ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2011;

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Δύο κείμενα που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον δημοσιεύτηκαν σήμερα στο ίντερνετ
Ή αλλιώς
Δύο λόγοι για να προβληματιστούμε

Το πρώτο με τίτλο "«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» πιστωτών!" προέρχεται από την ιστοσελίδα sofokleous10.gr, μία από τις πιο αξιόπιστες -κατά τη γνώμη μου- ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες .

Το δεύτερο κείμενο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες στο ίντερνετ με τίτλο "Χρεωκοπία στις 25 Μαρτίου 2011" το αναδημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη...

«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» πιστωτών! 


Την ώρα που η Moodys «πετσόκοβε» τη  βαθμολογία της Ελλάδας σε επίπεδα Αγκόλας, επικαλούμενη τον κίνδυνο «κουρέματος» των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειχνε στην Ελλάδα ακριβώς αυτό το δρόμο, της αναδιάρθρωσης χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών.
Οι «ξεχασμένες», παρότι υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2010, προτάσεις της Γερμανίας για ελεγχόμενες χρεοκοπίες χωρών της ευρωζώνης από το 2013, αναβιώνουν δια στόματος του Γερμανού υπουργού, παρότι προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Stuttgarter Nachrichten”, που δημοσιεύθηκε χθες, ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει, ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις 25 Μαρτίου να τεθούν εξαιρετικά αυστηροί όροι για την παροχή χρηματοδοτήσεων από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2013, όταν θα λήγει το ελληνικό μνημόνιο και η διάρκεια του προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη μιας χώρας», τονίζει ο Σόιμπλε. «Συμπαραστεκόμαστε και αυτό δεν αντιβαίνει στις συνθήκες. Κάθε χώρα πρέπει κατ' αρχήν να λύνει η ίδια τα προβλήματα χρέους. Γι αυτό και τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο κίνδυνος της Ευρωζώνης ως συνόλου. Επίσης», υπογραμμίζει, «θα προβλέπονται αυστηροί όροι, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους χώρας-μέλους».
Ουσιαστικά, δηλαδή, το Βερολίνο προαναγγέλλει ότι θα κατέλθει στη διαπραγμάτευση της 25ης Μαρτίου, για το μέλλον των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, ακριβώς με τις ίδιες προτάσεις που είχε θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το περασμένο φθινόπωρο, προκαλώντας τότε τη νέα αναταραχή στις αγορές, που οδήγησε την Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης, την Πορτογαλία πολύ κοντά στην ίδια πορεία και την Ελλάδα σε σκληρότερο αποκλεισμό από τις αγορές, ύστερα από μια σύντομη περίοδο μείωσης του spread.
Οι προτάσεις αυτές, για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης μετά το 2013, προβλέπουν τα εξής:
n  Ο μόνιμος μηχανισμός (ESM) θα τεθεί σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2013, με «προίκα» 440 δις. ευρώ για δάνεια σε ασθενείς χώρες της ευρωζώνης, όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι υπουργοί Οικονομικών.
n  Οι χώρες που θα ζητούν τη στήριξη του μηχανισμού, πέραν των σκληρών δεσμεύσεων που θα αναλαμβάνουν για την οικονομική πολιτική τους, θα περνούν από αυστηρούς ελέγχους φερεγγυότητας, όπου θα κρίνεται αν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν μακροπρόθεσμα το χρέος τους.
n  Αν μια χώρα κριθεί αφερέγγυα, θα λαμβάνει μεν δάνειο, αλλά προηγουμένως θα αναδιαρθρώνεται το χρέος της, με «κούρεμα» των απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών, ώστε να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Όλα αυτά έχουν άμεση αναφορά στην Ελλάδα, που θεωρείται από τους αναλυτές, όπως τονίσθηκε χθες και από την Moodys, ότι το 2013 θα χρειασθεί νέο δάνειο, από τον ESM αυτή την φορά, ενώ πιθανότατα δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις για να περάσει τους ελέγχους φερεγγυότητας. Η Moodys προειδοποιεί, αρκετά εύλογα, ότι ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες αποφάσεις της 25ης Μαρτίου, ο κίνδυνος «κουρέματος» των πιστωτών αποτελεί βασικό παράγοντα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην κερδοσκοπική κατηγορία Β1, όπου οι πιθανότητες να επιβληθούν ζημιές στους πιστωτές την επόμενη πενταετία θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές, φθάνοντας το 20%.
Όμως, ο μηχανισμός ελεγχόμενων χρεοκοπιών δημιουργεί μια δυναμική αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας πολύ πριν το 2013, όπως επισημαίνει η Moodys: αν όλοι οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως βέβαιη την αναδιάρθρωση το 2013, η Ελλάδα θα παραμείνει εντελώς αποκλεισμένη από τις αγορές το 2012, παρότι προβλέπεται από το μνημόνιο ότι θα αντλήσει με εκδόσεις ομολόγων τα μισά από τα κεφάλαια που θα χρειάζονται για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών, αφού δεν θα επαρκούν οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Μπροστά στον κίνδυνο αυτό, να διατηρηθεί ο αποκλεισμός από τις αγορές και το 2012, η Moodys εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα λόγο παραπάνω να επισπεύσει την αναδιάρθρωση του χρέους, με μια οργανωμένη και συμφωνημένη με τους πιστωτές, επίσημους και ιδιώτες, ανταλλαγή χρέους, που θα οδηγεί στη μείωση του συνολικού δημοσίου χρέους.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο δρόμος της χώρας προς την αναδιάρθρωση του χρέους με γερμανική «συνταγή» φαίνεται ότι έχει ανοίξει διάπλατα, με πολύ πιθανή την επίσπευση της διαδικασίας, αφού είναι πολύ πιθανό πλέον να «τιναχθεί στον αέρα» το μνημόνιο, πριν φθάσει η Ελλάδα στη λήξη του, το καλοκαίρι του 2013.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν έντονη πολιτική κινητικότητα στην κυβέρνηση, τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Τα σενάρια αυτά ενισχύονται ιδιαίτερα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου για πρώτη φορά κλήθηκαν και συμμετείχαν, εκτός από τους υπουργούς, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει προς το παρόν έστω και υπαινιγμούς για τα σχέδιά του, αλλά εκτιμάται ότι αξιολογεί όλες τις προτάσεις για δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, χωρίς να αποκλείει τις πρόωρες εκλογές-αστραπή.

Χρεωκοπία στις 25 Μαρτίου 2011

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011, 10:43, zougla.gr


Είμαι υψηλόβαθμο στέλεχος σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας μας και θέλω να σας ενημερώσω ότι από την προηγούμενη εβδομάδα επικρατεί πανικός στις μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων μεταφέρουν τα κεφαλαία τους σε.....
τράπεζες του εξωτερικού και έχει δοθεί σαφής εντολή να σταματήσει κάθε είδους πληρωμή. Έχουν μεταφέρει ακόμα και τα αποθεματικά των μισθοδοσιών αυτού του μήνα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρηματιών, στελεχών σε εταιρείες, πολιτικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών. Καθημερινά γίνονται μεταφορές αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού.
Από την τράπεζα στην οποία εργάζομαι έχει δοθεί οδηγία να μην αναφέρουμε πουθενά αυτό που συμβαίνει.
Σε επαφές και συναντήσεις που είχα με συναδέλφους αλλά και με άτομα του υπουργείου οικονομικών, όλοι έχουν την ίδια άποψη.
Ετοιμάζεται χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή σε λίγες ημέρες και δεν το ανακοινώνουν για να δεσμεύσουν τις καταθέσεις των ιδιωτών και να αποφύγουν τον πανικό και το bank run.
Από άτομα του υπουργείου εσωτερικών πληροφορήθηκα ότι στο γενικό λογιστήριο του κράτους έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις. Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία και το μόνο που απομένει είναι μόνο η εντολή.
Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη με τους κυριότερους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας μας, εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών εσωτερικών δημόσιας τάξης και αμύνης. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν το γνωρίζω.
Από χθες το απόγευμα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με άτομα του υπουργείου οικονομικών, συναδέλφους του τραπεζικού κλάδου αλλά και δημοσιογράφους όλοι είχαν ακριβώς την ίδια πεποίθηση. Πάμε για χρεωκοπία.

Ο λόγος που γράφω τώρα αυτά είναι η συζήτηση που είχα με συντάκτη κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλου καναλιού σήμερα το πρωί..

Σας παραθέτω αυτά που μου είπε.
"Η πτώχευση είναι πλέον θέμα ημερών και έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μηνός. Θα αναγγελθεί αργά το βράδυ της παρασκευής και θα παρουσιαστεί σαν αναγκαστικό αποτέλεσμα από την συνδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου. Το σαββατοκύριακο που ακολουθεί είναι ιδανικό για να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις. Δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν και ο κόσμος θα περάσει το πρώτο σοκ σπίτι του.
Ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα και θα προσπαθήσει να παραληρήσει την κατάσταση με την εθνική μας επέτειο.
Το κλίμα του διαγγέλματος θα είναι κάπως έτσι.
Θα αναφέρει ότι για ακόμα μία φορά η χώρα μας δέχεται επίθεση από κάποιους που θέλουν να την καταστρέψουν και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε και να κάνουμε θυσίες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός. Μάλιστα θα αναφέρει ότι όπως αγωνιστήκαμε τότε και δώσαμε την ψυχή μας για την εδαφική ελευθερία και ανεξαρτησία, έτσι πρέπει να αγωνιστούμε και τώρα για την οικονομική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Ελλάδα το 1821 έκανε μόνο την αρχή και τώρα εξαρτάται από εμάς αν θα ολοκληρώσουμε το έργο των προγόνων μας. Αν τότε πολεμήσαμε για την εδαφική μας ανεξαρτησία σήμερα θα πολεμήσουμε για την οικονομική μας ανεξαρτησία. Μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει μάχες και στρατηγούς θα είναι διαφορετικός. Ήρωας θα είναι ο κάθε Έλληνας που δεν θα το βάλει κάτω και θα κάνει τις απαραίτητες θυσίες για να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου Ελληνικού έθνους εδαφική και οικονομική ανεξαρτησία ταυτόχρονα."

Πιστεύω ότι καταλάβατε το νόημα.


Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και γι αυτό δημοσιοποίησα όλα τα παραπάνω.
Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό.


Υ.Γ. (19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011)Αν προσέξατε, ο σύνδεσμος του zougla.gr δεν ισχύει πλέον. Το zougla.gr ήταν η πρώτη ιστοσελίδα που ανέβασε το κείμενο "Χρεωκοπία στις 25 Μαρτίου 2011". Παραδόξως όμως, την επόμενη μέρα το κατέβασε και ανέβασε αυτό που βλέπετε στην εικόνα
 Κάνοντας όμως μία αναζήτηση στη μηχανή της Google, μπορούμε να βρούμε την εγγραφή της ανάρτησης που διέγραψε το zougla.gr. Δείτε την παρακάτω εικόνα
 Είναι η δεύτερη με ημερομηνία 9 Μαρτίου, ενώ η τρίτη είναι αύτη της πρώτης φωτογραφίας.

 

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

  1. για σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην εχουμε την τελικη λύση και να παμε παλι στο θα δούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν