ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΠΙΕΣ

| Ετικέτες , , | Posted On Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Οι Θεσπιές αποτελούν τόπο με συμβολή ανεκτίμητη στην ιστορία, καθώς αποτελούν την πατρίδα του αρχαίου ποιητή Ησιόδου (Άσκρη Θεσπιών), το καταφύγιο των Εννέα Μουσών στο βουνό του Ελικώνα (στους πρόποδες του οποίου ευρίσκονται οι Θεσπιές) και τον τόπο γέννησης απογόνων του ημίθεου Ηρακλή από την ένωσή του με τις κόρες του αρχαίου βασιλιά των Θεσπιών Θέσπη. Οι Θεσπιείς πήραν μέρος στο κοινό των Βοιωτών αλλά ανά τους αιώνες έχουν μείνει γνωστοί για την θυσία των 700ίων Θεσπιέων στις Θερμοπύλες πλάι στους 300ιους του Λεωνίδα μένοντας πιστοί στα υψηλά ιδανικά ΠΑΤΡΙΔΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
 
Επειδή είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη θυσία των 700ίων Θεσπιέων και του Πολιτισμού της χώρας μας να διασωθεί το όνομα του Δήμου Θεσπιέων...
 
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
- Θα επανορθώσει το λάθος της εξαφάνισης της ιστορικής ονομασίας «ΘΕΣΠΙΑΙΣ» με την ενσωμάτωσή της στην ονομασία του νέου Δήμου Αλιάρτου;
- Θα ορίσει, έστω, ιστορική έδρα του νέου Δήμου τις Θεσπιές ώστε να υπάρξει έμπρακτος σεβασμός της Ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής;
 
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
 
 
Πρακτικά της ΡΚΘ’/26.05.2010 Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων: 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Σιούφα.
Παρακαλείται ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Βοιωτίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης να λάβει το λόγο.
 
ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαπιστώσαμε όλοι σ’ αυτή την Αίθουσα ότι όσοι συνάδελφοι προηγήθηκαν, ο καθένας ανεξάρτητα σε ποια πολιτική παράταξη ανήκει, είχαν να καταθέσουν προτάσεις και ενστάσεις ιδιαίτερα για το χωροταξικό. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
………………..
………………..
Επίσης, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε πολύ καλά τον ιστορικό Δήμο των Θεσπιέων. Είναι ένας δήμος και μία περιοχή που έχει τεράστια ιστορική σημασία και προσφορά στην πατρίδα μας. Γνωρίζετε τη συμμετοχή των επτακοσίων Θεσπιέων στην ιστορική μάχη των Θερμοπυλών. Δυστυχώς, στο νέο Δήμο, το Δήμο Αλιάρτου, που συνενώνεται με τις Θεσπιές, δεν υπάρχει η ονομασία των Θεσπιών. Μπορεί κάλλιστα η Κυβέρνηση να ορίσει σαν ιστορική έδρα του νέου δήμου τις Θεσπιές, γιατί είναι πραγματικά μεγάλη απώλεια αυτό το ιστορικό διαχρονικό όνομα των Θεσπιέων να μην υπάρχει πλέον στο χάρτη της Βοιωτίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Καταθέτω, λοιπόν, για τα Πρακτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσπιέων και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση, έστω στο παρά ένα, θα μπορέσει να εντάξει στο σχεδιασμό και το όνομα «Θεσπιέων».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Γιαννάκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
………………..
………………..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε πολύ.
Εντυπωσιάζει η εξακολουθητική αδικία που υφίστανται οι Θεσπιείς. Δεν κατεγράφησαν ως μαχητές των Θερμοπυλών. Κατεγράφησαν μόνο στις υποσημειώσεις της ιστορίας και δεν καταγράφονται τώρα στο χωροτακτικό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βρίσκεται στα έργα του Πλουτάρχου, κύριε Πρόεδρε.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ναι, αλλά έπεσαν οι προβολείς πάνω στο Λεωνίδα με τους τριακοσίους και έμειναν στην άκρη οι Θεσπιείς.
 
thespiakadeltiatypou.blogspot.com

Σχετικές Αναρτήσεις :



17 σχόλια:

  1. Μιχαλη ελα να παρεις ψηφους στον αλιαρτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σωστή η παρέμβαση του Κυρίου Γιαννάκη για την ονομασία μπράβο. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να βάζουν τα πράγματα στην σωστή τους θέση. Έδρα ο Αλίαρτος και το όνομα Δήμος Θεσπιών το είχα αναφέρει προ τριμήνου περίπου σε σχόλιό μου. Δηλαδή κύριε Μάνο που είναι η ένστασή σου για το όνομα; Θεωρείς πως οι 700 Θεσπιείς δεν έχουν θέση στην ιστορία και είμαστε ιστορικότερο όνομα εμείς οι Αλιαρτείς; Δε μπορεί να τα έχουμε όλα δικά μας. Το σωστό στην ονομασία κατά την άποψή μου μιας και μου αρέσει ιδιαίτερα η ιστορία , έπρεπε να λέγεται ο δήμος Θεσπιών ή Άσκρης για να τιμήσουμε και τον Ησίοδο. Δεν θα μπορούσε όμως ποτέ σε ένα τέτοιο δήμο να είναι έδρα η Θεσπιές, λόγω έλλειψης υποδομών. Όσο για τον κύριο Γιαννάκη ούτε και εγώ θα το ψηφίσω μιας και ιδεολογικώς απέχω πολύ από το κόμμα του, δεν παύει όμως η ενέργειά του να είναι σωστή. Την ίδια στάση θα έπρεπε να κρατήσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλά βλέπεις αυτοί θέλουν τα ψηφάκια μόνο κύριε Μάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα παρακαλουσα, τον κο γιαννακη να διαβασει το βιβλιο του κ.βαρβαρουση:ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΙΑΡΤΟΣ.ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄΄,Και να σκεφτει μηπως την αδικει; ΚΑΙ οχι να τα θυσιαζουμε ολα για τους ψηφους.
    σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μια κοινωνία που πάντοτε έβλεπε την πολιτιστική κληρονομιά του χώρου με αδιαφορία αν όχι περιφρόνηση μόνον υποκρισία μπορούν να θεωρηθούν οι επικλήσεις στον Ησίοδο κα τις Μούσες. Χρήματα για μοναστήρια ποτέ δεν έλειψαν. Στην Ευαγγελίστρια χτίστηκε ένας μικρός Μυστράς κομπλέ με το Παλάτι των Βιλεαρδουίνων στην κορυφή. Πακτωλός εκατομμυρίων από την Νομαρχία για το παπαδαριό και τους ψήφους! Αλλά τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και το θέατρο στην Άσκρη προσβάσιμα μόνον σε ορειβάτες. Χρόνια κλειστό και το τοπικό μουσείο. “Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι καθαρίζετε το έξωθεν του ποτηρίου και της παροψίδος, έσωθεν δε γέμουσιν εξ αρπαγής και αδικίας.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο συγκεκριμενος βουλευτης δεν αδικησε την Αλιαρτο.Ειπε να προστεθει το ονομα Θεσπιες,οχι να αφαιρεθει της Αλιαρτου.Μιλησε για ιστορικη εδρα και οχι για αλλαγη εδρας.Αν αυτα κ.Μανο τα θεωρεις παραλογα , θελω να δω την αποψη σου σε 5-10 χρονια , οταν θα εισαι Δ.Δ. Λιβαδειας και οι Θεσπιες Δ.Δ. Θηβων.Τοτε ολοι θα διαβαζετε το το βιβλιο του κ.βαρβαρουση:ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΙΑΡΤΟΣ.ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε ανωνυμε των 7 και 48, θελω
    πρωτα νασου πω οτι ,δεν ειμαι ο κ.
    μανος και ουτε ξερω ποιος ειναι ο
    ανθρωπος.
    δευτερον ,θελω να σε ρωτησω;εαν χαθει η ιστορικοτητα του εν λογω
    δημου,τοτε τι θα πρεπει να πουν
    τα λευκτρα και οι δελφοι,για τη δικη τους ιστορικοτητα, που τα μεν λευκτρα πανε στη θηβα,οι δε δελφοι στην αμφισα; πιστευω οτι καμια ιστορια δεν σβηνεται ,αλλα και ουτε
    χανεται, οπως δεν εχουν χαθει και
    σβηστει τοσες αλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπητέ ανώνυμε, από πάνω, οι Δελφοί πήγαν στην Άμφισσα και ο νέος Δήμος ονομάζεται δήμος Δελφών και όχι Άμφισσας. Μπορεί βέβαια οι Θεσπιές να μην έχουν το μεγάλο βάρος και την ιστορικότητα των Δελφών αλλά νομίζω πως είναι στις 3-4 ιστορικότερες πόλεις, από τις πάρα πολλές πράγματι που έχει ο πρώην πλέον νομός μας. Επίσης δεν ισχυρίστηκε κάποιος πως η πόλη μας η Αλίαρτος δεν είναι ένας ιστορικός δήμος αλλά υπάρχουν και ιστορικότεροι. Η μάχη των Θερμοπυλών διδάσκεται και είναι γνωστή παγκοσμίως και δίπλα στο Λεωνίδα με τους 300, έστω και στα ψιλά γράμματα αναφέρονται και οι 700 Θεσπιείς, που έπεσαν τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» μέχρι και τον τελευταίο υπερασπίζοντας τα ιδανικά της πατρίδος. Και είπαμε εμείς πήραμε την έδρα την οποία σαφώς και δικαιούμασταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κορόιδο που ξύπνησε24 Ιουνίου 2010 στις 11:29 π.μ.

    Καλά τα λέτε, αλλά για την βιωσιμότητα και την προοπτική του μικρότερου σε πληθυσμό, του ασθενέστερου οικονομικά δήμου του Νομού, ποιός θα μας πει; Τι μπορεί να προσφέρει, από που, και με τι πόρους ο επόμενος δήμαρχος; Έχετε διαβάσει το σχέδιο Καλλικράτης; Η δυστυχία είναι πως αυτοί που φιλοδοξούν να είναι οι επόμενοι δήμαρχοι, για το μόνο που νοιάζονται είναι η θέση , ο μισθός, και τα εργάκια της δημαρχιακής επιτροπής. Γιαυτό και γω λοιπόν μέσα στην πολύ δύσκολη τετραετία που ακολουθεί για τους δήμους συμφωνώ με έναν καινούργιο συνδυασμό, στον οποίο δε θα συμμετέχει ούτε μισός παλιός δημοτικός σύμβουλος που έχει προκαλέσει, μήπως μαζέψουν όσο μπορούν την πολύ δύσκολη κατάσταση που υπάρχει. Όσοι συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στα δημοτικά συμβούλια κα ειδικά της πλειοψηφίας, πλην λίγων εξαιρέσεων, ευθύνονται στο μέτρο που τους αναλογεί η οικονομική δυσπραγία της χώρας. Και εννοώ, ανάπλαση κήπων, από την ανάθεση μέχρι την περαίωση του έργου-1,500,000 ευρώ, εγκατάλειψη πολιτιστικής κληρονομιάς, Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, περιβάλλον, δημοτικοί σύμβουλοι, και ειδικά έμμισθοι αντιδήμαρχοι χωρίς αρμοδιότητες και παραγωγή έργου. Μόνο ατομικά ρουσφετάκια για επανεκλογή. Δεν έγινε ούτε μισό έργο. Αυτοί δεν έχουν επαναλαμβάνω, στο μέτρο που τους αναλογεί πάντα, ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο; Επειδή όμως αυτοί δεν το καταλαβαίνουν ας τους το στείλουμε εμείς το μήνυμα στις εκλογές του Νοέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Ικτίνε πολύ σωστά και δομημένα βλέπω να υπερασπίζεσαι την ιστορικότητα της πόλης των Θεσπιών.
    Το ερώτημα όμως που μου έχω είναι το εξής.
    Αν αύριο υπάρξει ένωση με την Λιβαδειά θα πρέπει να κρατηθεί το όνομα Θεσπιές σαν δήμος?

    Νοιώθω ότι η ιστορικότητα δεν πρέπει να είναι ο μόνος παράγοντας επιλογής ονόματος.

    Επίσης οι Θεσπιές δεν θα χαθούν από το χάρτη.
    Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να αξιοποιήσουν το σήμερα και να μην καθίσουν αναπαυτικά στην ιστορία τους.

    Σήμερα για να διεκδικήσεις την πρωτιά στον Καλλικράτειο συναγωνισμό μετράει η αναπτυξη η δομή και οι υποδομές.

    Τέλος, αν έμενα στις Θεσπιές και πίστευα στην ιστορία του ονόματος δεν θα ήθελα αυτό το όνομα να γίνει ομπρέλα στην μαυρίλα της Αλίαρτου.

    Είναι ντροπή για σας.

    Να δίνεται ότι πιο πολύτιμο έχετε (την ιστορία σας) σε ανθρώπους που δεν εκτιμούν ούτε τον συμπολίτη τους (το δημοτικό μας συμβούλιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εδω που τα λετε ομορφα για ιστορια πολιτισμο και αρχαιολογικους χωρους..μηπως πρεπει μια φορα στα 100 χρονια να μπει μια ενδεικτικη πινακιδα στον αξονα Αλιαρτου-Λιβαδειας..για το χωρο του καστρου της Αρχαιας Αλιαρτου -να γινει ενας χωρος σταθμευσης μη παρει σβαρνα αν σταματησει για καμμια φωτογραφια καποιον φιλλεληνα τουριστα κανα αυτοκινητο- να γινει και ενα μονοπατι λεω.. δε τα παω καλα μετα την αρχαιολογια σκεψη κανω..υπαρχουν μελετητες στη πολη θα τα πουν καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συμφωνω απολυτα με τον ανωνυμο των 12και 09.οπως εχω αναφερει και πιο πανω ,καμια ιστορια δεν χανεται ,κανενος τοπου.
    θα ηθελα,ομως να αποκαταστησω την αληθεια ,ωςπρος την ιστορικοτητα του ΗΣΙΟΔΟΥ.Ο ησιοδος γενηθηκε στην αιολικη κυμη.οι γονεις του ξενιτευτηκαν λογω της μεγαλης φτωχειας ,σ ενα χωριο τησ βοιωτιας
    την ΑΣΚΡΑ σημερινη ασκρη την παλιοπαναγια,
    που βρισκεται κοντα στις θεσπιες,
    οπου καλλιεργουσαν ενα αγροκτημα
    στους προποδες του ελικωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για να γίνει έδρα δήμου κάποιος πρέπει να πληροί συγκεκριμένους και σαφείς όρους αλλά και προϋποθέσεις . Μεταξύ δύο δήμων Αλιάρτου και Θεσπιών, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό, ήταν ξεκάθαρο ποιος θα είναι η έδρα του δήμου και αν διαβάσεις πιο πάνω ανώνυμε θα το δεις ότι το τονίζω. Στην ονομασία θεωρώ πως έπρεπε να είναι δήμος Θεσπιών με έδρα την Αλίαρτο για ιστορικούς λόγους. Το μεγαλύτερο λάθος πιστεύω πως είναι των Θεσπιαίων που δεν το διεκδίκησαν από την αρχή, επιμένοντας στην έδρα, κάτι βέβαια που ήταν αδύνατο να συμβεί. Αυτά όταν υπάρχει συνένωση δύο δήμων , αν στο μέλλον γίνει συνένωση 10 δήμων στην ονομασία σαφώς και αλλάζουν τα δεδομένα. Και για να είμαι ειλικρινής τον επίλογό σου , ανώνυμε των 12:09 προσπάθησα αλλά δεν τον κατάλαβα. όπως και η παρένθεση με το δημοτικό συμβούλιο αν μπορείς διευκρίνισέ το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπητε ικτινε των 4:09μμ.θελω να σε ρωτησω εαν πραγματικα πιστευεις οτι αν οι θεσπιεις το κυνηγουσαν περισοτερο ,θα κερδιζαν την ονομασια; ΓΙΑΤΙ και οι κατοικοι της χαιρωνειας το κυνηγησανε,με μεγαλυτερη ιστορικοτητα και πηγαν
    στη λιβαδεια.τελικα μηπως η ιστορικοτητα δεν τους ενδιαφερει
    αλλα τους ενδιαφερουν αλλα;
    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ εκ των προτερων για την απαντηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητε ανωνυμε των 9 και 52, θελω
    πρωτα να σου πω οτι απευθυνομουν στον κ.Μανο και οχι σε εσενα. Το βιβλιο το ανεφερα για τα σχολια του μελλοντος.Σε 5-10 χρονια , οταν θα εισαι Δ.Δ. Λιβαδειας και οι Θεσπιες Δ.Δ. Θηβων.Οσο για τη συγκριση Θηβας και Λευκτρων τη θεωρω ατυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν μπορώ να ξέρω τα πολιτικά παιχνίδια και τις ζυμώσεις που παίχτηκαν. Ανέφερα την δική μου ταπεινή άποψη και τι θα ήταν δίκαιο. Δεν διέκρινα όμως και κάποια ιδιαίτερη επιμονή στο θέμα της ονομασίας εκτός από την απόφαση του Δ.Σ. τις τελευταίες μέρες της διαβούλευσης, ενώ αντιθέτως εστίασαν την προσοχή στην διεκδίκηση της έδρας. Η λογική λέει πως σε δύο ισοδύναμους δήμους όταν ο ένας κερδίζει την έδρα, επειδή πληροί τους όρους, ο άλλος που έχει και το πλεονέκτημα να διαθέτει βαρύ όνομα, μπορεί να επικρατήσει στην ονομασία. Αυτά είναι όμως και πολιτικά παιχνίδια που δεν γνωρίζω καλά. Όσο για την Χαιρώνεια που ρωτάς ήθελε να πάει στην Λιβαδειά εξ αρχής και καλά έκανε, Ο Δήμος των 35000 ονομάστηκε Λιβαδειάς και η ιστορική έδρα του νέου δήμου είναι η Χαιρώνεια των 2.500 κατοίκων. Αλλά για να μην το πλατειάσουμε το θέμα και γίνουμε κουραστικοί, ο νομός μας είναι από τους ιστορικότερους στην Ελλάδα και κάθε χωριό και πόλη έχει την δική της μεγάλη ή μεγαλύτερη ιστορία. ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αγαπητε ικτινε σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου.συμφωνω απολυτα μαζι σου. ονομος μας εχει
    ενδοξη ιστορια.επισης
    θελω να σε
    ευχαριστησω, για την διορθωση
    των δελφων.Σε ευχαριστω για τον πολυ ομορφο διαλογο που ειχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φιλε ανωνυμε των8 και34μ.μ.,αν διαβασεις την απαντηση σου ,θα δεις οτι γραφεις :ο συγκεκριμενος
    βουλευτης δεν αδικησε την αλιαρτο....κλπ.για αδικια μιλησα
    εγω και οχι οκ.μανος.τελος παντων
    δεν μενω σε αυτο.σου εξηγω οτι δεν εκανα καμια συγκριση θηβας και λευκρων.ειπα απλως ,οτι και τα λευκτρα εχουν τη δικη τους ιστορια
    και βαση ιστορικοτητας θα μπορουσαν να διεκδικηουν
    δικο τους ξεχωριστο δημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν