Τι είναι και πως μας «σώζει» η «επιλεκτική χρεοκοπία»

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η αλήθεια είναι οτι όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι απλώς η ονομασία μιας κατηγορίας αξιολόγησης των τριών οίκων Standard and Poors, Moodys και Fitch.  Αυτό που δεν λέει ο υπουργός είναι οτι και η «πτώχευση» μια τέτοια κατηγορία αξιολόγησης είναι.

Τι διαφορά έχουν όμως αυτές οι δυο αξιολογήσεις;

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αξιολόγηση C απο τους οίκους. Μετά το C υπάρχει στο λατινικό αλφάβητο το D το οποίο είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Default που σημαίνει πτώχευση. Όμως στο λεξικό των οίκων αξιολόγησης ανάμεσα στο C και στο D υπάρχει το SD το οποίο σημαίνει Selective Default δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία»...


Τι είναι αυτή; Σύμφωνα με τον ορισμό των οίκων αξιολόγησης, μια χώρα κατατάσσεται στην κατηγορία SD αν αθετήσει μια ή περισσότερες πληρωμές, αλλά αν θεωρούν οι οίκοι οτι το αδίκημα ήταν στιγμιαίο και οτι θα συνεχίσει κανονικά να πληρώνει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, δεν θεωρείται πτωχευμένη.  Ιδού ο ορισμός : Selective default. The obligor has failed to service one or more financial obligations but CI believes that the default will be restricted in scope and that the obligor will continue honouring other financial commitments in a timely manner.

Οι οίκοι αξιολόγησης λοιπόν θεωρούν οτι αν οι τράπεζες που έχουν τα ομόλογα μας, ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ (το βάζω με κεφαλαία γιατί έχει σημασία) να δεχθούν αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων με νέα μακροχρόνια και με χαμηλότερο επιτόκιο, τότε θα έχουμε πτώχευση ή «πιστωτικό γεγονός» δηλαδή θα είμασταν στην κατηγορία D, που η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει ούτε να το ακούσει.

Αν όμως οι πιστωτές, ΠΕΙΣΘΟΥΝ να αντικαταστήσουν τα ομόλογα τους, τότε δεν έχουμε πτώχευση, αλλά «επιλεκτική πτώχευση» δηλαδή πέφτουμε στην κατηγορία SD δηλαδή δεν έχουμε πτωχεύσει. Και αυτό διότι με την επιμήκυνση των ομολόγων η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα υπόλοιπα ομόλογα, συνεπώς δεν θα έχουμε πτώχευση.

Αυτό το μαγικό SD που βρίσκεται ανάμεσα στο C και το D λύνει το Γόρδιο δεσμό που προσπαθούν να λύσουν οι Ευρωπαίοι. Προσπαθούν να επιμηκύνουν το ελληνικό χρέος, να μην το πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, να μην το γράψουν ώς ζημιά οι τράπεζες που έχουν τα ομόλογα και να μην θεωρηθεί πτώχευση ώστε να μην πληρωθούν τα ελληνικά cds που ουδείς γνωρίζει ακριβώς πόσα είναι.

Θεωρητικά αυτό ήταν ανέφικτο, διότι είναι «και η πίτα αφάγωτη και ο σκύλος χορτάτος» .

Όμως τελικά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί τώρα με την «επιλεκτική πτώχευση», αφού το χρέος θα επιμηκυνθεί, οι ομολογιούχοι δεν θα πληρωθούν άμεσα αλλά στο μέλλον, πτώχευση δεν θα γίνει και αν πληρωθούν κάποια cds, αυτά θα είναι λίγα και όχι όλα. Επίσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό, εφόσον η παραμονή στην αξιολόγηση SD διαρκεί λίγο, μετά η χώρα επανέρχεται στην κατηγορία C δηλαδή σε αυτήν στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, άρα η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα μπορεί να δέχεται τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ώς εγγυήσεις και να τις χρηματοδοτεί. Πράγμα το οποίο δεν θα συνέβαινε αν πτωχεύαμε. Συνεπώς το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο.

Με λίγα λόγια (και ελπίζω να πέφτω μέσα με αυτό που περιγράφω τόση ώρα διότι δεν σας κρύβω, ώρες προσπαθώ να καταλάβω μιλώντας με διάφορες «πηγές» τι συμβαίνει) το Eurogroup αποφάσισε οτι μπορεί πλέον να μας επιμηκύνει τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και να μας μειώσει τα επιτόκια. Το κόστος αυτής της απόφασης του Eurogroup είναι οτι εμείς θα μπούμε για λίγες ώρες σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» πράγμα που δεν μας αλλάζει ουσιαστικά τίποτα (ελπίζω και εδώ να πέφτω μέσα).

Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο της Ευρώπης στην εξεύρεση της λεγόμενης «ευρωπαικής λύσης» που θα περιλάβει για την Ελλάδα νέο δάνειο, επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων και κατά συνέπεια αναβολή της λήξης και της πληρωμής τους, χαμηλότερο επιτόκιο και στο βάθος ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ τις οποίες είπε ο Υπουργός οτι συζητάμε να δώσουμε υπο την προυπόθεση οτι θα γίνουν και όλα τα άλλα.

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Τι είναι και πως μας «σώζει» η «επιλεκτική χρεοκοπία»

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν