ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ENELCO ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

| Ετικέτες | Posted On Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Για άλλη μια φορά η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε από πλήθος κόσμου. Ανάμεσα στους πολίτες υπήρχαν και αρκετά μέλη περιβαλλοντικών συλλόγων, όπως ο "Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιάρτου", η "Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον", το "Κοινόν των Βοιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον", καθώς και η  Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς κα Σπανούδη.

Μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Ντασιώτη, όπου υπογράμμισε, πως η ανάπτυξη του συγκεκριμένου θέματος στη συνεδρίαση έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της εταιρείας... 


...ENELCO κ. Διαμαντόπουλος. Η αλήθεια είναι ότι από τον κ. Διαμαντόπουλο όλοι οι παρευρισκόμενοι περιμέναμε μια πιο λεπτομερής ενημέρωση της επένδυσης, που προστίθεται να κάνει η εταιρεία του στην περιοχή μας.  Με λίγα λόγια περιμέναμε να ακούσουμε τουλάχιστον τα οφέλη για τους κατοίκους από μια τέτοια μονάδα. Αντ'αυτού, αρκέστηκε να μας ενημερώσει μόνον για τους μηδαμινούς ρύπους της συγκεκριμένης μονάδας, σε σχέση με μια μονάδα που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το  λιγνίτη, κάνοντας λόγο για το ευγενές και "άκακο" εν ολίγοις, φυσικό αέριο. Η ομιλία του συνεχίστηκε με την αναφορά στις τεχνικές ψύξης, που χρησιμοποιούν αυτές οι  μονάδες και δεν είναι άλλες από τον αέρα και το νερό. Από ότι κατάλαβα όμως, και οι δύο αυτές μέθοδοι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η πρώτη μέθοδος, αυτή με τον αέρα, χρησιμοποιεί λιγότερο νερό, αποβάλλει όμως μεγάλη ποσότητα θερμότητας στο περιβάλλον (καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την Αλίαρτο και τις γύρω περιοχές). Η δεύτερη μέθοδος, αυτή με τη χρήση νερού, έχει το μειονέκτημα της υψηλής εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων της περιοχής, που αν μιλήσουμε με νούμερα, αρκεί να σας πω ότι η ποσότητα νερού που χρειάζεται μια τέτοια μονάδα, είναι περίπου όσες οι ανάγκες ενός χωριού 8.000 κατοίκων!

Στη συνέχεια ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει η εταιρεία. Μίλησε για 300-350 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου, η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 2-3 ετών. Ενώ κατά την πλήρη λειτουργία της μονάδας θα απασχολούνται 45-50 άτομα, δηλ. 15-17 άτομα η κάθε βάρδια.

Μετά την ενημέρωση του εκπροσώπου της ENELCΟ, το λόγο πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα σταθώ στην επιμονή -και δικαιολογημένα- του κ. Νιάρου για την γνωστοποίηση της περιοχής που θα κατασκευαστεί η μονάδα και αυτό γιατί, η περιοχή αυτή θα υφίσταται σταδιακά μία βαθμιαία υποβάθμιση της αξίας της γης. Η απάντηση που πήρε ο κ. Νιάρος, αν και επέμενε ότι η εταιρεία γνωρίζει αλλά κρατάει τα χαρτιά της κλειστά, ήταν ότι η περιοχή θα  καθοριστεί σε συνεργασία με τον δήμο.

Μετά από ερώτηση του κ. Αραπίτσα για τον αν μπορούν να γίνουν μετρήσεις ρύπων σε άλλη μονάδα, όπως αυτή της Θίσβης. Ο κ. Διαμαντόπουλος απήντησε ότι μπορούν να γίνουν μιας και αυτές οι μονάδες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ειδικές συσκευές μέτρησης. Επίσης ανέφερε ότι η μονάδα που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ENELCO είναι πανομοιότυπη με αυτή της Θίσβης.

Ενδιαφέρον ερώτημα έθεσε επίσης και ο κ. Μπόγρης προς τον κ. Διαμαντόπουλο, για το αν η εταιρεία μπορεί να πραγματοποιήσει την επένδυσή της ακόμα και στην περίπτωση που η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι αρνητική ως προς την κατασκευή της μονάδας. Η απάντηση του εκπροσώπου ήταν η εξής: Ναι, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία, αλλά η ENELCO δεν έχει καμία τέτοια διάθεση. Δε θα προχωρήσει στην κατάθεση καμίας αίτησης χορηγήσεως άδειας, χωρίς να έχει προηγουμένως  τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του δήμου.

Πολύ σημαντική ήταν και η παρέμβαση της κυρίας Σπανούδη, που μας ανέλυσε τους λόγους για οποίους δεν έγινε η συγκεκριμένη μονάδα της ίδιας εταιρείας στη Χαιρώνεια. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε τη συγκεκριμένη εισήγηση στα χέρια μας και να τη δημοσιεύσουμε.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω κάτι που παρατήρησα -μου έκανε εντύπωση- και δεν ήταν άλλο, από τη στάση του κ. Διαμαντόπουλου καθ' όλη  τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μία στάση αμυντική, επιφυλακτική. Με λίγα λόγια, μου έδωσε την αίσθηση ότι ήρθε απλά και μόνον  να δει τις αντιδράσεις του κόσμου και τίποτα περισσότερο. Δεν έδειχνε να έχει τη διάθεση να πει τίποτε περισσότερο από αυτά που είπε.

Αν κάποιος από τους αναγνώστες που ήταν παρών στη συνεδρίαση, έχει να προσθέσει κάτι διαφορετικό ή κάτι που παρέλειψα να αναφέρω, μπορεί ελεύθερα να το γράψει στα σχόλια.

Σχετικές Αναρτήσεις :



14 σχόλια:

  1. Δεν ημουν στη συνεδριαση αν και το ηθελα αλλα η γνωμη μου ειναι αν δεχτουμε πως η ρυπανση ειναι σε λογικα επιπεδα γιατι ολες οι βιομηχανιες ρυπαινουν να δουμε την κατασταση ποιο ψυχραιμα.
    Η περιοχη μας εχει αναγκη απο θεσεις εργασιας και μαλιστα μεγαλωνει καθε μερα πιο πολυ,και σιγουρα ο δημος μας θα εχει εσοδα τα οποια θα ειναι προς οφελος των πολιτων.
    Ας περιμενουμε τις εξελιξεις,και το σιγουρο ειναι πως αν εμεις ειμαστε μονο αρνητικοι θα εγκατασταθουν σε καποιο διπλανο δημο και εμεις θα κερδισουμε μονο τις επιπτωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικές σκέψεις για την συζήτηση της επένδυσης Κοπελούζου
    http://thespiaka.blogspot.com/2011/03/blog-post_01.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. από τη συνεδρίαση που παραβρέθηκα και εγώ θα συμφωνήσω σε όλα αυτά που αναφέρεις. Επίσης μπορώ να συμπληρώσω τα παρακάτω.
    1. Αναφέρθηκε ότι η μονάδα που λειτουργεί στη Θίσβη (άλλης εταιρείας αλλά πανομοιότυπη με αυτή που προτάθηκε για την Αλίαρτο) δεν βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και παραγωγή αλλά σε δοκιμαστική λειτουργία οπότε οποιαδήποτε μέτρηση και να γίνει τώρα δεν θα αποτελεί αντικειμενική εκτίμηση.
    Για την ίδια μονάδα ο Δήμος Θίσβης έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για την ανεπαρκή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτή η προσφυγή του Δήμου θα εκδικαστεί τον Μάρτιο.
    2. Παρόμοια μονάδα λειτουργεί και στα όρια του Δήμου Θήβας. Από την εποχή των ολυμπιακών αγώνων, είναι όμως πολύ μικρότερης ισχύος. Το 1/3 σχεδόν από την μονάδα που προτείνει η ENELCO.
    4. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παρουσίασαν στοιχεία και τεκμηρίωσαν τις αντιρρήσεις τους.
    5. Εδώ και εμένα μου προκάλεσε εντύπωση η στάση της εταιρείας που δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια με στοιχεία και αυτή να αντικρούσει και να απαντήσει.
    6. Συμφωνώ απόλυτα ότι η επίσκεψη της στο χώρο μας ήταν να αποκομίσει εντυπώσεις καλής ή κακής προδιάθεσης από το Δήμο και τους κατοίκους.
    7. Περίμενα περισσότερες και πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους.
    8. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου, της Περιφέρειας και των Δήμων για την ανάπτυξη τέτοιων μονάδων τουλάχιστον στη Βοιωτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νέε άνεργε μαζί σου. Και εγώ στην οικογένεια μου και στον κύκλο των συγγενών μου και φίλων έχω αρκετούς και νέους και μεγαλύτερους ανέργους. Πόσες πιθανότητες λες να έχουμε να είμαστε ένας από τα 20 άτομα που θα απασχολήσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θεωρω πως ενα τοσο σημαντικο θεμα παρουσιαστηκε πολυ προχειρα και πολυ χαλαρα απο τον εκπροσωπο της εταιριας αλλα και απο το απροετοιμαστο δημοτικο συμβουλιο.Αν δεν υπηρχαν και τα μελη της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ θα νομιζε κανεις πως ειμαστε παιδικη χαρα. Ακου ποσες βαρδιες θα εχει το εργοστασιο?????ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευτυχώς που υπήρξαν οι περιβαλλοντικοί εργολάβοι και μας εσωσαν.βέβαια όλοι ειναι δημοσιοι υπάλληλοι με εξασφαλισμένο μισθό.στα παλιά τους τα παπουτσια όλα τα υπόλοιπα.Εγώ πάντως δεν είδα κανέναν Αλιαρταίο να διαμαρτύρεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΙΛΕ ΑΝΕΡΓΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΙΑ ΓΡΑΨΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΙΝΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΙΑ ΔΕΣ
    ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμπέρασμα: έχουμε φτάσει στην απόλυτη εξαθλίωση. Σκουπίδια παντού, ανεργία, φτώχια, έτσι και αλλιώς αν δεν έχεις να φας τι την θες την υγεία σου; Ο καρκίνος εξάλλου δεν εμφανίζεται σε μία μέρα θέλει κάτι χρόνια. Γιατί να πούμε όχι στον Κοπελούζο και τον κάθε Κοπελούζο. Η κρίση είναι για μας φτώχια. Για αυτόν είναι ευκαιρία να βγάλει χρήμα και άλλο χρήμα. Θα πετάξει και σε εμάς πέντε ξεροκόματα να μας κλείσει το στόμα.

    Κανείς όμως δεν σκέφτεται γιατί έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Ποιός οδήγησε την ζωή μας σε αυτό το σημείο, να παρακαλάμε για λίγα μεροκάματα για λίγα ευρώ να τσουλήσουμε την άθλια ζωή μας λίγο παρακάτω. και σε είκοσι χρόνια που θα φανούν οι συνέπειες, βλέπουμε.

    έτσι κι αλλιώς σε λίγα χρόνια απο τον ιδιώτη θα αγοράζουμε το ρεύμα που θα παράγει στη γη μας, πάνω από το κεφάλι μας, εις βάρος της υγείας της δικής μας και των παιδιών μας, πανάκριβα, και για να μπορούμε να το πληρώνουμε θα τον ξαναπαρακαλάμε για λίγα μεροκάματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ενδιαφέρον άρθρο στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ. Διαβάστε το. αναδεικνύει και κάποιες άλλες πλευρές του θέματος.
    «Άσκηση θάρρους» ή «τεστ κοπώσεως»;
    http://thespiaka.blogspot.com/2011/03/blog-post_5933.html
    dk θα μπορούσες και να το αναδημοσιεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να αναδημοσιεύσει ότι η τοπική αρχή χρησιμοποιεί τα θέματα σαν λαγούς για να περάσει το ένα από τα δυο?
    είναι σοβαρά αυτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φίλε σε ενοχλούν πολύ οι διαφορετικές απόψεις; ή μόνο εσύ έχεις άποψη και είναι και η σωστή.
    Σε πληροφορώ ότι αυτό ακούστηκε από κόσμο και στην Αλίαρτο και έξω από αυτή πολύ πριν κυκλοφορήσει το άρθρο των Θεσπιακών. Κάθε θέμα και κάθε απόφαση ξέρεις ότι έχει πολλές πλευρές και πολλαπλό αντίκτυπο. Κάποιος ερμηνεύει τα πράγματα έτσι και κάποιος αλλιώς. Για μένα πρέπει να μπορούν όλοι να ακουστούν, να εκφραστούν, να τοποθετηθούν για ένα θέμα και στο τέλος να παίρνονται οι αποφάσεις. Σίγουρα όταν υπάρχει πίεση και βιασύνη μπορούν να ακουστούν και ακραία πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ Κ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ Η ΩΡΑ ΑΥΤΗ...!ΠΡΑΞΤΕ ΣΩΣΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. με μεγάλη εκπλιξει άκουσα τον προεδρο του περιβαντολογικου συλλογου αλιάρτου να δειλώνει άγνεια για το θέμα του φυσικού αερίου ΄τοσα χρόνια δεν έτυχε να ακούσουν για την χαιρονια για την βίσβη την θηβα τα άσπρα σπίτια το αλιβέρι το μαντούδι τον κορινθιακό,τους είναι άγνοστα αυτά.πραγματικά περίμενα κάτι αλλο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν