Η κατάσταση στην τοπική οικονομία της Βοιωτίας

| Ετικέτες | Posted On Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, αφού συνεδρίασε την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2011, με θέμα «Η κατάσταση στην τοπική οικονομία. Προοπτικές και στάση της επιχειρηματικής κοινότητας», εξέδωσε, ομόφωνα, σχετικό ψήφισμα στο οποίο γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση και παράλληλα παρουσιάζεται σειρά προτάσεων...
 ΨΗΦΙΣΜΑ  
 Η τοπική επιχειρηματική κοινότητα της Βοιωτίας, όπως και οι συνάδελφοι τους σε όλη την χώρα, βιώνουν, με τραγικό τρόπο, την βαθιά οικονομική ύφεση και το ασφυκτικό κλίμα στην ελληνική αγορά.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο, η επιτομή του οποίου αποτυπώνεται στη νέα αναθεωρημένη εκδοχή του Μνημονίου. Οι νέοι όροι θα  «παγώσουν» ακόμη περισσότερο την ελληνική αγορά και  θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο, το έλλειμμα ρευστότητας των επιχειρήσεων και την εσωστρέφεια των καταναλωτών.

Η μονοδιάστατη λογιστική προσέγγιση των προβλημάτων έχει πλήξει θανάσιμα την πραγματική οικονομία. Η πολυπόθητη αναπτυξιακή πολιτική εξαγγέλλεται κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως να υπάρχουν απτά δείγματα εφαρμογής της.

 Απαιτείται επειγόντως, ειδικά από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να υιοθετήσουν μια άλλη πολιτική, που θα συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο σε μία νέα αναπτυξιακή προοπτική.

Λείπουν και πρέπει να προωθηθούν άμεσα εκείνες οι αναγκαίες διαρθρωτικές και μη μισθολογικές αλλαγές, για την εξάλειψη των συνθηκών, που προσαυξάνουν υπέρογκα το ουσιαστικό και χρονικό κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης. Λείπουν τα μέτρα για την ενίσχυση της  επιχειρηματικότητας ενώ αυξάνουν τα μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η αναγκαία ρευστότητα.

 Αντίθετα, γινόμαστε όλοι θύματα μιας αδυσώπητης φοροεισπρακτικής πολιτικής, και μάλιστα με θεσμικά δεδομένα διαρκώς μεταβαλλόμενα ενώ οι κυρώσεις για φορολογικές παραβάσεις καθίστανται εξοντωτικές, τόσο σε οικονομικό επίπεδο (με υψηλότατα πρόστιμα) όσο και σε προσωπικό επίπεδο (με ποινές στερητικές της ελευθερίας).

 Τα συνεχόμενα νέα φορολογικά μέτρα ενώ δεν δημιουργούν ένα μόνιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ταυτόχρονα αποδεικνύονται και αναποτελεσματικά  στην κατεύθυνση αύξησης των κρατικών εσόδων, επιτείνουν την κρίση και θέτουν εν αμφιβόλω την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 Αν κάτι δεν αλλάξει στην ασκούμενη πολιτική, η οικονομική δυσπραγία, η ανύπαρκτη ρευστότητα, τα υπερβολικά  χρέη και η χαμηλή κατανάλωση θα καταστούν μόνιμα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν σε «λουκέτα» ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις.

Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν την αίσθηση, ιδίως μετά την έκδοση της ΚΥΑ Κ1-164/2001, με την οποία αίρονται οι όποιοι περιορισμοί για την ίδρυση πολυκαταστημάτων, ότι συνειδητά οδηγούμαστε στην εκκαθάριση του οικονομικού περιβάλλοντος από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελπίζουμε να μην έχουν δίκιο!

 Τέλος, επιτρέψτε μας να κάνουμε έκκληση και σε όλους τους συμπολίτες μας, να προτιμούν την τοπική αγορά για τις συναλλαγές τους και να εμπιστεύονται τα ελληνικά προϊόντα. Είναι φθηνότερα, καλύτερα και μας συμφέρει όλους!

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

tabloid.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :3 σχόλια:

 1. "Τέλος, επιτρέψτε μας να κάνουμε έκκληση και σε όλους τους συμπολίτες μας, να προτιμούν την τοπική αγορά για τις συναλλαγές τους και να εμπιστεύονται τα ελληνικά προϊόντα. Είναι φθηνότερα, καλύτερα και μας συμφέρει όλους!"

  Φθηνοτερα δεν ειναι... δεν ηταν ποτε... γενικα η λογικη που επικρατει στην περιοχη ειναι "οτι αρπαξουμε"... και γιαυτο ο κοσμος της Βοιωτιας ψωνιζει Αθηνα και Χαλκιδα που ειναι πιο φθηνα.

  Οι καταστηματαρχες (οχι μονο της Βοιωτιας) εβγαλαν τα ματακια τους με τα χερακια τους... πουλαγανε τα κινεζικα σε εξωφρενικες τιμες 300-500% πανω... τωρα καπως τις ελλατωσαν αλλα και παλι σε σχεση με την τιμη αγορας ειναι πολυ επανω.

  Ποια Ελληνικα προιοντα λεει ο κυριος? Υπαρχουν κλαδη, οπου τα Ελληνικα προιοντα εχουν εξαφανιστει... μονο εισαγωγης (Κινας). Ακομα και στους κλαδους που υπαρχουν Ελληνικα, ο εμπορος δεν τα προμηθευεται γιατι του φαινονται ακριβα και δεν τα προτιμα ο κοσμος. Ακομα και αν καποιος καταναλωτης θελει να τα προμηθευτει, πολυ απλα, δεν μπορει να τα βρει.

  Ακομα και στις τελευταιες εκπτωσεις.. κοροιδευαν τον κοσμο... οταν λες οτι κανεις 50-70% εκπτωση σημαινει οτι πουλαγες τουλαχιστον 150% επανω απο την τιμη αγορας. Αν αυτο δεν ειναι αισχροκερδια τι ειναι?

  ...και τωρα που ειμαστε ολοι μαζι στα σκατα οπως λεει και ο φιλος Καν... θελετε την βοηθεια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΙΑΡΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΑΛΒΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν