Δήμοι: Στις Αχαρνές το πρώτο επ' αόριστον λουκέτο

| Ετικέτες , | Posted On Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση έφεραν μοιραία και το πρώτο επίσημο λουκέτο σε δήμο τη χώρας: Ο Δήμος Αχαρνών κατέβασε ρολά από την περασμένη Τρίτη επ' αόριστον λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη, με το δεδομένο ότι είναι ένας από τους επτά δήμους που, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, δεν πλήρωσαν τους μισθούς των εργαζομένων και -...


Το λουκέτο στο δήμο μπήκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου, ενώ στις 8 το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ, το λουκέτο στο δήμο παραμένει μέχρι νεωτέρας, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ενώ η Καθαριότητα θα φροντίζει μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παιδικούς και τα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δεν... έπεφτε ούτε καρφίτσα, καθώς ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους και εργαζομένους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή απόφασή του δημοτικού συμβουλίου, «κανένας εργαζόμενος δε θα απολυθεί ή θα μεταταχθεί», και αυτό διότι «ο Δήμος Αχαρνών δεν έχει πλεονάζον προσωπικό» (σ.σ.: συνολικά, η κεντρική υπηρεσία του δήμου μαζί με τα νομικά πρόσωπα έχει 960 υπαλλήλους, με την πόλη να ανέρχεται στους 107.500 κατοίκους, βάσει της Απογραφής 2011).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Σωτήρη Ντούρου προς το δημοτικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με τις ηγεσίες των υπουργειών Εσωτερικών και Οικονομικών και τον διαβεβαιώσαν ότι:

α) ο δήμος θα πάρει προκαταβολή από τους ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τη μισθοδοσία· τα διαδικαστικά για την προκαταβολή θα συζητηθούν και σήμερα Παρασκευή με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

β) το δάνειο των 25 εκατ. ευρώ που έχει ο δήμος, όπως τον διαβεβαίωσαν από τα συναρμόδια υπουργεία, θα επιμηκυνθεί κατά 10 χρόνια και από τα 15 που είναι σήμερα θα πάει στα 25 χρόνια για την αποπληρωμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επόμενη Πέμπτη θα ληφθεί η σχετική απόφαση από το δ.σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Πάντως, από την περασμένη Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο έχει δώσει την «εν λευκώ επιταγή» στο δήμαρχο να πληρώσει με εντέλεσθαι οι εργαζόμενοι του δήμου. Μάλιστα, τότε, ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους υπαλλήλους του, αφού τους υποσχέθηκε πως κανένας δε θα χάσει τη δουλειά του, τους ζήτησε τη συνεργασία τους να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, διότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει πτώχευση στους ΟΤΑ» και «διότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών του δήμου μας».


Οι αντιδράσεις του
Σωματείου Εργαζομένων Δ. Αχαρνών
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Αχαρνών «καταγγέλλουν την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας τους από τη δημοτική Αρχή, καθώς και την απόδοση των εργοδοτικών εισφορών τους». Έτσι λοιπόν, το Σωματείο Εργαζομένων, εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων του δήμου και των νομικών του προσώπων, κατόπιν Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19/09/2012, αποφάσισε:
 • και πραγματοποίησε συγκέντρωση των εργαζομένων στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου και συμβολική κατάληψη του περιβάλλοντος χώρου αυτού την ίδια ημέρα,
 • κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου, με ανάρτηση πανό, ηχητικές ενημερώσεις, συγκεντρώσεις μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο αλλά και την κεντρική πλατεία του δήμου, «προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και την αδυναμία του να καταβάλλει τόσο τη μισθοδοσία των εργαζομένων όσο και την κάλυψη βασικών αναγκών των δημοτών»,
 • ενημέρωση και προβολή «των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, αλλά και της αντιμετώπισής τους και του εμπαιγμού που πραγματοποιείται εναντίον τους εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, τόσο στον τοπικό όσο και τον πανελλαδικής εμβέλειας Τύπο και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»,
 • επίσημη καταγραφή όλων των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αχαρνών και τα νομικά του πρόσωπα,
 • κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, με την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
Στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο Αχαρνών, η γενική συνέλευση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων, αντιδρώντας στη μη καταβολή μισθοδοσίας στο προσωπικό. Έτσι, αποφάσισε:
 • να καλέσει τον εισαγγελέα άμεσα για την καταβολή των δεδουλευμένων,
 • να κάνει αγωγή για τα οφειλόμενα από δικαστικές αποφάσεις και δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους,
 • να ζητήσει νομική συνδρομή για τις κρατήσεις των δανείων και των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν αποδοθεί,
 • να κινηθεί νομικά για την επιστροφή των εσόδων του δήμου που έχουν παραχωρηθεί στις επιχειρήσεις για την ύπαρξη των οποίων διαφωνεί,
 • να προχωρήσει σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου και κατασχέσεις εφόσον χρειαστεί,
 • να μεθοδεύσει επίσχεση εργασίας του προσωπικού,
 • να ζητήσει ισοζύγιο Εσόδων - Εξόδων του Δήμου Αχαρνών και των επιχειρήσεων με σημερινή ημερομηνία, δηλ. 13/09,
 • να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για να γνωρίζουν όλοι πως έχει η κατάσταση,
 • να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει δικαστικά για τα οφειλόμενα των συναδέλφων που έχουν έρθει από τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «επειδή εκτιμούμε ότι δε θα εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι υπερωρίες, να προχωρήσουμε σε δικαστική διεκδίκηση για τις ώρες που έχουν δουλέψει οι συνάδελφοι».

Σχετικές Αναρτήσεις :1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν