ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ;

| Ετικέτες , | Posted On Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Βολές κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας βρίσκονται στους κόλπους της ΝΔ και θα λογοδοτήσουν"...




Σημείωσε, δε, ότι όποτε βρίσκεται στις Βρυξέλλες οι συνάδελφοι του υπουργοί του θέτουν διαρκώς το ερώτημα: "Δεν πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;".

Κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ να προχωρήσει σε αυτοκριτική, ενώ κατηγόρησε τον εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαργαρίτη Τζίμα, ότι κατέβαλε τεράστια προσπάθεια "υπεράσπισης αυτών που δεν μπορεί υπερασπιστεί". "Επιχειρήσατε να μας πείτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά το ΠΑΣΟΚ. Ήσασταν ή δεν ήσασταν κυβέρνηση μέχρι το 2008 όταν η Γιούροστατ έκανε 10 επισκέψεις στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες χώρες καμία; Ήσασταν κυβέρνηση όταν αυξήσατε τις πρωτογενείς δαπάνες 23 δις ευρώ; Αυτά τα 100 δισ. του νέου χρέους που ακριβώς πήγαν; Γιατί ο πολίτης δεν τα είδε;", ρώτησε.

Αναφερόμενος στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παροχή ανακριβών στατιστικών στοιχείων στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου διατύπωση τη θέση ότι "οι πολιτικοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους έλληνες πολίτες. Δεν είναι δυνατόν αναγνωρίζουμε προβλήματα και να μην προσωποποιούνται". "Οφείλουμε εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες. Δεν είναι ζήτημα υπαλλήλων, αλλά εκείνων που έδωσαν εντολές. Και αυτοί θα λογοδοτήσουν" σημείωσε..

Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ για "πολιτικό θράσος" για το επιχείρημα της ότι το ΠΑΣΟΚ παραποίησε στοιχεία, με αφορμή την υπόθεση των συναλλαγών του Δημοσίου με τη Goldman Sachs. Ρώτησε γιατί αφού η ΝΔ θεωρούσε ότι ήταν παράνομη υπόθεση δεν την έστειλε στον εισαγγελέα. "Δεν ήταν παράνομη, ήταν εντός των συμφωνιών με τη Γιουροστάτ", σημείωσε . Αντιθέτως- όπως είπε- "η κυβέρνηση της ΝΔ μετέφερε το χρέος στο 2037, με ανάλογες μεθόδους".

Σε σχέση με τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη αρχή, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "κάνουμε αυτό που οι ευρωπαϊκές αρχές ζητούσαν επί μια πενταετία από την ΝΔ". "Θα το φέρναμε ένα μήνα νωρίτερα αν δεν αναμέναμε τις θετικές παρατηρήσεις από την Eurostat και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", πρόσθεσε.
"Είμαστε ανυποχώρητοι στο ότι εμείς θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τη θεσμική ανεξαρτησία της αρχής. Πάνω από όλα το χρωστάμε στους έλληνες πολίτες", τόνισε.

Μαργαρίτης Τζίμας

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ρίξει την ύπαρξη του δημόσιου χρέους μόνο στη ΝΔ. "Θα πρέπει, όμως, να θυμηθούμε ότι το ‘81 ήταν στο 9,7% του ΑΕΠ», είπε κι ανέφερε προς τα έδρανα της κυβέρνησης ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί".

Όπως είπε, αποκαλύπτονται πρακτικές αγοραπωλησίας του δημόσιου χρέους, ένα "μεγάλο ντιλ" που έγινε το 2001 με το "σουάπ" για την απόκρυψη του δημοσίου χρέους. "Το επιλήψιμο είναι ότι τότε η κυβέρνηση φόρτωσε τις επόμενες γενιές γιατί συμφώνησε να ξεπληρωθεί μέχρι το 2019. Οι αλχημείες ήταν το άλφα και το ωμέγα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", σημείωσε.

Δήλωσε ότι η ΝΔ δέχεται την αρχή του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι μετά από μια μακρόχρονη λειτουργία πρέπει να αναθεωρήσουμε το θεσμό αυτό, όμως - συμπλήρωσε - επειδή δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, «θέλουμε να προσλάβει τις εγγυήσεις που έχουν και οι θεσμοθετημένες ανεξάρτητες αρχές όπως το ΑΣΕΠ.

Ν. Παπακωνσταντίνου

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ν. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι κανείς σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων και προσώπων δεν είναι ανήξερος του γεγονότος ότι η Στατιστική είναι διοικητική δραστηριότητα που εμποτίζεται μέχρι το μεδούλι από συγκεκριμένους στόχους οικονομικής κοινωνικής πολιτικής.

"Η ασκούμενη κυρίαρχη πολιτική, είναι βαθιά αντιλαϊκή είναι υποχρεωμένη να μαγειρεύει, να κάνει ζαβολιές στα στοιχεία, για να καλύψει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα και να παγιδεύει τη σκέψη και τη συμπεριφορά των εργαζόμενων και του λαού", είπε και τόνισε ότι ο λαός πρέπει να πονηρευτεί από το τι υποδηλώνουν τα μαγειρέματα και οι ζαβολιές.

Ηλίας Πολατίδης

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο ειδικός αγορητής Ηλίας Πολατίδης σημείωσε ότι το κόμμα του είναι γενικά εναντίον των ανεξαρτήτων αρχών γιατί δεν έχουν σχέση με τη λαϊκή κυριαρχία. Είπε ότι επί ΠΑΣΟΚ ανακαλύφθηκε ο όρος "δημιουργική λογιστική" με στόχο να μπούμε στο ευρώ και διερωτήθηκε αν ήταν εν αγνοία της ΕΕ, ή συμφώνησε να κάνει τα στραβά μάτια και κατόπιν να λυθούν όλα τα προβλήματα.

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο Δημ. Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει σκοπιμότητα για την οποία γίνεται η Αρχή και υπάρχουν κίνδυνοι για το πώς θα τη χρησιμοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. "Λέγεται πως υπάρχουν τα ψέματα,τα μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται πραγματική θεσμική τομή που αυτή δεν αποτυπώνεται στο παρόν νομοσχέδιο", τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη να οριστεί η νομική προσωπικότητα της Αρχής.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει αλλαγές και αν δεν γίνουν θα καταψηφίσει. 

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ;

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν