Εγκαίνια Ιστορικού – Εθνολογικού Μουσείου Λιβαδειάς

| Ετικέτες | Posted On Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ένα πάγιο αίτημα των δημοτών, αλλά και των επισκεπτών της πόλης, για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Λιβαδειάς, ικανοποιείται με τον καλύτερο τρόπο την Κυριακή 27 Μαΐου 2012 και ώρα 13:30 με τα εγκαίνια επαναλειτουργίας του Ιστορικού – Εθνολογικού Μουσείου Λιβαδειάς, το οποίο παρέμενε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα την κτιριακή υποβάθμισή του και τη συρρίκνωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.
 
Το Μουσείο της πόλης, στο υπόγειο χώρο της Νεροτριβής, θα είναι πλήρως ανακαινισμένο και ανανεωμένο καθώς στους χώρους του θα φιλοξενεί εκτός των παλαιών εκθεμάτων του και νέες συλλογές και δραστηριότητες...

Βασικό κορμό του Ιστορικού – Εθνολογικού Μουσείου θα αποτελεί η αίθουσα εικονικής πραγματικότητας με εικονική αναπαράσταση του Μαντείου του Τροφωνείου και ψηφιακή βοιωτική πολιτιστική εγκυκλοπαίδεια. Στην αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα εικονικό ταξίδι στο σπουδαίο Μαντείο του Τροφωνείου, που λειτουργούσε στην αρχαία πόλη της Μίδειας – σημερινή Λιβαδειά.

Εκτός της ψηφιακής αναπαράστασης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με διαδραστικό τρόπο να εξερευνήσουν, να μάθουν και κυρίως να φανταστούν το Μαντείο και τον τρόπο χρησμοδότησης προς τους επισκέπτες του Μαντείου.  Η αίθουσα της εικονικής πραγματικότητας υλοποιήθηκε μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου Λεβαδέων, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που είχε την επιμέλεια της επιστημονικής και διοικητικής εποπτείας και παρακολούθησης του συγκεκριμένου έργου.

Στο ανανεωμένο Μουσείο Λιβαδειάς, μια ξεχωριστή αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Λειβαδίτη θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη, ο οποίος αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον Οθωμανικό Ζυγό. Στην αίθουσα αυτή, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να γνωρίσει τους άθλους και τη σπουδαία προσωπικότητα του Λιβαδείτη ήρωα.

Ο Δήμος Λεβαδέων ανακαίνισε το σύνολο των κτιριακών υποδομών του Μουσείου και στις ανανεωμένες αίθουσες του θα φιλοξενούνται εκθέματα από τον καθημερινό βίο των ανθρώπων, ενώ στην αίθουσα Τάκη Σαμαρτζή θα φιλοξενείται η αστική όψη της Λιβαδειάς.  Στη συνέχεια ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσω των ενθυμημάτων να γνωρίσει το σημαντικό έργο του ιστορικού της Λιβαδειάς Τάκη Λάππα.  Στο τέλος της διαδρομής, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο λειτουργίας των υδροκίνητων εργοστασίων της Λιβαδειάς.

Την ίδια ημέρα στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του Μουσείου από διακεκριμένους επιστήμονες.

Η Νεροτριβή ως χώρος ιστορίας και πολιτισμού θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς οι Υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζουν τις εργασίες για τη δημιουργία της δημοτικής πινακοθήκης Θεόδωρου Λαζαρή.  Η πινακοθήκη θα στεγάζεται στο ισόγειο χώρο του κτηρίου και θα φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή του Λιβαδείτη μεγάλου ζωγράφου καθώς και περιοδικές συλλογές έργων άλλων καλλιτεχνών.

Με τα εγκαίνια του Ιστορικού – Εθνολογικού Μουσείου, ο Δήμος Λεβαδέων ξεκινά την υλοποίηση της δέσμευσής του για τη συνολική αναβάθμιση της Κρύας και της ανάδειξης όλων των ιστορικών κτισμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Εγκαίνια Ιστορικού – Εθνολογικού Μουσείου Λιβαδειάς

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν