Η κινητοποίηση δασκάλου και µαθητών στην Κάρπαθο άλλαξε τα σχέδια του υπουργείου

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Έσωσαν το σχολείο τους µέσω Ιντερνετ!

«Τελικά, το µονοθέσιο σχολείο µας εδώ στο ακριτικό χωριό µας δεν κλείνει! Αναβαθµίζεται! Η ίδια η υφυπουργός Παιδείας το ανακοίνωσε ότι θα γίνει τριθέσιο, µε µαθητές και από άλλα δύο χωριά. Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε τη συγχώνευσή µας µε άλλα τρία δηµοτικά δεν προχώρησε, έπειτα και από τις έντονες αντιδράσεις µας».


Στο ∆ιαδίκτυο ανεβαίνει στις 28 Μαρτίου ένα βίντεο δεκάλεπτης διάρκειας. Με τίτλο «Κλείνουν το ∆ηµοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου» απευθύνει µέσα από δεκάδες φωτογρ αφίες πλούσιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας το ερώτηµα «Γιατί άραγε;» στον Πρωθυπουργό. Οι συντελεστές του, δηλαδή ο...


...δάσκαλος, οι σηµερινοί µαθητές, αλλά και ενήλικοι απόφοιτοι, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο δηµοτικό να είναι στα πρόθυρα του λουκέτου, να συγχωνευτεί – µεταστεγαστεί αλλού. Θυµίζουν, µάλιστα, στον Γιώργο Παπανδρέου ότι ήταν αυτός το 1995 ως υπουργός Παιδείας που εγκαινίασε σε επίσκεψή του το πρωτοποριακό ∆ίκτυο Σχολείων «Τηλέµαχος».


Πράγµατι, οι εκκλήσεις τους αυτές αλλά κι ένα δεύτερο βίντεο την Πρωταπριλιά µέσω ∆ιαδικτύου πιάνουν τελικά τόπο: σε πρόσφατη συνέντευξή της (στον Βήµα FM 99,5), η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου θα ανακοινώσει την τροποποίηση του προγραµµατισµένου πλάνου.


«Εγινε χαµός!. Χιλιάδες θεάσεις κι αναδηµοσιεύσεις στο ∆ιαδίκτυο! Κι άρχισαν και εδώ οι αντιδράσεις και τα σχόλια. Απαντούσαν µε επιχειρήµατα τα παιδιά, στα blogs, στο facebook, παντού! Αποτέλεσµα ήταν να εγκαταλειφθούν οι µέχρι πρότινος εξαγγελίες για συγχώνευση των διθέσιων σχολείων Απερίου και Οθους και των µονοθέσιων Βωλάδας και Πυλών σε ένα νέο διθέσιο στο κτήριο του Οθους. Επί της ουσίας, εµείς εξ αρχής λέγαµε πως το συγκεκριµένο κτίριο όπου µας στέλνουν είναι παλιό, του 1930, µε πολλά προβλήµατα υποδοµών», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πατέρας Καλλίνικος Μαυρολέων, ο δάσκαλος του ∆ηµοτικού Πυλών.


Ακόµα και σήµερα, ο ίδιος διατηρεί τις ενστάσεις του για το σκηνικό που προηγήθηκε. «Αναβαθµίζω θα πει κάνω κάτι καλύτερο. Σκέφτοµαι πως µόνο ένα εξαθέσιο κάπου έξω από τα χωριά θα αποτελούσε πραγµατική αναβάθµιση στην εκπαίδευση των παιδιών µας. Σε κάθε περίπτωση, δεν κλείνεις τέσσερα σχολεία µε δέκα δασκάλους και κάνεις διθέσιο µε µόνο κριτήριο την απόσταση των χωριών σε χιλιόµετρα. Αν ίσχυε αυτή η επιλογή, θα έφευγαν οι µαθητές από τα χωριά για να πάνε στα δύο πολυθέσια σχολεία της πόλης, που ήδη έχουν µεγάλο αριθµό παιδιών.


Θεωρώ, λοιπόν, πως αυτός ο αρχικός σχεδιασµός έγινε βιαστικά, χωρίς µελέτη, ερήµην των τοπικών αρµοδίων φορέων, εκπαιδευτικών και γονιών», εξηγεί.

Ωστόσο, και ο πατέρας Καλλίνικος αναγνωρίζει πως η φόρµουλα που προκρίθηκε δεν είναι για όλους ικανοποιητική. «Τουλάχιστον θα γίνει το σχολείο εδώ. Αλλά, όπως είπα και στην κυρία υφυπουργό όταν υποστήριξε πως “δεν µπορεί να υφίσταται άλλο αυτή η κατάσταση µε λίγα παιδιά εδώ κι εκεί”, ούτε και η λύση που επιλέχθηκε είναι πραγµατοποιήσιµη, αφού συναντά και αυτή αντιδράσεις: σε Οθο και Βωλάδα κλείνει κι από ένα σχολείο που οι ντόπιοι έχτισαν µε κόπους, συνδέθηκαν µαζί του και συναισθηµατικά. Αµφιβάλλω αν οι γονείς αυτοί θα φέρουν εδώ τα παιδιά τους. Είναι τόσο ισχυροί οι τοπικισµοί, που δεν ξέρω αν θα βρεθούν ψύχραιµες φωνές, λογική. Είµαι βέβαιος πως κι εγώ θα εισπράξω ζήλεια και µίσος που επέµεινα να µείνει το σχολείο εδώ. Αλλά δεν πτοούµαι» ξεκαθαρίζει.
tanea.gr
papakallinikos.wordpress.com

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Η κινητοποίηση δασκάλου και µαθητών στην Κάρπαθο άλλαξε τα σχέδια του υπουργείου

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν