Όλο και πιο τραγική είναι η κατάσταση μέρα με την ημέρα στη Λιβύη

| Ετικέτες | Posted On Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καντάφι μετέφεραν δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα, 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε χθες η συμμαχία των δυτικών κρατών που έχει αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη...

Νωρίς το βράδυ στην Τρίπολη σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, ενώ παράλληλα υψώθηκε πυκνός καπνός από εγκαταστάσεις του στρατού του Καντάφι.

"Ακούσαμε μια ακόμα έκρηξη, μόλις τώρα. Βλέπουμε να υψώνεται καπνός. Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν βγεί στις ταράτσες των κτηρίων. Μάλλον πρόκειται για μία περιοχή με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κοντά στη σχολή των μηχανικών, στην περιοχή Ταούρα", δήλωσε ένας κάτοικος, αποφεύγοντας όμως, να αναφέρει το όνομά του.

Επίσης σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι βομβάρδισαν το νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα καθώς και σπίτια στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Την ίδια ώρα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" μετέδωσε ότι κυβερνητικά τεθωρακισμένα του Καντάφι έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είδοσο της πόλης Ατζνταμπίγια.

Το απόγευμα σημειώθηκαν οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες σε μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, στην περιοχή Τάουρα. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι τις απογευματινές ώρες "ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις και μετά από λίγα λεπτά άλλες τέσσερις, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας".

Πάντως, οι χώρες του ΝΑΤΟ απέτυχαν πάλι χθες Τετάρτη να συμφωνήσουν σχετικά με την ανάληψη από τη Δυτική Συμμαχία της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη από τις ΗΠΑ.

Μετά την τρίτη ημέρα των συναντήσεων των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης του ΝΑΤΟ τόνισε: "Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε".

Τα προβλήματα πάντως παραμένουν για τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή της με εντολή του ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από οτη Λιβύη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για το πόσο θα πρέπει να διευρυνθεί η αποστολή αυτή, σημείωσε η ίδια πηγή.

«Ηττήθηκε» η αεροπορία του Καντάφι

«Η πολεμική αεροπορία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δεν υπάρχει πια», ανέφερε την Τετάρτη ο διοικητής της βρετανικής δύναμης που συμμετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη.

Ο διοικητής ανέφερε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Λιβύη χωρίς προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα ασκούνται ισχυρές πιέσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

«Η προσοχή μας είναι τώρα στους αθώους λίβυους πολίτες τους οποίους προσπαθούμε να προστατεύσουμε από επιθέσεις», είπε.

«Παρακολουθούμε στενά τις επίγειες δυνάμεις της Λιβύης και επιτιθέμεθα όπου απειλείται η ζωή αμάχων ή πόλεων», πρόσθεσε.

Και σήμερα το πρωί πάντως, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση από αέρος εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα.

Στο μεταξύ στο Κάιρο ο αμερικάνος υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

Στο Παρίσι, πάντως, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι "μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης".

Το γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι δανικά F-16 έκαναν τις πρώτες αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, δανικά F-16 για πρώτη φορά έριξαν βόμβες ακριβείας σε στόχους στη Λιβύη», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γενικό επιτελείο.

Διευκρινίζει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι τα δανικά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν 11 αποστολές αέρος-εδάφους και μια αποστολή αέρος-αέρος από την Κυριακή.

protothema.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Όλο και πιο τραγική είναι η κατάσταση μέρα με την ημέρα στη Λιβύη

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν