ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΙΑΝΗ ΚΑΙ ΚΟΤΣΑΚΑ

| Ετικέτες , | Posted On Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε το μεσημέρι της Τρίτης ο βουλευτής Φλώρινας και παλαιό στέλεχος του Κινήματος, Γιώργος Λιάνης, αντιδρώντας έτσι στην κυβερνητική πολιτική.

Στην τετρασέλιδη επιστολή ανεξαρτητοποίησης του προς τον πρόεδρο του Κινήματος και πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης. Δηλώνει ότι δεν πιστεύει πλέον στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και ότι "οδηγούμεθα σε έναν φαύλο κύκλο"... 

Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησης

"Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς", αναφέρει. "Όλοι παραδέχονται πλέον, ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό και τέλος, να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό" σημειώνει.

Ο κ. Λιάνης αναφέρει πως ψήφισε το Μνημόνιο 1, πιστεύοντας πως διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε - και χιλιάδες Έλληνες δεν θα είχαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα, μονάχα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων, όπως λέει.

"Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι, τρεις-τέσσερις βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία (…). Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πειθαναγκαστικές - και μόνον τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε, και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι, μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός", σημειώνει.

Ο βουλευτής αναφέρεται επίσης και στην κατάσταση του νομού του, καταγγέλλοντας πως η Φλώρινα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει στερηθεί το τρένο της, καθώς δεν χαρακτηρίστηκε ως άγονη η γραμμή Θεσσαλονίκης-Φλώρινας, δύο τμήματα των ΤΕΙ έκλεισαν, μειώνοντας τους σπουδαστές στο νομό κατά 2000, τα λιγνιτωρυχεία είναι κλειστά, ενώ και το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, που θα κάλυπτε τις ανάγκες άρδευσης 10 χωριών στο Βίτσι και ύδρευσης της Φλώρινας, σταμάτησε ενώ είχαν εκτελεστεί τα 2/3 του έργου - σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Καστοριά.

"Μήπως μιλάμε για δύο κατηγορίες συνόρων;", αναρωτιέται. "Επιτεύγματα 25ετίας, που έγιναν και με την δική σας συμβολή, άλλα συρρικνώνονται και άλλα «βγαίνουν στο σφυρί»" παρατηρεί απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

"Κύριε Πρόεδρε, ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι’ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια", υπογραμμίζει στην επιστολή του ο βουλευτής.

Τέλος, ο κ. Λιάνης διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. "Δεν ταιριάζει, ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω, ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας, να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, από το λαό της Φλώρινας", αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λιάνης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και έχει διατελέσει υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αντιδρώντας στην παραίτηση Λιάνη, η κυβέρνηση διά του Γ. Πεταλωτή, αναφέρει ότι "η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις" προσθέτοντας ότι η μάχη αφορά την αποτροπή χρεοκοπίας της χώρας.

"Τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουμε παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Δίνουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, το συμφέρον του λαού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου. Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας".

Νωρίτερα, ο Γιώργος Πεταλωτής είχε δηλώσει ότι "δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα παραίτησης των βουλευτών" ενόψει Μεσοπρόθεσμου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι βουλευτές "μπροστά στο πατριωτικό καθήκον θα ανταποκριθούν, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα".
 
Η παραίτηση - βόμβα, έρχεται να βαθύνει την πολιτική κρίση που βιώνει η κυβέρνηση με αιχμή την οικονομική πολιτική και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για οποίο βουλευτές έχουν εκφράσει διαφωνία.

"Δεν ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο"

Την πρόθεσή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εξέφρασε την ίδια ημέρα σαφώς, ο βουλευτής Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση ποσοστού της ΔΕΗ. Μιλώντας στο ρ/σ "Βήμα", δήλωσε ότι "δεν θα ψηφίσω το Πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου".

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των ενστάσεων.

Παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την ίδια ημέρα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος και πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το "τέως ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας εξαρχής ότι δεν φεύγω εγώ από το κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ".

Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι "θα προχωρήσω με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα", ο κ. Κοτσακάς προσθέτει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο, "όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο". "Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή", λέει ο βουλευτής.

Ο κ. Κοτσακάς στην επιστολή του κάνει λόγο για "συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος", επικρίνει την πολιτική της κυβέρνηση για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα "να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας".

"Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού" αναφέρει ο κ. Κοτσακάς προσθέτοντας ότι "ως έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική".

Ο κ. Κοτσακάς προσθέτει επίσης ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς "από τότε βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου".

Στην ίδια επιστολή ο κ. Κοτσακάς δηλώνει πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

  1. Θα πρέπει να γνωρίζουν και τα δύο αυτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι οι συγνώμη τους από τον ελληνικό λαό, δεν τους αναιρεί την ευθύνη για εδώ που φθάσαμε. Όταν έρθει η πραγματική ώρα του λογαριασμού θα λογοδοτήσουν και αυτοί μαζί με τους άλλους για το «πόθεν έσχες» κ.α…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν