Σταματήστε να μιλάτε κ. Παπανδρέου.

| Ετικέτες , , | Posted On Σάββατο 10 Απριλίου 2010

                                                   Από το  http://www.antinews.gr/?p=40136
REUTERS BREAKINGVIEWS
«Γράμμα στον Πρωθυπουργό»
Από τον Πιερ Μπριανσόν
Προς: Γιώργο Παπανδρέου .Μέγαρο Μαξίμου.Αθήνα.ΕΛΛΑΔΑ
                  Κύριε Πρωθυπουργέ,.....................

Όπως γνωρίζετε, οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση που έχει τυλίξει την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 7,1% αυτή την εβδομάδα, με τα spreads στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του ευρώ. Πρέπει να αντλήσετε 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου. Το τεράστιο spread σημαίνει ότι η απουσία εμπιστοσύνης στην Ελλάδα προσθέτει 400 εκατομμύρια ετησίως στο χρέος της. Καθώς προσπαθείτε να πείσετε τους Αμερικανούς επενδυτές να σας δανείσουν, θα ήθελα, με όλο το σεβασμό, να προτείνω το εξής σχέδιο:
1. Γίνετε ρεαλιστής. Οι εταίροι σας στην ευρωζώνη δεν θα σας βοηθήσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Μπορεί να υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια πριν από δύο μήνες, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους πριν τις τοπικές εκλογές της 9ης Μαΐου στη Γερμανία που είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει εξάλλου ότι δεν πρέπει να λάβετε βοήθεια – οι ψηφοφόροι της δεν θέλουν να πληρώνουν τους συνταξιούχους σας. Αλλά τώρα επιμένει ότι η βοήθεια που υποσχέθηκε η ΕΕ πρέπει να διατεθεί μόνο στα επιτόκια της αγοράς. Σε αυτή την τιμή, γιατί να τη λάβετε; Δεν προβλέπω να συμβιβάζεται η ευρωζώνη σε αυτό το ζήτημα στο προσεχές μέλλον.
2. Σταματήστε να μιλάτε. Τους τελευταίους μήνες, επιμένετε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πακέτο στήριξης, την ίδια στιγμή που αναζητάτε «αλληλεγγύη» από τους Ευρωπαίους εταίρους σας και που απειλείτε να πάτε απευθείας στο ΔΝΤ αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Υποστηρίζετε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να δανειστεί με «κανονικά» επιτόκια. Ωστόσο, κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας – είτε για να υποβαθμίσετε, είτε για να αναβαθμίσετε την κατάσταση – οι αγορές φοβούνται ακόμα περισσότερο. Οπότε καλύτερα να σιωπήσετε. Επικεντρωθείτε στην οικονομική μεταρρύθμιση και στο να αλλάξετε την πορεία της χώρας. Δουλειά σας είναι να «επιτεθείτε» στο δημοσιονομικό έλλειμμα, επίπτωση του οποίου είναι το χρέος. Αφήστε τις αγορές στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεστε δεν θα έρθουν φθηνά. Κρίμα. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γιʼ αυτό. Η χαμένη αξιοπιστία θα ανακτηθεί μόνο με συντονισμένη δράση μετά από πολλούς μήνες.
3. Συνεχίστε να δουλεύετε. Η Κομισιόν η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι σας θεωρούν αξιόπιστο το σχέδιό σας για τη μείωση του ελλείμματος. Μπορούν να καταλάβουν γιατί η κυβέρνησή σας αισθάνεται περισσότερο σα θύμα παρά σαν ένοχος παλαιάς στατιστικής πλαστογράφησης και δημοσιονομικής ανευθυνότητας που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να βοηθήσει και οι εμπειρογνώμονές του είναι ήδη στην Αθήνα για να εργαστούν μαζί σας. Ακούστε τους. Ακούστε προσεκτικά τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ο πιο ανθεκτικός, σκληρός αλλά δίκαιος φίλος σας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εξακολουθεί να έχει κάποια πειθώ στη Μέρκελ. Δεν είστε μόνος σας.
4. Αναπτύξτε εναλλακτικά σχέδια. Είναι ακόμα πιθανό η ευρωζώνη να αποδειχθεί ανίκανη να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης εάν η γερμανική επιμονή συνεχιστεί αφού κλείσουν οι κάλπες του ερχόμενου μήνα. Πρέπει να ετοιμάσετε ένα σχέδιο Β και Γ – αλλά χωρίς να αφήσετε καμία υπόνοια ότι το κάνετε. Αν οι αγορές συνεχίσουν να σας χρεώνουν υπερβολικά επιτόκια, υπάρχει η επιλογή αμιγούς προσφυγής στο ΔΝΤ. Μπορείτε να δανειστείτε από το ταμείο με λιγότερο από 3% και πιθανώς δεν θα σας επιφέρει περισσότερο οικονομικό πόνο από αυτόν που έχετε ήδη συμφωνήσει να προκαλέσετε. Τέλος, η ξεκάθαρη χρεοκοπία δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού. Τα προβλήματα τότε θα μετατίθεντο ξαφνικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα, συγκεκριμένα στους Γάλλους και Γερμανούς πιστωτές. Η Μέρκελ έχει ενσωματώσει στον προϋπολογισμό της το τεράστιο ποσό των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για πιθανές εγγυήσεις δανείων για τις γερμανικές τράπεζες. Τι εκπληκτική ειρωνεία θα ήταν εάν η αδιάλλακτη τακτική της την εξανάγκαζε να γράψει μία παχυλή επιταγή για να καθαρίσει τη δική σας ζημιά.
Με εκτίμηση,
Ένας φιλικός τραπεζίτης

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Σταματήστε να μιλάτε κ. Παπανδρέου.

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν