Μεθοδεύεται μεταφορά αποβλήτων στη Θήβα και δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Βοιωτία…..

| Ετικέτες , , | Posted On Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Με τη συμμετοχή ελάχιστων ενδιαφερόμενων -είχαν προσκληθεί 32 φορείς και ΔΥΣΤΥΧΩΣ πήγαν μόνο επτά- πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ) με φορείς και ενεργούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της επιχείρησης, στα πλαίσια της διαδικασίας της Κοινωνικής ευθύνης, που έχει να κάνει με την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων και ενεργών πολιτών, τόσο στην ενημέρωση για τον σχεδιασμό και τη δράση της επιχείρησης, όσο και στην παρακολούθηση των έργων.
 
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν γενικά στοιχεία για την λειτουργία και τους στόχους της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα αναλύθηκε ο σχεδιασμό της, ο οποίος αφορά κυρίως... 




...την ενασχόλησή της με τις Λοιπές Κατηγορίες Αστικών Αποβλήτων (κτηνοτροφικά, αγροτικά, λυματολάσπη, αδρανή υλικά), όπου προβλήθηκαν και βίντεο με αυτού του είδους μονάδες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα άκρως επικίνδυνα ενδιαφέροντα θέματα ωστόσο, που συζητήθηκαν, όχι μόνο προβλημάτισαν τους συμμετέχοντες, αλλά κυρίως έφεραν στην επιφάνεια τις προθέσεις των αρμόδιων υπουργών…

Η αρχή έγινε από την Λαμία, όπου η υφ. Γ. Τσάγκρη «προέτρεψε» ορθά – κοφτά τους μη έχοντες ΧΥΤΑ, να ξεφορτωθούν τα σκουπίδια τους στους έχοντες (ΧΥΤΑ), προκειμένου να απαλλαγεί η Ελλάδα από τα πρόστιμα των χωματερών, ρίχνοντας έντεχνα τον κλήρο στην Θήβα, που τυγχάνει να έχει μεγάλη χωρητικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους της περιφέρειας, που είτε είναι κορεσμένοι, είτε αναμένεται να κορεστούν πολύ γρήγορα….

Σύμφωνα με τον χάρτη των ΧΥΤΑ στην Στερεά Ελλάδα, οι κόκκινες περιοχές δεν διαθέτουν Χώρο Υγειονομικής Ταφής, οι κίτρινες έχουν κορεσμένους ΧΥΤΑ και οι πράσινες, που φρόντισαν να είναι σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία….

Οι ΧΥΤΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Λιβαδειά) και της 8ης (Βόρεια Φθιώτιδα) είναι μικρής χωρητικότητας, οι ΧΥΤΑ της Εύβοιας & Σκύρου κοστίζουν λόγω της πλωτής μεταφοράς των απορριμμάτων και μένει η Θήβα., η οποία όμως αρνείται πεισματικά να τα παραλάβει και δίκαια, καθώς το νομικό της πλαίσιο διαθέτει 4 απαγορευτικά: έχει αδειοδοτηθεί μόνο για τους 4 Καλλικρατικούς δήμους, το ίδιο και η περιβαλλοντική της άδεια, αλλά και ο περιφερειακός σχεδιασμός, ενώ και η Ε.Ε συγχρηματοδότησε το έργο με 7,5 εκ για να εξυπηρετήσει τους συγκεκριμένους δήμους. 
 
Το υπουργείο, που προφανώς τα γνώριζε όλα αυτά, επιχειρεί να περάσει, με την προσφιλή του μέθοδο Προεδρικό Διάταγμα για την δημιουργία ενιαίου φορέα , με την μορφή του ΝΠΔΔ, όπου στην περιφέρειά μας θα συμμετέχουν 52 μέλη τα οποία πλειοψηφικά θα ψηφίζουν κατά το δοκούν, παρά τις αντιπαλότητες και τις κοινωνικές εντάσεις….

 
Την προηγουμένη Τετάρτη, το Δ.Σ του Δικτύου, μεταξύ των οποίων Σ. Νικολάου και Χ. Τσοκανής, συναντήθηκε εκ νέου με τους υφ. Γ. Τόλια και Θ. Τσάγκρη, καθώς ο υπουργός Γ. Ραγκούσης εδώ και 19 μήνες αρνείται ουσιαστικά να τους δει….

 
Και οι δυο εμμένουν στην απόφαση για την δημιουργία του ενιαίου φορέα, οι του δίκτυο τους είπαν κατάμουτρα τις ανησυχίες τους για τον βαθύτερο στόχο του υπουργείου, οι κ.κ. Νικολάου και Τσοκανής, τους τόνισαν πως «Η ευθύνη από εδώ και πέρα για ότι συμβεί θα είναι καθαρά του υπουργείου», και το Δίκτυο τους προειδοποίησε ότι κινεί διαδικασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο προκειμένου να μην εφαρμοστεί το άρθρο 104 του Καλλικράτη, ενώ αναμένεται να ζητήσει και την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου, του οποίου είναι μέλος!!!

 
Στην συνάντηση για την κοινωνική ευθύνη όμως, βγήκαν και άλλα επικίνδυνα στοιχεία στον αέρα: Η πρόσκληση του υπουργείου για την δημιουργία ΧΥΤΕΑ (χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων) μόνο σε ιδιώτες, τους προέτρεψε στην αγορά εκτάσεων αρχικά γύρω από τον ΧΥΤΑ Θήβας (ευτυχώς που πρόλαβε η ΔΕΠΟΔΑΘ να δεσμεύσει δημόσια έκταση, διαφορετικά θα βρισκόταν περικυκλωμένη) καθώς άλλων διάσπαρτων στην Βοιωτία, γεγονός που αποδεικνύει το αναπόφευκτο: Η ταφή των επικίνδυνων αποβλήτων και όχι μόνο του νομού μας προορίζεται να γίνει στην γή μας…


Σχετικές Αναρτήσεις :



2 σχόλια:

  1. kyrie blog esena poy tha soy arese na pane ta skoypidia soy? eksw apo to mazi h sto XYTA ? POU EINAI H METHODEYSH?YPARXEI ALLOS XWROS NOMIMOS?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμπαρασταση στην Κερατεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν