς οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν έρευνες σε συνεργασία με τους ανθρώπους που εργάζονταν και ζούσαν με τον Κέιν, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της εξέλιξης ενός ανθρώπου προς τη δόξα, αλλά μαθαίνει και πώς αισθάνεται κάποιος όταν βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου.

Στα αξιοσημείωτα της ταινίας είναι το γεγονός ότι ο Orson Welles εκτός από σκηνοθέτης είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας έχοντας μάλιστα συμμετοχή και στο σενάριο το οποίο το έγραψε σε συνεργασία με τον Herman J. Mankiewicz και το οποίο κέρδισε και το βραβείο Oscar καλύτερου σεναρίου. Το μοναδικό βραβείο της ταινίας.

Κινηματογραφική επιτυχία παραγωγής 1941 σε σκηνοθεσία Orson Welles. Πρωταγωνιστούν οι Orson Welles, Joseph Cotten, Agnes Moorehead, Dorothy Comingore, Ruth Warrick, Everett Sloane, George Coulouris, Ray Collins και άλλοι. Το σενάριο είναι των Herman J. Mankiewicz και Orson Welles. Η μουσική επένδυση είναι δημιουργία του Bernard Herrmann και η χρονική διάρκεια της ταινίας είναι περίπου 2 ώρες (119 λεπτά).

Χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1998 η ταινία ψηφίστηκε ως η καλύτερη όλων των εποχών από το American Film Institute. Ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 1500 δημιουργοί του Ανερικάνικου κινηματογράφου ανάμεσα τους σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι κλπ. Μια επιτυχία που επαναλήφθηκε 9 χρόνια μετά (2007) όπου ο Πολίτης Κέιν εδραιώνει τη θέση του μέσα στις καλύτερες και πιο κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις αμερικάνικες κινηματογραφικές αίθουσες την 1η Μαΐου του 1941 από την RKO Pictures και το κόστος της έφτασε τα 686 χιλιάδες δολάρια. Οι συνολικές εισπράξεις της ταινίας ως σήμερα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for "ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΪΝ" ΤΟΥ ΟΡΣΟΝ ΟΥΕΛΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν