Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς: Ημερίδα - Σεμινάριο «Μέθοδοι ανάγνωσης και κριτικής της Φωτογραφίας»

| Ετικέτες | Posted On Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Παρουσίαση - Συζήτηση από τους Κώστα Παπαίωάννου και Γιάννη Στρατουδάκη.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Κυριακή 22/5/2011 ώρα 11.00 π.μ. «Μέθοδοι ανάγνωσης και κριτικής της Φωτογραφίας», με εισηγητή τον Κώστα Παπαϊωάννου.

Η εισήγηση έχει στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια σειρά «εργαλείων» με σκοπό την όσο το δυνατό πιο αποστασιοποιημένη κριτική φωτογραφιών, βάσει των αισθητικών κριτηρίων της Φωτογραφικής τέχνης. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθούν φωτογραφίες από διάσημους φωτογράφους, οι οποίοι, προσέγγισαν τη φωτογραφία ως αυτόνομη καλλιτεχνική έκφραση. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναλυθεί η δουλειά των φωτογράφων: ...



Andre Kertesz, August Sander, Walker Evans, Bill Brandt, Henri Cartier Bresson, Gary Winogrand, Josef Koudelka, Bruce Davidson, Robert Frank, Edward Weston, Eugene Smith, Αlfred Stieglitz. Ξεχωριστή αναφορά θα γίνει σε διάφορα καλλιτεχνικά φωτογραφικά ρεύματα, οι εκφραστές των οποίων άφησαν το δικό τους στίγμα κατά την εξέλιξη της Φωτογραφίας μέχρι σήμερα.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1977 στην Φλώρινα. Είναι ανεξάρτητος φωτογράφος στον χώρο της φωτοειδησεογραφίας και του κοινωνικού ρεπορτάζ.
Έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα φωτογραφίας της Ν.Ε.Λ.Ε. Φλώρινας και σειρά σεμιναρίων γύρω από την καλλιτεχνική και την εφαρμοσμένη φωτογραφία.
Από το 2007 διδάσκει φωτογραφία στα φωτογραφικά τμήματα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Είναι επικεφαλής της φωτογραφικής ομάδας «Ροές» και έχει διατελέσει υπεύθυνος συντονισμού στο Φωτογραφικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών. Το σχολικό έτος 2010-2011 διδάσκει φωτογραφία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης.
Έχει πραγματοποιήσει ένα διήμερο σεμινάριο φωτογραφίας για αρχάριους, δύο workshop με θέματα: «Αστικό τοπίο – Εικόνες της πόλης» και «Μέθοδοι ανάγνωσης και κριτικής της φωτογραφίας» και μια διάλεξη με θέμα: «Η φωτογραφία πέρα από την αναπαράσταση».
Είναι υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού του «Φωτογραφικού Χειμώνα» στη Φλώρινα, ενός ετήσιου φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας με πληθώρα εκδηλώσεων.
Έχει διατελέσει μέλος τριών κριτικών επιτροπών, σε δυο πανελλήνιους και έναν μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 14 ομαδικές και 2 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει αναλάβει την επιμέλεια και την οργάνωση σε 7 από αυτές.
Φωτογραφίες και άρθρα του για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά έντυπα


Κυριακή 22/5/2011 ώρα 19:00 «Εισαγωγή στη Σημειολογία της Εικόνας», με εισηγητή τον Γιάννη Στρατουδάκη.

Η εισήγηση θα χωριστεί σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος ο φωτογράφος θα επιχειρήσει μια γνωριμία με το κοινό μέσω παρουσίασης δείγματος της δουλειάς του. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση περί της Σημειολογίας της εικόνας, πόσο αυτή χρησιμοποιείται σήμερα στην Τέχνη και στα μέσα ενημέρωσης και τέλος τρόποι ανίχνευσης και εφαρμογής της. Με το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει Portfolio reviews.

CV

Γιάννης Στρατουδάκης
Φωτογράφος
Επιμορφωτής Σημειολογίας
Ερασιτεχνης συγγραφέας


Ο Γιάννης Στρατουδάκης γεννήθηκε στη Σάμο αλλά μεγάλωσε στην πόλη του Βόλου. Απο πολύ νωρίς η επαφή με τις Καλές Τέχνες έγινε αισθητή, πρώτα με τη μουσική και στη συνέχεια με τη ζωγραφική, την ποίηση και πλέον τη Φωτογραφία. Γιός του οπερατέρ/μοντέρ Γιώργου Στρατουδάκη, απόφητο της Σχολής κινηματογράφου Σταυράκου, πήρε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορέσει να καλλιεργήσει τα καλλιτεχνικά του ερεθίσματα και να τα υλοποιήσει σε καλλιτεχνικό έργο.
Το 1999 ξεκινά τις σπουδές του στο Ιδιωτικό Ινστιτούτο επαγγελματικής Κατάρτισης Βόλου, στο τμήμα Φωτογραφίας, αφού ήδη έχουν προηγηθεί 2 χρόνια ως μαθητής του Φωτογράφου Λέων Μουρτζούκου στον πολιτιστικό χώρο Δίαυλος. Το 2002 του δίνεται υποτροφία απο τη σχολή Φωτογραφίας και Γραφιστικής ESP στη Θεσσαλονίκη. Επιρρεασμένος απο πολλούς καλλιτέχνες αλλά με εξ αρχής ξεκάθαρο ζητούμενο στο έργο του, ο Γιάννης Στρατουδάκης συνεχίζει τη φωτογραφική του έρευνα μαθητεύοντας για δυο χρόνια (2004-2006) με τον διεθνούς φήμης Γερμανό φωτογράφο Thomas Herbrich απο τον οποίο και θα επιρρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Το 2007 ξεκινά τη συνεργασία του με το φωτογράφο και εκδότη Τάσο Σχίζα, ως μόνιμος αρθρογράφος στο περιοδικό Ειδωλο.
Το 2008 επιλλέγεται ως ένας εκ των διακοσίων νέων ανερχόμενων φωτογράφων απο το περιοδικό Burn του φωτογράφου David Alhan Harvey, γνωστού απο το πρακτορείο Magnum photos.
Σήμερα, εργάζεται ως επιμορφωτής στο τμήμα Φωτογραφίας του ΔΙΕΚ Βόλου, διδάσκοντας το μάθημα της Σημειολογίας ενώ παράλληλα εξελίσσει το προσωπικό του φωτογραφικό έργο.

Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στον εγχώριο και διεθνή τύπο όπως τα περιοδικά Burn, Grey, Φωτογράφος, Είδωλο κ.α.


Είσοδος ελεύθερη

Χορηγοί: Γκώνιας Α.Ε - Μενέλαος Παπαθωμάς & Υιοί On - Off - Γαζής Παναγιώτης & Σια.


Οργάνωση :
Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς
www.fotolesxilivadias.gr
E-mail: fotolesxilivadias@gmail.com

Χορηγός επικοινωνίας: fmag - photography fan/magazine
http://www.fmag.gr - E-mall: info@fmag.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς: Ημερίδα - Σεμινάριο «Μέθοδοι ανάγνωσης και κριτικής της Φωτογραφίας»

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν