Οι εγγυήσεις για τράπεζες στο επίκεντρο του υπουργικού
| Ετικέτες Ελλαδικά | Posted On Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Το θέμα του νομοσχεδίου για τις εγγυήσεις στις τράπεζες ύψους 30 δις ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε τα πυρά των συναδέλφων του για τις εγγυήσεις για τις τράπεζες, που δεν έχουν οδηγήσει στην αναμενόμενη ενίσχυση της αγοράς. Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενέργεια...
Ως το 2012 προσδιόρισε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το έτος στο οποίο η χώρα θα έχει μπει σε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη και «τότε θα φανεί το φως στο τέλος του τούνελ». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μετά τη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν ενόψει μεγάλες αλλαγές, τις οποίες πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα και ανέφερε τρεις σταθμούς για το διάστημα αυτό». «Ο πρώτος, όπως ανέφερε, είναι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο, ο δεύτερος η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και τρίτο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Μπροστά υπάρχουν μάχες για την κυβέρνηση με κατεστημένα, με κεκτημένα προνόμια και ριζωμένες νοοτροπίες που αρρώστησαν την πατρίδα μας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις αποδοκιμασίες προς κυβερνητικά στελέχη κατά τη διάρκεια δημοσίων εμφανίσεων τους, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως «πρόκειται για προσπάθεια περιχαράκωσης και αποκοπής της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία και την καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματά του. Θα επιμείνουμε και θα είμαστε καθημερινά κοντά στον πολίτη με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, θα συνομιλούμε μαζί του και από κοινού θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε και στα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, τα οποία χαρακτήρισε εκ νέου «θετικά», ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών στις αποφάσεις, άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον ικανοποίησαν. «Υπάρχουν πάντα και οι ακραίες αντιδράσεις τους ακόμα και σε καλές ειδήσεις. Και αυτό είναι ένα μάθημα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αγορές γενικότερα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε και στα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, τα οποία χαρακτήρισε εκ νέου «θετικά», ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών στις αποφάσεις, άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον ικανοποίησαν. «Υπάρχουν πάντα και οι ακραίες αντιδράσεις τους ακόμα και σε καλές ειδήσεις. Και αυτό είναι ένα μάθημα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αγορές γενικότερα».
«Δεν πρέπει ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί δηλαδή να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης τόνισε ότι «προτεραιότητα θα έχει μια καλύτερη ποιότητα της νομοθετικής λειτουργίας», καθώς, όπως είπε, «πολλές φορές μέχρι τώρα χρειάστηκε να περάσουν νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς». «Θέλω να κάνουμε μια νέα αρχή. Οι νόμοι πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση», δήλωσε.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης ένα κείμενο, για το οποίο ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωσή του, το οποίο πρέπει να συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις αποφάσεις ως μια διαδικασία ωρίμανσης των νομοσχεδίων και σημείωσε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίζονται ποιες είναι οι συναρμοδιότητες και κατά πόσον αυτές έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των υπουργείων».
Επιπλέον, επισήμανε ότι «σύντομα θα αρχίσει μια διαδικασία αξιολόγησης των νομοσχεδίων, τα οποία είναι ήδη νόμοι και έχουν τεθεί σε εφαρμογή». «Ο στόχος είναι να δούμε κατά πόσο οι επιπτώσεις όλων αυτών είναι θετικές ή χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις», υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τέλος, για τις εξελίξεις στη Λιβύη ανέφερε ότι «προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση που όμως όπως είπε σημαίνει και την αποδοχή από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι των όρων του ΟΗΕ για να προστατευτεί ο πληθυσμός και να δρομολογηθούν δημοκρατικές εξελίξεις για να μπορεί ο λαός της Λιβύης να αποφασίζει ελεύθερα και κυρίαρχα για το μέλλον του».
Έντονες αντιπαραθέσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αφορά την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και τη ρευστότητα που διοχετεύουν οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχτηκε τα πυρά των συναδέλφων του
Ιδιαίτερη κριτική άσκησαν οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης. Οι υπουργοί τόνισαν ότι το ελληνικό κράτος βοήθησε για την ρευστότητα των τραπεζών, ωστόσο αυτή δεν έχει περάσει ακόμα στην αγορά. Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες με κάθε τράπεζα χωριστά, ώστε να ενισχυθεί η αγορά, πρόταση, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, δέχτηκε και ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε στο να δοθούν εγγυήσεις, υπό την προϋπόθεση, να έχουν τεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι όροι που η ίδια θα έχει διαμορφώσει, πριν από την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου, που θα αφορά στην επέκταση εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ύψους 30 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διοχετεύοντας στη συνέχεια την ρευστότητα στην αγορά. Επιπλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ουσιαστική λειτουργία του κυβερνητικού επιτρόπου στις τράπεζες.
Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρεται να πρότεινε την σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με κάθε τράπεζα χωριστά, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ίσως να μην γίνει προγραμματική συμφωνία, αλλά πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση με κάθε τράπεζα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπογράμμισε πως οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δεν μπορεί να παίρνουν χωρίς να δίνουν.
Από την μεριά της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε, εφόσον δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες, το Δημόσιο να έχει τα ανάλογα οφέλη από τα πάγια των τραπεζών (assets). Ο υφυπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης φέρεται να σημείωσε την την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας των τραπεζών, την εγκατάλειψη της αλαζονικής στάσης τους και την επίσης αναγκαιότητα ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις υποχρεώσεις τους μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως οι τράπεζες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην πραγματική οικονομία και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες πρέπει να υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και θεσμική ασφάλεια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρεται να υπογράμμισε αφ' ενός μεν την αναγκαιότητα ευρύτερης θεώρησης του όλου ζητήματος, καθώς και οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στο θέμα των ομολόγων, αφ' ετέρου δε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση και με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση γύρω από το ζήτημα αυτό, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατ' αρχήν.
Σημειώνεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το οποίο αφορά τον αγροτικό τομέα και ειδικότερα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους. Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η δομή και η λειτουργία των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, οργανώνεται θεσμικά η σχέση των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων με την αγορά των αγροτικών προϊόντων, καθορίζεται η χρηματοδότηση, τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα υπέρ των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων και οριοθετείται η προσαρμογή του συνεταιριστικού κινήματος στις νέες ρυθμίσεις με τις καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις του ν. 2810/2000.
Σχετικά με το ενεργειακό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε αυτό περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας, τη δημιουργία φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τη διανομή φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και τη γεωθερμία.
tvxs.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.