Νέες νατοϊκές επιθέσεις στην Τρίπολη

| Ετικέτες | Posted On Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ισχυρές εκρήξεις, από βομβαρδισμούς των Νατοϊκών δυνάμεων συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης, στη Λιβύη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Την ίδια στιγμή, οι αντικαθεστωτικοί στη Μισράτα ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι προς τα δυτικά της πόλης. 
 
Μαρτυρία στο Reuters ανέφερε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από Νατοϊκά αεροσκάφη και φαίνεται ότι στόχευαν μία ακόμα από τις κατοικίες-κρησφύγετα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι... 


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, στην Τρίπολη, αντικαθεστωτικοί με ελαφρύ οπλισμό, που προμηθεύτηκαν από αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας που αυτομόλησαν προχώρησαν σε νέα εξέγερση κατά του Καντάφι. Η εν λόγω πληροφορία δημοσιεύεται στον ιστότοπο της αντικαθεστωτικής εφημερίδας Brnieq, αλλά δεν έχει ακόμα επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Πάντως το δημοσίευμα κάνει λόγο για εξέγερση ευρείας κλίμακας. 

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν από θραύσματα υαλοπινάκων, που εκσφεντονίστηκαν από τις εκρήξεις που προκάλεσε ο βομβαρδισμός νωρίς τα ξημερώματα από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο κέντρο της Τρίπολης. «Δύο από τα παιδιά είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Παράλληλα, οι αντάρτες στη Μισράτα ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να απωθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι κατάφεραν να απωθήσουν τις κανταφικές δυνάμεις τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της ακτογραμμής και δήλωσαν πως σκοπεύουν να κινηθούν προς την πρωτεύουσα. Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φον Ράσμουνσεν δήλωσε στο CNN ότι «η πορεία του Καντάφι έχει ανακοπεί» και πως «ο χρόνος του εξαντλείται».

Στην πώληση πετρελαίου αξίας 100 εκατ. δολαρίων, μέσω τράπεζας του Κατάρ, προχώρησαν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη προκειμένου να εξασφαλίσουν μετρητά για τον αγώνα τους κατά του καθεστώτος Καντάφι. Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπός τους, μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί περί τα 1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου τα οποία προορίζονται κατά κύριο λόγο στις αγορές της νότιας Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, δυτικές και αραβικές χώρες δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους εξεγερμένους, η οποία σύμφωνα με αναλυτές θα ανέλθει σε αρκετά δις δολάρια.

Δύο μήνες μετά την έναρξη των συμμαχικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, η κατάσταση στη Μισράτα, που αποτελεί πλέον το μοναδικό προπύργιο των αντικαθεστωτικών στα δυτικά, είναι τραγική.

Χθες ο ΟΗΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Μισράτα καθώς οι μάχες στην περιοχή διεξάγονται για περίπου δύο μήνες και όπως επισημάνθηκε, αν και υπάρχουν αποθέματα, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και άλλα βασικά είδη. Πάντως αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού κατάφερε να φτάσει στην περιοχή.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Νέες νατοϊκές επιθέσεις στην Τρίπολη

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν