ΠΗΡΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

| Ετικέτες | Posted On Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Με 155 ψήφους η κυβέρνηση έλαβε τελικά όπως αναμενόταν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές μόνο του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης με 143 ψήφους.

Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την ψήφο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βράζει και αυτή την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι το Μεσοπρόθεσμο τελικά θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος. Στην ουσία η κυβέρνηση πέρασε αυτό τον σκόπελο και τώρα έχει να αντιμετωπίσει το Μεσοπρόθεσμο και τα εσωκομματικά πυρά των βουλευτών, αλλά και την λαϊκή οργή που ξεχειλίζει μιας και στην ουσία οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα υποστούν τα βάναυσα αυτά μέτρα...


Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας το λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για ένα δημοψήφισμα που θα ενώσει τον λαό και όχι με διχαστικά διλήμματα. Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποσχεθεί περισσότερα χρήματα ή νέες προσλήψεις στο δημόσιο αλλά καλύτερη διαχείριση.


Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά τόνισε πως ζήτησε να επαναδιαπραγματευτούν μαζί με την τρόικα αλλά η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε και κάλεσε εκ νέου για συναίνεση λέγοντας πως υπάρχουν δεκάδες σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και ευρύτερες δυνατότητες συναίνεσης.


Αναφορικά με το αίτημα του κ. Σαμαρά για εκλογές δήλωσε πως αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η πατρίδα, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η χώρα δεν θα χρειαζόταν κανένα μνημόνιο εάν η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει καλά τη δουλειά της.


Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και απέρριψε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση. Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, το λόγο έλαβε ο κ. Πάγκαλος που με μία δήλωσή του προκάλεσε την προσωρινή αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν δήλωσε ότι η Δημοκρατία στη χώρα ήρθε το 1981 και όχι το 1974.
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Επεισοδιακή" ομιλία Πάγκαλου στη Βουλή

Την προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, προκάλεσε τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος - κάνοντας μία ιστορική αναδρομή - είπε ότι η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 1981 ήταν η πρώτη δημοκρατική στην ιστορία της χώρας.

Ο κ. Πάγκαλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η τότε αντιπολίτευση, είχε ζητήσει εκλογές κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης του
Ανδρέα Παπανδρέου, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της λαϊκής κυριαρχίας. Πρόσθεσε ότι με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε "η πρώτη ανεμπόδιστη κι αναμφισβήτητη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας με 48% του ελληνικού λαού" και αναφέρθηκε στο καθεστώς των κοινωνικών φρονημάτων που ίσχυε παλαιότερα.

Συνεχίζοντας ο κ. Πάγκαλος, επί του
προκειμένου, πρόσθεσε ότι παρακολουθούσε τον κ. Σαμαρά εδώ και καιρό και παρατήρησε ότι ζητά εκλογές τώρα, σε μία συγκυρία που θεωρεί ότι τον ευνοούν οι δημοσκοπήσεις. "Η ΝΔ 'τσίμπισε' αυτό το κακομοίρικο 0,5 και 0,9 που τον φέρνει στην πρώτη θέση" δήλωσε, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι το μυστικό της τοποθέτησης Σαμαρά" και του αιτήματος της ΝΔ για εκλογές.

"Μπροστά σε αυτή την προοπτική,
δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του πολιτεύματος, για τη λαϊκή κυριαρχία που εκφράζεται με τις εκλογές. (...) Για μία ακόμη φορά όμως η λαϊκή κυριαρχία θα εκδηλωθεί σήμερα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η ΝΔ θα την υποστεί", τόνισε ο κ. Πάγκαλος.
 
Η ομιλία Πάγκαλου προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Τασσούλα, να ανακοινώνει ότι η "γαλάζια" κοινοβουλευτική ομάδα αποχωρεί από την αίθουσα, αν δεν ανακαλέσει τη δήλωση του.

Ο κ. Πάγκαλος επέμεινε στις θέσεις του, λέγοντας ότι στις εκλογές του 74, αν και οι εκλογές ήταν ελεύθερες, είχε τεθεί με διάφορους τρόπους στο λαό το δίλημμα "Καραμανλής ή τανκς" ενώ - πηγαίνοντας παλαιότερα - μίλησε για εκλογές βίας και νοθείας το 61 και αποστασίας το 63 και 64.


Το λόγο πήρε εμβόλιμα και ο πρωθυπουργός,
Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε ζητήσει το λόγο από το Προεδρείο της Βουλής, καλώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στην αίθουσα. "Θέλετε αφορμή να φύγετε; Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση, μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες της Ιστορίας, κανένας δεν είπε ότι το 1974 δεν ήρθε μια Δημοκρατία στη χώρα μας, με τις όποιες αδυναμίες. Αλλά το 81, μετά από δεκαετίες αποστασιών και δικτατοριών, ήρθαν οι καταπιεσμένες κοινωνικές τάξεις στην εξουσία. Το 1964 και 1965 υπήρξαν οι γνωστές περιπέτειες της χώρας", ανέφερε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ,
Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου "να ανακαλέσει στην τάξη επί της ουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεώς του", ενώ ζήτησε να στηθεί ανδριάντας του Κ. Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής. "Η Δημοκρατία ήρθε το 1974 και την εμπέδωσε ο Κ. Καραμανλής στις 23 Ιουλίου που ήρθε και ένα μήνα μετά όταν ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και καταλόγισε μεγάλο ατόπημα στον κ. Πάγκαλο.

Η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε λίγο αργότερα στην αίθουσα υπό τον
Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πήρε το λόγο για να πει: "Έπεσε σήμερα το πολυδιαφημισμένο προσωπείο της συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ. Μας πήγε ο κ. Πάγκαλος 30 χρόνια πίσω για να μας πει ότι ήρθε η Δημοκρατία όταν βγήκε το κόμμα του. Τότε δεν γεννήθηκε μια Δημοκρατία, κύριε Παπανδρέου. Γεννήθηκε η δημοκρατία του Κ. Καραμανλή. Εμείς δεν φύγαμε από πείσμα, αλλά για να συμβολίσουμε ότι η ΝΔ προστατεύει τη Δημοκρατία και τους θεσμούς, δεν δέχεται τους συκοφάντες και αντιδρά σε απαράδεκτες πρωτοβουλίες. Σήμερα είναι μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ".

Στο θέμα επανήλθε ο πρωθυπουργός
κατά την ομιλία του, λέγοντας ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι το 1974 εδραιώθηκε η Δημοκρατία στη χώρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι κάθε φορά που μία παράταξη που εκπροσωπούσε τα λαϊκά συμφέροντα ερχόταν κοντά στην εξουσία, η χώρα έμπαινε σε περιπέτειες. "Το 1981 ήταν η επιβεβαίωση της ομαλότητας των δημοκρατικών θεσμών που κατακτήθηκαν με αγώνες" κατέληξε.

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν