Τι αλλάζει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φορολογικό και ιδιωτικοποιήσεις

| Ετικέτες | Posted On Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Με ρυθμούς υπερταχείας αποφάσισε να κινηθεί η κυβέρνηση σε σειρά μεταρρυθμίσεων, υπό το εντεινόμενο βάρος των εταίρων, μετά και την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις συζητήσεις με την τρόικα. Μετά το υπουργικό Συμβούλιο, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σειρά σαρωτικών αλλαγών σε πολλαπλά μέτωπα, τις οποίες χαρακτήρισε "οριστικές" με πρόθεση την άμεση υλοποίηση τους.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε:
...

-Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
, με επιδίωξη του στόχου για έσοδα 5 δισ. ευρώ εντός του 2011.

-Η διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας
με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού.

- Άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επέκταση των
ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

-Κλείνουν τα κενά στο θέμα των
"κλειστών επαγγελμάτων" και επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει άμεσα.

- Θεσμοθετείται άμεσα το
ενιαίο μισθολόγιο.

- Δημοσιοποιείται εντός των επομένων εβδομάδων το προσχέδιο για το
νέο φορολογικό σύστημα.

Αναλυτικά:


Ιδιωτικοποιήσεις


Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη (7/9) η
Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Άμεσα προσχωρούν, όπως πρόσθεσε, οι ιδιωτικοποιήσεις στον
ΟΠΑΠ, στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", στη ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και η πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιαστούν στη συνεχεία από το δημόσιο.

Συγχωνεύσεις/καταργήσεις


Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία αρχικά σχεδιαζόταν με χρονικό ορίζοντα εννεαμήνου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και θα περιλαμβάνει καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων.


Επ' αυτού ο κ. Βενιζέλος έκανε μνεία στο σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει στην
ΕΡΤ, ενώ ανέφερε ως άμεσα αναδιαρθρούμενες τις εταιρίες ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ και άλλους φορείς που δεν κατονόμασε.

Εργασιακή εφεδρεία- "Κρατικός υπάλληλος"


Σχετικά με την
εργασιακή εφεδρεία, σημείωσε ότι εξαιρούνται μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, ενώ συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ αναφορικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά και στην κατάρτιση του πίνακα με το πλεονάζον προσωπικό.

"Εργασιακή εφεδρεία σημαίνει ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για επανακατάρτιση, μεταφορά σε άλλους φορείς του δημοσίου και αξιοποίηση όσων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση", είπε ο κ. Βενιζέλος.


Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε
12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα διατηρούνται
στην αναλογία 1:10, ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά και εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.

Όσον αφορά στο
στενό δημόσιο τομέα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην έννοια του "κρατικού υπαλλήλου" και όχι του υπαλλήλου σε διαφορετικά υπουργεία και προανήγγειλε εξίσωση μισθών (ενιαίο μισθολόγιο), ώστε εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας να λαμβάνουν ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα του φορέα στον οποίο υπηρετούν και υπάγονται. Επιπλέον, ο "κρατικός υπάλληλος" θα μπορεί να μετακινείται σε ποικίλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες.

Παράλληλα, γνωστοποιείσαι ότι καταργείται η "
προσωπική διαφορά", ωστόσο δήλωσε ότι θα διατηρηθεί το πριμ παραγωγικότητας, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους δημοσίους υπαλλήλους να αποδίδουν.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες
, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όποιος φορέας του δημοσίου δεν δηλώνει την οικονομική του κατάσταση στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιχειρησιακή σύμβαση


Προανήγγειλε την επιτάχυνση της θέσμισης της
ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στο πλαίσιο των αλλαγών στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ενιαίος φορέας φόρων και εισφορών.

"Κλειστά" επαγγέλματα
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα επιταχυνθεί το άνοιγμα όλων των "κλειστών" επαγγελμάτων, καθώς μολονότι έχουν ψηφιστεί τα σχετικά ν/σ υπάρχουν ακόμη περιορισμοί που τα καθιστούν ανενεργά. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι για όσα επαγγέλματα υπάρχουν μακρινές προθεσμίες, θα επισπευσθούν.

Φορολογικά

Εντός τριών εβδομάδων θα κατατεθεί το
φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, καθώς και για κατάργηση μέτρων που έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των κρατικών μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων.

"Εάν δεν αποκτήσουμε τα δημόσια έσοδα που αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση", δήλωσε.

"Φυγή προς τα εμπρός"


"Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας και απόλυτης δέσμευσης", επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας: "Ένα μήνυμα που απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αν δεν διασφαλίσουμε τη φυγή προς τα εμπρός δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό".


"
Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας στην ΕΕ. Είναι μία χώρα ισότιμη που αντιμετωπίζει σοβαρά ωστόσο προβλήματα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν χωρίς την πίεση καμίας τρόικας, καθώς "είναι εσωτερική υπαρξιακή ανάγκη της χώρας".

Κατέληξε λέγοντας ότι η υλοποίησή τους στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα στους πολίτες, την αγορά και τους θεσμικούς εταίρους και κάλεσε σε συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Τι αλλάζει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φορολογικό και ιδιωτικοποιήσεις

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν