Στο μηχανισμό διάσωσης και η Πορτογαλία!

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η πορτογαλική κυβέρνηση "αποφάσισε από σήμερα ακόμη να απευθύνει αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο κ. Σόκρατες υποστήριξε ότι η καταψήφιση των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησής του τον περασμένο μήνα επιδείνωσε δραματικά την οικονομική κατάσταση της χώρας και την προσβασιμότητά της στις αγορές, κάνοντας έτσι την ανάγκη για εξωτερική βοήθεια "αναπόφευκτη"...

Δεν διευκρίνισε τι ποσό θα προβλέπει το πορτογαλικό αίτημα ωστόσο, ανέφερε ότι η Πορτογαλία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους κατά τη σχετική διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερντάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, ανέφερε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να καταφύγει σε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

"Με ανεύθυνο τρόπο η χώρα ωθήθηκε προς μία δύσκολη κατάσταση", έκρινε ο υπουργός, που αναφερόταν στην καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος κατόπιν αυτού την 23η Μαρτίου υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Δημοκρατίας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

"Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί, εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους μηχανισμούς, που είναι διαθέσιμοι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτω από συνθήκες προσαρμοσμένες στην κατάσταση της πολιτικής ζωής στην Πορτογαλία", ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα Jornal de Negocios.

"Όμως, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών", καταλήγει.

Οι δηλώσεις επιβεβαιώθηκαν και από εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

Από τα όσα είπε ο κ. Ντος Σάντος δεν προκύπτει σαφώς αν αναφερόταν σε ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέχρι τις εκλογές της 5ης Ιουνίου ή "διάσωση" μέσω του μηχανισμού ΕΕ - ΔΝΤ όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Την Τρίτη η ομοσπονδία των Τραπεζών κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο για να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών μέχρι τις εκλογές.

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Στο μηχανισμό διάσωσης και η Πορτογαλία!

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν