Καρτέλ στα εκκοκιστήρια Βοιωτίας καταγγέλλουν οι καλλιεργητές

| Ετικέτες , , | Posted On Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009


Την πόρτα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θέλουν να περάσουν και οι βαμβακοκαλλιεργητές της Βοιωτίας καθώς, όπως δηλώνουν, ''έχουν περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του γεγονότος ότι τα εκκοκκιστήρια του νομού εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ) όσον αφορά τις τιμές αγοράς του σύσπορου βαμβακιού από τους παραγωγούς''....



...Σε ερώτησή της στή Βουλή σχετικά με τη σύσταση καρτέλ εκκοκιστηρίων στό νομό Βοιωτίας η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, αναφέρει ότι τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια του νομού έχουν καθορίσει ενιαία τιμή στα 26-27 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που τα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας συγκεντρώνουν βαμβάκι σε τιμές που ανέρχονται στα 31-32 λεπτά το κιλό.

Επίσης σημειώνεται ότι η εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών εκ μέρους των ιδιωτικών εκκοκκιστηρίων βρίσκει έδαφος και στο γεγονός ότι οι δύο εκκοκκιστικές μονάδες που διαθέτει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λειβαδιάς παραμένουν εκτός λειτουργίας, λόγω χρόνιων προβλημάτων του συνεταιρισμού και καθίσταται δύσκολο να επέλθει διαφοροποίηση στις προσφερόμενες τιμές αγοράς του προϊόντος από τα εκκοκκιστήρια, κάτι που εξαναγκάζει τους βαμβακοκαλλιεργητές να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

''Ενδεικτικό ως προς το παραπάνω είναι το ότι η πλειονότητα των εκκοκκιστηρίων του νομού (πλην ενός) δεν δέχθηκαν να επανεξετάσουν τις τιμές, παρά την παρέμβαση της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση των αγροτών της Βοιωτίας είναι οριακή και ότι με την τιμή αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις οφειλές τους. Θα ήταν σκόπιμο, επίσης, να υπογραμμιστεί ότι η αγορά του βαμβακιού για τη φετινή χρονιά είναι ευνοϊκή σε γενικές γραμμές, καθώς η διεθνής κατανάλωση του προϊόντος προβλέπεται να αυξηθεί κατά μισό εκατομμύριο τόνους και οι διεθνείς τιμές προβλέπονται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τις περσινές''.
Στο θέμα των χαμηλών και ενιαίων τιμών παρενέβη και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Βοιωτίας (ΤΕΔΚ), η οποία με επιστολή της προς τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια του Νομού κάνει έκκληση για επανεξέταση της τιμών των 27 λεπτών το κιλό. Η κατάσταση των βαμβακοκαλλιεργητών της Βοιωτίας, υποστηρίζει στην επιστολή της η ΤΕΔΚ του Νομού είναι οριακή και με αυτή την τιμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις οφειλές τους.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, στην επιστολή του, αναφέρει τα εξής:
Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε πως η κατάσταση των αγροτών της Βοιωτίας είναι οριακή και ότι με την τιμή αυτή είναι εξαιρετικά δύσλολο να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις οφειλές τους. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι μετά από τόσα χρόνια δραστηριοποίησης στη Βοιωτία και συνεργασίας με τους παραγωγούς, τις δημόσιες υπηρεσίες, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την αυτοδιοίκηση, επιθυμείτε την συνέχιση της συνεργασίας αυτής και την διασφάλιση καλού κλίματος για τις επιχειρήσεις σας.
Γνώρίζουμε πολύ καλά τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς όπως και την ευαισθησίας σας για τους αγρότες της Βοιωτίας. Κάνουμε λοιπόν έκκληση, να επανεξετάσετε την τιμή του σύσπορου βάμβακος, που εκτιμούμε ότι κατ' ελάχιστο πρέπει να εξισωθεί με αυτή που οι συνάδελφοί σας αγοράζουν από τη Θεσσαλία. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση.


 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Καρτέλ στα εκκοκιστήρια Βοιωτίας καταγγέλλουν οι καλλιεργητές

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν