Ολιγωρία ή κοροϊδία από το δήμο;

| Ετικέτες , | Posted On Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

γράφει η "σταγόνα"
αναγνώστρια

  Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.έτσι είθισται να λέγεται και όχι άδικα!!! Τα δύο τελευταία χρόνια (τουλάχιστον) στη χώρα μας γίνεται λόγος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και η εικόνα αυτή  έχει γίνει ο εφιάλτης κάθε τζαμαρίας, τοίχου, πίνακα ανακοινώσεων και άλλων, αφού πάνω τους έχει κολληθεί άπειρες φορές ως τώρα! Αν είχαν στόμα να μιλήσουν αυτά τα σημεία σίγουρα θα εξέφραζαν την αγανάκτηση και τη μονοτονία που νιώθουν αφού είναι πάνω τους διαρκώς το ίδιο πράγμα.
   Οι χίλιες λέξεις που ισούνται μ'αυτήν την εικόνα είναι ανάμικτες.δηλαδή άλλες από το στόμα των καπνιστών, άλλες από το στόμα των αντικαπνιστών, άλλες από το στόμα των μη καπνιστών και άλλες από το «στόμα» του νόμου... 


   Τον τελευταίο καιρό.έχει ανατεθεί στους δήμους η αρμοδιότητα της απαγόρευσης του καπνίσματος και οι τραγελαφικές καταστάσεις πολλαπλασιάστηκαν!!! Αντί δηλαδή να δοθεί μια λύση πιο γρήγορα αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται.με αποτέλεσμα ο ένας να περιπαίζει τον άλλο.
·         Ο δήμος τους δημότες
·         Οι δημότες τον δήμο
·         Οι καταστηματάρχες τους πελάτες.(μία τους καπνίζοντες και μία τους μη)
·         Και όλοι όλους.
   Μόλις ανατέθηκε στους δήμους να διεκπεραιώσουν την επιβολή του νόμου, ο δήμος κόλλησε ανακοινώσεις σε όλους τους δημόσιους χώρους  (καφενεία, καφετέριες και δημοτικά «καταστήματα») όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Καλλικρατικού μας δήμου οι οποίες στο πρώτο φύλλο απαγόρευαν ρητά το κάπνισμα και στο δεύτερο αναφέρονταν τα πρόστιμα για τα καταστήματα και τους παραβάτες. Από τότε άρχισε ο «χορός».
  • Στα δημοτικά «καταστήματα» τα σταχτοδοχεία δεν άλλαξαν θέση και φυσικά δεν εξαφανίστηκαν.
  • Στα καφενεία και τις καφετέριες η φαντασία του κάθε καταστηματάρχη έδωσε ρέστα.Άλλος αντί για σταχτοδοχεία έχει πλαστικά κυπελάκια, άλλος πήρε μεγαλύτερα ποτηράκια για να βάζει την απόδειξη ώστε να βολεύεται και καμιά «γόπα», άλλος έβαλε γλαστράκια στα τραπέζια και μάλιστα με πλαστικά λουλούδια σαν αυτά στα κοιμητήρια, και τέλος τα παλιά καλά σταχτοδοχεία σε κάποια μαγαζιά καλά κρατούν!!!
   Άρα το μόνο που έκανε ο δήμος ήταν να ακολουθήσει το τυπικό μέρος και όχι το ουσιαστικό!!! Το ουσιαστικό μάλλον θα πήγε περίπατο στους κήπους της Αλιάρτου.που είναι ωραίοι βέβαια.αλλά όχι για να στέλνουμε εκεί περίπατο ότι δε μας βολεύει!!!
   Η νέα δημοτική αρχή μιλούσε στις προεκλογικές της ομιλίες για αλλαγές.οι οποίες σίγουρα έχουν αρχίσει και φαίνονται.αλλά στο θέμα του καπνίσματος μάλλον χωλαίνει ο δήμος!!! Το να κολλιούνται ανακοινώσεις και να μην τηρούνται από αυτούς που τις κολλούν είναι μάλλον κοροϊδία και όχι ολιγωρία!!! Αν ο ίδιος ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι καπνίζουν μέσα στο δημαρχείο και στα δημοτικά «καταστήματα» τότε οι πολίτες τι θα κάνουν;;;
   Οι αλλαγές που όλοι μας αναζητάμε τόσο έντονα δε θα γίνουν από μόνες τους! Θα πρέπει να σταματήσει να ισχύει το ότι όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο αλλά όχι τον εαυτό τους και να σκεφτόμαστε όλοι αυτό που έλεγε ο Χένρι Ντ. Θορό «Τα πράγματα δεν αλλάζουν! Εμείς τα αλλάζουμε!!!». Αν ο καθένας μεμονωμένα δεν προσπαθήσει τότε και συνολικό  αποτέλεσμα δε θα υπάρξει!!! «Αν δε καώ εγώ.αν δεν καείς εσύ.πώς θα γενούνε τα σκοτάδια φως;;;» (Ναζίμ Χικμέτ).

Εύχομαι να είναι ολιγωρία και όχι κοροϊδία!!!!!!!!!!!!

Σημειωτέον. ψήφισα την νέα δημοτική αρχή και πιστεύω σ'αυτή.αλλά μήπως κάτι τους ξέφυγε;;;

Σχετικές Αναρτήσεις :



12 σχόλια:

  1. Μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα , από την οικονομική ληστεία .....ανεργία,μείωση μισθών,συντάξεων,αγρότες με συνεχώς μειούμενου εισοδήματος και γενικά όλοι μας να βρισκόμαστε στη τσίτα....
    Ε....το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι ούτε μια σταγόνα που πρέπει να μας αποσχολεί και μάλιστα να ζητούμε να εφαρμοστεί ο νόμος,από την Δημοτική αρχή,σταγόνα μου.
    Ξ.Μέλις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή σταγόνα, έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα αυτά που γράφεις.
    Δεν λαμβάνεις υπόψη σου μία παράμετρο και γίνεσαι άδικη.
    Το ελληνικό κράτος με το σχέδιο Καλλικράτης πέρασε, στα χαρτιά, πάρα πολλές αρμοδιότητες στους δήμους. Μία από αυτές είναι και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν έδωσε όμως σε αυτούς (τους δήμους) την δυνατότητα και τον τρόπο άμεσης και σωστής εφαρμογής των αρμοδιοτήτων αυτών.
    Στο θέμα που αναφέρεις για παράδειγμα, πες μου, ποιός να κάνει τον έλεγχο; Υπάλληλος του δήμου; Πως να τον κάνει; Δεν υπάρχει υπάλληλος με τέτοια αρμοδιότητα. Δεν μπορεί, ο δήμαρχος, ένα διοικητικό υπάλληλο να τον βάλει να γυρνάει τα πρωινά στις καφετέριες και να ελέγχει. Δεν ξέρω αν νομικά έχει και την δυνατότητα να κόβει και πρόστιμα, πολύ πιθανόν να μην την έχει ακόμη. Αιρετός επίσης δεν έχει διακίωμα να κόβει πρόστιμα. Βλέπεις πως λειτουργεί αυτό το γρανάζι που λέγεται κράτος; Πετάει από πάνω του τις ευθύνες και τις δίνει αλλού.
    Αυτά τα γράφω γιατί αντιμετώπισα ένα δικό μου πρόβλημα με αυτούς που, χωρίς άδεια, πουλάνε όπου θέλουν διάφορα στην πόλη μας (πατάτες, φρούτα κλπ.) και σε αυτούς μόμνο σύσταση μπορεί να κάνει ο δήμος, πρόστιμα δεν μπορεί να κόψει. αυτοί το ξέρουν και δεν΄ιδρώνει το αυτί τους από τις συστάσεις.
    Ένας τρόπος υπάρχει να πιούμε καφέ χωρίς τσιγάρο. Να το απαιτήσουμε ως ενεργοί πολίτες από το κατάστημα.
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανώνυμε των 10.30 καταλαβαίνω τι θες να πεις, αλλά δεν πρέπει να παραιτηθούμε από το να διεκδικούμε ποιότητα στην ζωή μας. Αν το κάνουμε, θα ξεχάσουμε τα αυτονόητα και θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να φαίνεται 'αστείο' να διεκδικείς το διακίωμα σου να μην καπνίζεις, αλλά αν παραιτηθείς, λόγω κρίσης, σήμερα από ένα διακίωμα, αύριο θα παραιτηθείς από κάποιο άλλο και πάει λέγοντας. Για αυτό, αν και καπνίζω, συμφωνώ με την σταγόνα.
    Εκείνο που θα συμπλήρωνα είναι να μην περιμένουμε από κάποιους άλλους, αλλά να διεκδικούμε καθημερινά και σταθερά τα διακιώματα μας, τηρώντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανακαλυψαμε την ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ το ελληνικο κρατος βρηκε εδω και 2 χρονια οτι το τσιγαρο βλαπτει σοβαρα την υγεια''την οποια υγεια εχει προσεξει παρα πολυ για λογαριασμο των πολιτων''και με συμαχο το προστιμο ,την ρουφιανια,τους ταβερνιαρηδες,τους μαγαζατορες,ξεκινησε ΑΝΕΝΔΟΤΟ αγωνα για την οριστικη απαλλαγη του πολιτη που καπνιζει απο αυτον τον εθισμο.ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.εξω ντουμανι μην χασουμε και τα εσοδα απο φορο καπνου?????ΡΕ ΤΙ ΧΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ....ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20 ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ.και μου αρεσει που μερικοι επειδη τους βολευει ζηταν και πιστη εφαρμογη των νομων,οι''νομοταγεις πολιτες''ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ.ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΝΙΣΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΠΟΙΟ ΗΛΙΘΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ελπιζω η νεα αρχη να δωσει το καλο παραδειγμα και οχι να σφυριζουν αδιαφορα για το θεμα (επειδη ισως οι ιδιοι δεν το ελεγχουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Ξ.Μ.,
    ξέρεις και εσυ πολύ καλύτερα απο εμένα ότι μια σταγόνα μπορεί να είναι μικρή...αλλά μπορεί να ταράξει τα νερά!!!!Αν δεν ξεκινήσουμε από τα μικρά πράγματα...πως θα φτάσουμε στα σημαντικά και στα μεγάλα???πώς θα μορέσουμε να ανεβάσουμε τον πήχυ όλο και ψηλότερα???απο πού θα αντλήσουμε θάρρος ότι οι αλλαγές μπορεί να είναι εφικτές αν σιγά σιγά δε δούμε κάποιες απο αυτές να υλοποιούνται???Και επειδή ξέρω πως αγαπάς τον Καζαντζάκη..."Πυραμίδα ο άνθρωπος. Στη βάση του το κτήνος, στην κορφή ο θεός. Χρέος μας η ανηφόρα..."


    Ανώνυμε των 10+32,
    δεν έχεις άδικο...και φυσικά δεν περιμένω απο τη μια μέρα στην άλλη να γίνουν ριικές αλλαγές...ΑΛΛΑ απο τη στιγμή που έγινε μια αρχή (με τις ανακοινώσεις)θεωρώ ότι απο τους αρμόδιους τουλάχιστον θα πρέπει να τηρείται!!!Όπως λες να δεν υπάρχουν υπάλληλοι για αυτή τη δουλειά...ΟΜΩΣ τουλάχιστον στο δημαρχείο και τα άλλα δημοτικά καταστήματα θα μπορούσε να χει γίνει μια αρχή...άλλωστε "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://gmt07.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

    http://gmt07.blogspot.com/2010/09/10.html

    Έχει λεχθεί ότι για να αλλάξει ο νεοέλληνας θέλει πολεμικού χαρακτήρα γεγονότα.

    Ήταν ανάγκη να αλλάξει το άθλιο Κράτος μας μέσα από την αλλαγή τη δική μας. Αλλαγή που θα αφορούσε ό,τι ξερό φύτρωσε στο χωράφι μας. Δυστυχώς, όμως, το καθεστώς μάς καίει επί τη ευκαιρία και τα χλωρά μας (συλλογικές συμβάσεις κλπ).

    Προφανώς μας αφορούν τα χλωρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ξερά, δεν παραμένουν ξερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όσες φορές πήγα στο δημαρχείο δεν κάπνιζε κανείς,υπάλληλος ή δημότης.Αντίθετα πολλές φορές είδα έξω απο την είσοδο του δημαρχείου κάποιους να καπνίζουν και αυτό ειναι τουλάχιστον κάτι.Να προσέξουν όμως οι κυρίες δασκάλες και Νηπιαγωγοί που καπνίζουν στα διαλείματα ασύστολα.Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά μας στο θέμα αυτό πολλά πράγματα και μετά να εφαρμοστεί στα καφενία. Τα ακούτε κυρίες; Την επόμενη φορά δεν θα είμαι διακριτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. GMT,
    τα ξερά σαφώς και παραμένουν ξερά...μα τα και τα χλωρά είναι πάντα χλωρά...και δεν είναι και τόσο εύκολο να καούν!!!

    θέλω να πω δηλαδή (και ξέρω πως συμφωνείς μαζί μου)πως αν υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ...είναι μια καλή αρχή!!!ΓΙΆΥΤΌ ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΎΜΕ!!!

    «Η καλλιέργεια της θέλησης είναι το μυστικό της ύπαρξής μας.»
    Ραλφ Έμερσον
    (θέλω, καλλιεργώ, πράττω, υπάρχω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κακό πολύ κακό πράγμα το κάπνισμα στο καφενείο και οπουδήποτε αλλού. Το κάπνισμα όμως σε παιδιά απο εκπαιδευτικούς και ειδικά σε παιδιά δημοτικού και ειδικά Νηπιαγωγείου είναι αίσχος. Ας πάρουν το θέμα στα χέρια τους οι σύλλογοι γονέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα επανέρθω δρυμίτερος σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Το ακούτε κυρίες του Νηπιαγωγείου,και του Δημοτικού δεν φταίνε τίποτα τα παιδάκια μας! Το καταλάβατε την επόμενη φορά θα μιλήσω κατευθείαν στο Υπουργείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν