ΙΣΠΑΝΙΑ: Σαν την πλατεία Ταχρίρ η πλατεία της Μαδρίτης

| Ετικέτες , | Posted On Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Χιλιάδες διαδηλωτές οργισμένοι για την οικονομική κρίση της Ισπανίας και την εκτίναξη στο ποσοστό ανεργίας αψήφησαν την απαγόρευση από τις αρχές της Μαδρίτης και προχώρησαν χθες σε μαζικές διαδηλώσεις ενόψει των τοπικών εκλογών το Σαββατοκύριακο. 

Οι διαδηλωτές έχουν στρατοπεδεύσει στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Puerta del Sol όπως ‘έκαναν και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα από κοινωνικά δίκτυα και από το δίκτυο Πραγματικής Δημοκρατίας. Μερικοί έχουν ορκιστεί να παραμείνουν επιτόπου μέχρι τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές την Κυριακή... 


Η οικονομική κρίση στην Ισπανία

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία «χτύπησε» το 21,19 % κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στο βιομηχανοποιημένο κόσμο. Για τους νέους η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως απελπιστική: τα άτομα κάτω των 25 ετών πλήττονται από την ανεργία σε ποσοστό 44,6 %, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Φεβρουάριο. 

«Να πληρώσουν οι ένοχοι την κρίση» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως «Το αποκαλούν αυτό Δημοκρατία, αλλά δεν είναι». Οι κυρίως ειρηνικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίση στην Ισπανία, κατά της τάξης των πολιτικών εν γένει αλλά και της διαφθοράς. «Είναι ένα νέο κίνημα που είναι υπό δημιουργία ακόμα, συλλέγουμε ακόμα ιδέες. Οργανώνουμε συνάξεις για την κοινωνική αλλαγή» εξηγεί ο Χουάν Ρούμπιο. 


Οι διαμαρτυρίες φαίνεται να έχουν ξαφνιάσει τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία. Σύμφωνα με την El Pais, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκο Θαπατέρο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι «ανήσυχος» από τις διαδηλώσεις, καθώς φοβάται ότι θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι της αριστεράς και θα εγκαταλείψουν το κόμμα του στις επερχόμενες εκλογές. 

Το Σαββατοκύριακο οι δημοσκοπήσεις παρουσίασαν τις δυσοίωνες προβλέψεις για τους Σοσιαλιστές καθώς οι ψηφοφόροι φέρονται να τους τιμωρούν για το χειρισμό τους στην οικονομική κρίση, καθώς και για τα επώδυνα μέτρα λιτότητας. 

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, που εμφανίζεται να αποκομίζει σημαντικά οφέλη από τις εκλογές, είπε ότι θα μπορούσε να καταλάβει τα κίνητρα των διαδηλωτών. Το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι «φοβερό» και απαράδεκτο σε μια χώρα όπως η Ισπανία, είπε. 

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for ΙΣΠΑΝΙΑ: Σαν την πλατεία Ταχρίρ η πλατεία της Μαδρίτης

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν