Αδιέξοδο στις επαφές- Ανοίγει ο δρόμος της κάλπης (Βίντεο)

| Ετικέτες , | Posted On Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος που οδηγεί στην κάλπη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην άρνηση του σε συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση, προϋπόθεση που είχε θέσει ο Φώτης Κουβέλης, ώστε να συμμετέχει σε μία οικουμενική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας τη συμφωνία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι επιστρέφει την εντολή -το Σάββατο- στον Κ. Παπούλια και πλέον οι -όποιες- ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης εναπόκεινται στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το κλίμα πάντως έχει πολωθεί και τα κόμματα εξαπολύουν πυρά ένθεν κακείθεν...


Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι την άρνηση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη δίνει ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του, καθώς επίσης ότι "Σαμαράς και Βενιζέλος είναι συνεπείς με το Μνημόνιο, είναι σαν να μην κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών".

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωση του μετά από την ωριαία συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην πρόταση που είχε καταθέσει το βράδυ των εκλογών, σε κυβέρνηση με τη δική μας συμμετοχή που θα εφαρμόσει την πολιτική  του Μνημονίου", υπογραμμίζοντας την άρνηση της δικής του πλευράς να λάβει μέρος.

Κατόπιν εξαπέλυσε βέλη εναντίον του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας: "Ο κ. Σαμαράς αναμασά τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος εναντίον του Παπανδρέου όταν δεν είχε διαβεί το Ρουβίκωνα".

Και πρόσθεσε: "Οι δικοί μας συνομιλητές και ομοϊδεάτες στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, οι δικοί του είναι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Ας αφήσει την καραμέλα περί δραχμής".

Αναφερόμενος στην πρόταση που ετέθη στο τραπέζι -για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ-, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τη χθεσινή μετατόπιση του Φ. Κουβέλη και την ευθυγράμμιση του με την πρόταση Βενιζέλου, όπως και του Α. Σαμαρά, επιχειρήθηκε ο σχηματισμός "κυβέρνησης Μνημονίου με αριστερό άλλοθι".

Εξέφρασε δε την ελπίδα, ο κ. Κουβέλης να μείνει σταθερός στη θέση του ότι δεν θα στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι "σεβόμαστε τη ξεκάθαρη εντολή του λαού, δεν παίζουμε ούτε συμμετέχουμε σε παιχνίδια πίσω από την πλάτη του", επισημαίνοντας ότι "το Μνημόνιο το έχει καταγγείλει ο λαός, δεν δικαιούται καμία κυβέρνηση να το εφαρμόσει".

Κάλεσε τους υπόλοιπους αρχηγούς "να μιλήσουν επί της ουσίας και να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις", θέτοντας σειρά ερωτημάτων, μεταξύ άλλων εάν αυτή η προτεινόμενη κυβέρνηση θα επιμείνει σε περικοπή μισθών και συντάξεων, στην κατάργηση της μετενέργειας και στην εφαρμογή των 77 μέτρων που ανακοίνωσε ο Λ. Παπαδήμος.


 Ευάγγελος Βενιζέλος


"Η ώρα της αλήθειας έφθασε για όλους", τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα παραδώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατία τη διερευνητική εντολή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "στις διαβουλεύσεις υπό τον Κ. Παπούλια όλοι να σκεφθούν πιο ώριμα".


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι "ο λαός μας είπε ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, τη χώρα στο ευρώ και την κατάσταση του να βελτιώνεται".

Πρόσθεσε ότι με τον Α. Σαμαρά και τον Φ. Κουβέλη προέκυψε σύμπτωση αρχής για το σχηματισμό κυβέρνησης με χρονικό όριο το 2014 και στόχο την παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Έκανε λόγο για οριστική υπέρβαση του Μνημονίου, καθώς όπως είπε "αυτό είναι τώρα εφικτό χάρη στο σκληρό αγώνα, γιατί καταφέραμε να μειωθεί το χρέος, γιατί η Ευρώπη έχει αναλάβει κινδύνους και υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά".

"Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση λόγω του εκλογικού αποτελέσματος", επισήμανε, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Τσίπρα: "Αλαζονείες και μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών". Και διερωτήθηκε: "Αν πάμε σε εκλογές τι θα αλλάξει;".
 Αντώνης Σαμαράς

Ο Α. Σαμαράς, αφού συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον Ευ. Βενιζέλο, τόνισε από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ, ότι η πρόταση Κουβέλη αγγίζει την πρόταση της ΝΔ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για καιροσκοπισμό και για προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για σχηματισμό κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς παλεύουμε για να υπάρξει κυβέρνηση και υπάρχουν ελπίδες γι' αυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση και μάλιστα βιώσιμη με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με ψήφο ανοχής".

"Το μετεκλογικό τοπίο δυσκολεύει πολύ το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και γι' αυτό ζητούσαμε αυτοδυναμία".

"Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, αλλά ότι καμία άλλη δύναμη δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Τα περισσότερα άλλα κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν από την κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να επιβιώσει", είπε.

 Φώτης Κουβέλης

Μιλώντας από το βήμα της ΚΟ του κόμματος του, ο Φ. Κουβέλης γνωστοποίησε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι δεν θέλει να λάβει μέρος, επιλέγοντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
, μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Βενιζέλου, τονίζεται: "Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική. Εάν ο κύριος Τσίπρας θέλει να "αγωνιά" για την δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία. Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς".

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Αδιέξοδο στις επαφές- Ανοίγει ο δρόμος της κάλπης (Βίντεο)

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν