''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''

| Ετικέτες | Posted On Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΤΑ  56 ΠΑΙΔΙΑ-ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σκληροί, απόλυτοι: Ανάμεσα στους 218 σφαγιασθεντες Διατομίτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, επτά (7) ήταν μωρά κάτω του ενός έτους! Σαράντα (40) ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών! Και πενήντα έξι (56) κάτω των 17 ετών! 

Ένας στους τέσσερις νεκρούς Διατομίτες ήταν το τίμημα της νιότης σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που ακόμα δεν έχει τιμωρηθεί παρόλο που υπάρχουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου της Ελλάδας και από χθες και της Ιταλίας! 

Στα παιδιά -θύματα της Σφαγής του Διστόμου, στα παιδιά - θύματα όλων των πολέμων σε όλο τον κόσμο, είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις με τις οποίες ο Πολιτισμικός Συλλόγου Διστόμου συμμετέχει στις εκδηλώσεις Μνήμης που...
...διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου- Αράχωβας - Αντίκυρας. Μια σειρά εκδηλώσεων ''αφιέρωμα των σημερινών παιδιών του Διστόμου στα παιδιά -θύματα της Σφαγής'' όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην πρόσκληση του Χορευτικού Τμήματος πουπαρουσίασε το περασμένο Σάββατο την χορευτική-θεατρική παράσταση ''Μια φορά και έναν καιρό... '' με διδασκαλία του χοροδιδασκάλου Γ. Κουνούκλα.

Το Θεατρικό
Σήμερα Τετάρτη ( 8-6-2011) στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Μαυσωλείου όπου βρίσκονται τα οστά των Νεκρών, το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο της νηπιαγωγού Γεωργίας Καπετάνιου, ''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''. 

Με τέσσερις λέξεις, η ''γριά Μαριουλα'' από το Δίστομο, ζωντανεύει, θεατρική αδεία, την ζωή όπως την βίωσε στη Σφαγή - με δίπλας της σφαγμένους παιδιά, αδέλφια, γονείς, συγγενείς, φίλους, όνειρα, επιθυμίες - αλλά και μετά τη Σφαγή: Με ξένες, δανεικές, μέρες... Που τις ''άρπαζε'' και αυτές, όπως και τις ψυχές, ο θάνατος, ο ''Μαύρος'' στα μάτια των παιδιών... 

Γραμμένο έμμετρα και με την τυπική - ρουμελιώτικη - ντολαλια, το έργο είναι βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα. Σκηνή- σκηνή περνούν βιωματικές καταστάσεις, με πλοκή αλλά και ανάγλυφη καταγραφή του ψυχισμού των ανθρώπων που επέζησαν της Σφαγής. Θα αναφερθούν, μέσα στην πλοκή του έργου, και τα 56 ονόματα των παιδιών που σκότωσαν οι Γερμανοί κατακτητές και θα προβληθούν και φωτογραφίες τους, ενώ θα ακουστεί και ένα από τα μοιρολόγια για παιδιά. 

Το έργο αποτίνει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα των πόλεμων και κυρίως στα πιο αδύναμα, τα παιδιά και τις γυναίκες. Παράλληλα τιμά και εξυμνεί την τεράστια και πολλές φορές ανέλπιδη προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να περισώσουν ο,τι τελικά μένει αλώβητο μέσα από τις οριακές καταστάσεις που περνούν: Την ψυχή και την αξιοπρέπεια τους.

- Επίσης από τη περασμένη εβδομάδα μέχρι και ανήμερα της επετείου της Σφαγής - 10 Ιουνίου - στο νέο κτίριο του Δημαρχείου, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Διστόμου, Αράχωβας, και Στειριου παρουσιάζουν ζωγραφικά έργα τους με θέμα ''ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ''. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, το Παιδικό Σκακιστικό Τμήμα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου έκανε αγώνες επίδειξης ( σιμουλτανέ ) 20 παιδιών με αντίπαλο τον πρωταθλητή Στερεάς Ελλάδας, ενώ μέλη του συμμετείχαν και στον Δρόμο Θυσίας που φέτος είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή.


Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν