ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ε.Ι.ΤΕ. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ «Ο ΥΨΩΘΕΙΣ ΕΝ ΤΩ ΣΤΑΥΡΩ»

| Ετικέτες | Posted On Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Με ομολογουμένως απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ελεγεία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ» που διοργανώθηκε εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος από το Ελληνικό Ίδρυμα Τεχνών, την Ένωση Μικρασιατών Θηβών και την Χορωδία Γυναικών Βαγίων.

Η παράσταση έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, την Κυριακή 10 Απριλίου...


Η σκηνή κατακλύστηκε από τις πολυπληθείς χορωδίες του Ιδρύματος και των δύο συλλόγων, υπό την κοινή διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Χοράρχου, Πρωτοψάλτου και Καθηγητού του Ε.Ι.ΤΕ. κ. Δημ. Αναδιώτη. Κατά τη διάρκεια της παραστάσεως ακούστηκαν θρησκευτικοί ύμνοι, επιλεγμένοι από την πλούσια υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και παραδοσιακά μοιρολόγια από την Μικρά Ασία, Κύπρο, Μυτιλήνη και Θήβα. Στη σκηνή υπήρχε και ορχήστρα, την οποία απαρτίζουν καταξιωμένοι μουσικοί, Καθηγητές του Ε.Ι.ΤΕ. Τα παραδοσιακά μοιρολόγια  συνοδεύτηκαν από ούτι, λαούτο, γυαλί ταμπούρ [παραδοσιακό ταμπουρά με δοξάρι], τύμπανο και νέυ [αραβικό πλαγίαυλο]. Ο γνωστός ιατρός κ. Λουκάς Ανανίκας, ανέγνωσε με μοναδικό τρόπο κείμενα σχετικά με τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ κείμενα ανέγνωσαν επίσης η κ. Σαπφώ Μακρή και ο κ. Αντώνης Φωτιάδης, μέλη της θεατρικής ομάδας της Ενώσεως Μικρασιατών. 

Συγκινητική ήταν η στιγμή που δύο μικροί μαθητές της Βυζαντινής Μουσικής, οι Ιωάννης Σταυρίδης και Νικόλαος Κρουστάλης, έψαλαν μελωδικά υπό τη διεύθυνση του δασκάλου τους κ. Αναδιώτη, αργό δοξαστικό της Μεγάλης Πέμπτης. Κατόπιν πέντε μικροί μαθητές και μαθήτριες της κλασσικής κιθάρας, έπαιξαν ένα μουσικό κομμάτι σχετικό με την περίσταση υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Χ. Παπανικολάου. Και οι δύο αυτές εμφανίσεις απέσπασαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Την εκδήλωση προλόγισε ο μουσικολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της Μ.Χ.Ε. κ. Γεώργιος Χατζηχρονόγλου, ο οποίος απηύθυνε βαρυσήμαντη ομιλία για την ιστορική και καλλιτεχνική εξέλιξη της γενέτειράς του Θήβας, την οποία ονόμασε χαρακτηριστικά «αφιλόξενη πατρίδα». Αναφερόμενος στην για πάνω από 50 χρόνια στασιμότητα των καλλιτεχνικών πραγμάτων στην περιοχή μας, έκανε στο τέλος εκτενή μνεία της σημερινής προσπάθειας του Ε.Ι.ΤΕ. το οποίο δίνει νέα πνοή, ενώ εξήρε το ήθος, τον χαρακτήρα και την καλλιέργεια των μελών του Ιδρύματος  τονίζοντας με νόημα ότι πρόκειται για «νέους ανθρώπους, με όραμα και αρχές, που εργάζονται μέσα σε αντιξοότητες, χωρίς υποστήριξη, και έχοντας απέναντί τους θεσμικούς παράγοντες». [Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χατζηχρονόγλου πρόκειται να δημοσιευτεί προσεχώς.] 

Στο τέλος της εκδήλωσης ομίλησαν με ιδιαιτέρως θερμό τρόπο, ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. κ. Μιχ. Γιαννάκης, ο αξιότιμος Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου, και ο πρόεδρος της Ενώσεως Μικρασιατών Θηβών κ. Απ. Δαγδελένης.

Πλην των προαναφερθέντων παρέστησαν επίσης οι εφημέριοι του Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων Θηβών και του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου του Νέου Ταχίου Θηβών, ο μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης Θηβών κ. Ν. Μπούρας, ο Ελλογιμώτατος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Θηβαϊκής Μουσικής και ιστορικός κ. Βασ. Βασιλείου, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Θηβών κ. Σπ. Θεοδώρου, ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Βιβλίου και αντιπρόεδρος της Εταιρείας προστασίας ανηλίκων Θηβών κ. Δημ. Αλεξάνδρου, και πλήθος κόσμου το οποίο υπερεπλήρωσε την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου,  ώστε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης υπήρχαν θεατές που στέκονταν όρθιοι.

Στο τέλος οι χορωδοί, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι και οι θεατές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους, και να ανταλλάξουν ευχές.


Εκ του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνών





Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ε.Ι.ΤΕ. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ «Ο ΥΨΩΘΕΙΣ ΕΝ ΤΩ ΣΤΑΥΡΩ»

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν