Τζανέτος Καραμίχας: H αγροτική οικονομία εξασφαλίζει σε ποσοστό 94% τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας
| Ετικέτες Ελλαδικά | Posted On Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο
Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, ο
πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας, το ποσοστό αυτάρκειας
της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής
και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 94%
περίπου.
Ειδικότερα, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά
μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους
κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο
82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι
(32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %)...
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια
και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά
προϊόντα.
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με
ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα
φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια
διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο
39%.
«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η
τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε
χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε
υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.