Το μπρούτζινο βόδι του τύραννου Φάλαρι και οι πλάγιοι ήχοι του μνημονίου

| Ετικέτες , | Posted On Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

γράφει ο Φελνίκος
 
Ο Φάλαρις ήταν τύραννος του Ακράγαντα, ελληνικής πόλεως στην Κάτω Ιταλία κατά την αρχαιότητα. Σκληρόκαρδος και κακός άνθρωπος που χαιρότανε να βασανίζει τους ανθρώπους. Στην ιστορία έμεινε για το μπρούτζινο βόδι, μια απάνθρωπη μηχανή βασανιστηρίων. Είχε δώσει εντολή σ’ έναν τεχνίτη να του κατασκευάσει κάτι που να μπορεί να τιμωρεί τους ανθρώπους με φρικτό τρόπο. Ο τεχνίτης, που ήταν κι αυτός κακόψυχος, του έφτιαξε ένα μπρούτζινο βόδι που άνοιγε την κοιλιά του και έβαζε μέσα ο τύραννος όσους ήθελε να βασανίσει. Αφού έβαζε μέσα τους ανθρώπους άναβε από κάτω από το βόδι φωτιά. Το χάλκωμα από τη φωτιά πύρωνε και οι δυστυχισμένοι που βρίσκονταν μέσα ψήνονταν βγάζοντας φοβερές κραυγές...

Αυτό το βόδι δεν ήταν όμως το πιο σπουδαίο επινόημα εκείνου του άθλιου τεχνίτη. Η μεγάλη του εφεύρεση, για την οποίαν τον παίνεψε ο θηριόψυχος Φάλαρις, ήταν τούτο: μέσα στο λαιμό του βοδιού, έβαλε ένα εργαλείο τέτοιο, που άλλαζε τις τρομερές κραυγές που έβγαζαν οι δυστυχείς οπού ψηνόντανε στην κοιλιά του βοδιού, σε μια μουσική τόσο γλυκιά και χαρούμενη, που ο Φάλαρις την άκουγε και ευφραινότανε, την ώρα που έτρωγε στο τραπέζι, μαζί με τους παλιανθρώπους που ξεφαντώνανε μαζί του.

Θυμήθηκα τον Φάλαρι και το μπρούτζινο βόδι του επειδή πλησιάζει η μέρα που θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 19 δις ευρώ! Σκέφτομαι μάλιστα να το δώσω σε έναν φίλο, που ομιλεί καλά τη γερμανική γλώσσα, για να το μεταφράσει, και να το αποστείλω, επισήμως, με πρωτόκολλο και μέσω της εδώ πρεσβείας της, στην Άνγκελα Μέρκελ. Μήπως η Γερμανίς Καγκελάριος αναγνωρίσει τον εαυτό της στο πρόσωπο του τυράννου του Ακράγαντα και το μνημόνιο στη θέση του μπρούτζινου βοδιού.


Και το σκέφτηκα, επειδή έτυχε να τα διαβάσω. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει -μαζί και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν- σε όλη τους την έκταση τη βαρβαρότητα των μέτρων. Αν κάποιος, τα μελετήσει εμβριθώς, θα διαπιστώσει ότι ισοδυναμούν με κοινωνικό αρμαγεδώνα. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι δύσκολο να αρνηθείς ίσως την αναγκαιότητά τους, όμως αυτό δεν αναιρεί την σκληρότητά τους.


Πολύ φοβούμαι ότι τα όσα λέγονται για την δόση, την επιμήκυνση, την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, τα συμπληρωματικά αναπτυξιακά κονδύλια, μπορεί να αποδειχθούν ότι είναι οι ήχοι της μουσικής που επινόησε ο μοχθηρός τεχνίτης για τον τύραννο Φάλαρι. Ειλικρινά πολύ το φοβούμαι.

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Το μπρούτζινο βόδι του τύραννου Φάλαρι και οι πλάγιοι ήχοι του μνημονίου

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν