Τηλεοπτικό διάγγελμα Καντάφι: "Δεν φεύγω"

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό κανάλι της Λιβύης τα χαράματα του Σαββάτου, ο Καντάφι είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, αρκεί αυτό να μην αφορά μόνο τη μια πλευρά».


«Είμαστε οι πρώτοι που θα αποδεχθούμε μια ανακωχή των εχθροπραξιών και είμαστε οι πρώτοι που θα την εφαρμόσουμε, αλλά η επιδρομή των Σταυροφόρων του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει ακόμα», πρόσθεσε.


Επίσης, ο Καντάφι έστειλε ξανά μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνή παράγοντα, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να φύγει από την ίδια του τη χώρα...

«Δεν φεύγω», τόνισε, «κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου και κανείς δεν μπορεί να μου πει να μην πολεμάω για αυτήν».

Ακόμη, ο ηγέτης της Λιβύης κάλεσε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας.

«Εμείς δεν τους επιτεθήκαμε, ούτε διασχίσαμε τη θάλασσα, γιατί τότε μας επιτίθενται», επισήμανε ο Καντάφι, που αφού κάλεσε τις χώρες της συμμαχίας σε διαπραγματεύσεις, «έκλεισε το μάτι» στις δυτικές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αν είναι το πετρέλαιο που τους ενδιαφέρει, τότε είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις στην Τρίπολη, που βρίσκονται δίπλα σε κτίριό της.

«Ένα κτίριο δίπλα στο κτίριο Τζαμαριχίγια βομβαρδίστηκε στη διάρκεια της μετάδοσης του διαγγέλματος του Μουάμαρ Καντάφι και αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης της επανάστασης αποτελεί ο ίδιος στόχο», ανέφερε η λιβυκή τηλεόραση αφότου ο Καντάφι τελείωσε την ομιλία του.

Η οθόνη παρουσίασε κύματα τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Καντάφι.

Την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση στέλνει διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, για να ζητήσει να αναληφθεί πρωτοβουλία που θα δώσει τέλος στην πολεμική ανάφλεξη.

«Είμαστε οι μόνοι που δεν μας τρομάζει η ειρήνευση», είπε στους δημοσιογράφους ο Μούσα Ιμπραίμ, που επανέλαβε ότι ο στρατός της Λιβύης δεν παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Τυνησίας, ούτε ήρθε σε εχθροπραξία με τον στρατό της.

Επίθεση με δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ αργά τη νύχτα της Παρασκευής κατά διαδηλωτών στην Τρίπολη, στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εκδήλωση αντίθεσης κατά του καθεστώτος, μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας εδώ και πολλές εβδομάδες, όπως ισχυρίζονται πηγές της αντιπολίτευσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αναφορές στελεχών του Ενδιάμεσου Μεταβατικού Εθνικού Μετώπου.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Σουκ αλ-Τζουμάα και Ταχιούρα της Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, που διαρκούν οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις των ανταρτών και τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι, οι πολέμιοι του καθεστώτος εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας, ενώ ο φόβος αποτρέπει τους κατοίκους να βγουν στους δρόμους, εδώ και εβδομάδες.

Αμνηστία στους μαχητές της Μιζουράτα αρκεί να παραδοθούν

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ότι επανέκτησε τον έλεγχο του λιμανιού της Μιζουράτα και ότι απέστειλε τελεσίγραφο στις πολιορκημένες από τα λιβυκά στρατεύματα δυνάμεις των ανταρτών στην πόλη, να παραδώσουν τα όπλα τους εντός τεσσάρων ημερών, για να τους παρασχεθεί αμνηστία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ σε δημοσιογράφους, η κυβέρνηση της χώρας του συνεργάστηκε αρμονικά με την κυβέρνηση της γειτονικής Τυνησίας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό συνοριακό επεισόδιο.

Δικαιολόγησε την εισβολή λιβυκών στρατευμάτων στην τυνησιακή παραμεθόριο, λέγοντας ότι αυτή οφειλόταν στην επίθεση που δέχτηκαν από δυνάμεις των ανταρτών, κράτησε ελάχιστα και σχεδόν αμέσως τα κυβερνητικά στρατεύματα επανέκτησαν τον συνοριακό έλεγχο και επέστρεψαν στις θέσεις τους εντός του λιβυκού εδάφους. Ο Μούσα επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η χώρα του σέβεται απόλυτα την ακεραιότητα της γείτονος χώρας.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Καντάφι προειδοποίησε ακόμα όσους αλλοδαπούς υπηκόους μάχονται στις τάξεις των ανταρτών να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, διαφορετικά «θα σας τελειώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για τη Μιζουράτα, με κάθε στρατιώτη, με κάθε νεαρό μαχητή, με κάθε γυναίκα», τόνισε ο Ιμπραίμ.

Πάντως, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Τρίπολης, επιμένοντας ότι ο έλεγχος του λιμανιού της Μιζουράτα, παραμένει στα χέρια των ανταρτών, οι οποίοι μάλιστα διευρύνουν μέρα με τη μέρα την περίμετρο της επικράτειάς τους γύρω από την πολιορκημένη από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι πόλη.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Τηλεοπτικό διάγγελμα Καντάφι: "Δεν φεύγω"

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν