Κωπαϊδα SOS

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα διαχείρισης των υδάτων στο Κωπαϊδικό πεδίο προτείνουν οι δήμου Ορχομενού, Αλιάρτου, Λιβαδειάς και Θήβας οι οποίοι διαπιστώνουν οτι ο Οργανισμός Κωπαΐδας με τη σημερινή του μορφή έχει κάνει τον κύκλο του.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη βρει υποστηρικτές και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Την Δευτέρα στον Ορχομενό πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας και των τριών δήμων...

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης βγήκαν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα. Τέθηκαν πολλοί προβληματισμοί και ακούστηκαν διάφορες απόψεις και σημαντικές προτάσεις», σημείωσε ο δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης και πρόσθεσε: «Όλα αυτά θα αξιολογηθούν ενώ περιμένουμε και νέες προτάσεις να τις ενσωματώσουμε σε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε».
Καταλήγοντας σε δηλώσεις του ο κ. Ξηρογιάννης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη εποχή. Χρηματοδοτήσεις κρατικές δεν υπάρχουν, γι αυτό πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, μάτια και αυτιά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σήμερα και όχι το 2020. Σήμερα που ο αγρότης υποφέρει σήμερα πρέπει άμεσα να δώσουμε λύση».

Ο δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης αφού είπε οτι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια παραδοχή οτι «η Κωπαΐδα είναι ο κοινός μας τόπος ο χώρος που ζούμε και πρέπει να αναπτύξουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Ντασιώτη ο Οργανισμός Κωπαΐδας «με τον τρόπο που σήμερα λειτουργεί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες» και γι΄ αυτό «πρέπει να εξελιχτεί να γίνει πιο λειτουργικός, πιο ευέλικτος ώστε να μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν».

Προβλήματα που αφορούν τόσο στις υποδομές όσο και στον τρόπο διαχείριση των υδάτων και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία «που η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα».
Από την πλευρά του δήμου Λεβαδέων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Σωτηρόπουλος αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία των δημάρχων τόνισε: «Τα προβλήματα στο Κωπαϊδικό πεδίο χρονίζουν, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οι παραγωγοί αδυνατούν να καλλιεργήσουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε κοντά τους να δράσουμε δυναμικά και να συνδράμουμε στην επίλυση των προβλημάτων».

Ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου αφού έθεσε και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον κάμπο των Βαγίων δήλωσε σχετικά: «Έγινε μια πρώτη κίνηση για ένα θέμα σημαντικό. Ο Οργανισμός Κωπαΐδας έχει τελματώσει και ξεκινήσαμε οι τέσσερεις δήμαρχοι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης επανέλαβα την άποψη της Περιφέρειας οτι ο Ο.Κ. με τη μεγάλη ιστορία και προσφορά έχει πλέον φτάσει στα όριά του και ο κύκλος του έχει ολοκληρωθεί.

«Πρέπει να υπάρξει ένας νέος φορέας με την μορφή ενός ΝΠΔΔ δεδομένου οτι αυτός είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Ένας νέος φορέας που θα αναλάβει συνολικά την διαχείριση και την κινητή και ακίνητη περιουσία του Οργανισμού», είπε ο κ. Μουλκιώτης.

Ξεκαθάρισε επίσης οτι αυτή τη στιγμή ο ΟΚ ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και η περιφέρει έχει τύποις την εποπτεία και φυσικά δεν ασκεί διοίκηση.

«Η λογική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι προς τη κατεύθυνση της κατάργηση του ΟΚ και να αναλάβει η Περιφέρεια με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς την νέα πρωτοβουλία» είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει οτι σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια δεν θα αναλάβει έναν υπερχρεωμένο Οργανισμό. «Η πολιτεία πρέπει να προβεί σε εκκαθάριση και να αρχίσει μια νέα πορεία», είπε χαρακτηριστικά ενώ συνεχάρει και τους δημάρχους για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν. «Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των συζητήσεων και των μελετών για να προχωρήσουμε», κατέληξε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του συνδυασμού «Μαζί για τη Στερεά Ελλάδα» Γιάννης Καράμπελας έκανε λόγο για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στο και 10 για την δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη Βοιωτία» και συνέχισε: «Ο Οργανισμός Κωπαΐδας έχει εξαντλήσει τη ζωή του. Αυτή τη στιγμή το μόνο που γίνεται είναι να συσσωρεύονται τα προβλήματα χωρίς να έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε ανταποδοτικά έργα». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των δημάρχων επεσήμανε: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η δημιουργία ενός νέου φορέα είναι αναγκαία για την διαχείριση των υδάτων και την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών της Βοιωτίας».

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Γιώργος Γκικόπουλος τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης των υδάτων από «ένα ενιαίο δημόσιο φορέα». Σύμφωνα με τον κ. Γκικόπουλο για να λυθεί το πρόβλημα του Ο.Κ. «που είναι τεράστιο για τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία της περιοχής και της χώρας προϋπόθεση είναι να γίνει έργο». Και πρόσθεσε: «Έργο αρδευτικό με κλειστούς αγωγούς για να μειώσει το κόστος παραγωγής και να λύσει τα προβλήματα κατασπατάλησης του νερού αλλά και της ανάπτυξης της περιοχή». Επεσήμανε επίσης οτι «αυτές οι προϋποθέσεις με την πρωτοβουλία των δημάρχων δεν εξασφαλίζονται» και οτι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι «να καλέσουν τον κόσμο στην διεκδίκηση για ουσιαστικό έργο στην Κωπαΐδα, είναι η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στο τόπο».

Τέλος η περιφερειακή σύμβουλος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Δέσποινα Σπανούδη τόνισε οτι «η κατάσταση στο Κωπαϊδικό πεδίο αποτυπώνει ανάγλυφα το πρόβλημα της διάλυσης της αγροτικής παραγωγής της χώρας» και οτι «ο νέος Οργανισμός θα πρέπει σαφώς να είναι ένας ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων και να μη καταλήξει σε ανώνυμες εταιρίες».

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Κωπαϊδα SOS

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν