ΒΟΙΩΤΙΑ, Η "ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ" ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

| Ετικέτες , | Posted On Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

από αναγνώστη
(δημοσίευμα σε εφημερίδα)

Η «πίσω αυλή» της Αττικής, η περιοχή της Βοιωτίας, ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο της δημοσιότητας εξαιτίας του δηλητηριώδους εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό και τα υπόγεια νερά. Η εκτεταμένη σοβαρή ρύπανση με αέρια, στερεά και υγρά απόβλητα είναι το ορατό αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης και άναρχης συγκέντρωσης βιομηχανικών εγκαταστάσεων για τις οποίες η Βοιωτία αποτέλεσε εδώ και δεκαετίες προνομιακό χώρο, λόγω της γειτνίασης με την Αττική.

Τα τελευταία χρόνια άλλη μια δραστηριότητα, αυτή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα όσο και άναρχα, μετατρέποντας...


...την περιοχή σε νέο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Η εγχώρια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού αποτελεί πεδίο διεκδίκησης των ισχυρότερων ενεργειακών ομίλων της Eυρώπης, οι οποίοι αφού ολοκλήρωσαν τη συγκεντροποίηση μέσω εξαγορών στις ανεπτυγμένες χώρες στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στη NΑ Eυρώπη.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Eυρώπης, η GDF - SUEZ, εξαγόρασε το 50% των δύο μονάδων (HPΩN Ι και HPΩN ΙΙ) του Oμίλου ΓEK TEPNA, σημερινής ισχύος 600 MW αλλά με διαδοχικές αυξήσεις. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται σε επαφή με την Θήβα και η μεν πρώτη λειτουργεί ήδη, ενώ η δεύτερη αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο 2010. Η TEPNA δεν έχει αποκλείσει την επέκταση των εξαγορών και σε άλλες μονάδες. Πριν από δύο χρόνια επιχείρησε την εγκατάσταση και τρίτης μονάδας στην περιοχή του Δήμου Βαγίων η οποία απετράπη λόγω της ισχυρής αντίστασης της τοπικής κοινωνίας. 

Η ιταλική Edison υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τα EΛΠE. Η κοινή εταιρεία των δύο Oμίλων λειτουργεί ήδη 400 MW της Eνεργειακής Θεσσαλονίκης, κατασκευάζει επιπλέον 420 MW στη Θίσβη Bοιωτίας και στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος της τάξης των 1.500-2.000 MW που θα της διασφαλίσει μερίδιο 10%-15% της ελληνικής αγοράς. Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Elpedison Ενεργειακή είναι η κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας στην περιοχή, της Θίσβης ΙΙ, που θα είναι ανάλογη με αυτήν της πρώτης, ήτοι 422 MW.

H ισπανική Endesa μέσω της θυγατρικής Endesa Hellas συμμετείχε με δύο μονάδες ισχύος 334 MW και 430 MW στην Αντίκυρα Βοιωτίας, μαζί με το Αλουμίνιο της Ελλάδος. Πρόσφατα εξαγοράστηκε εξ όλοκλήρου από τον όμιλο Μυτιληναίου. Στα αρχεία της ΡΑΕ παραμένει με θετική γνωμοδότηση η αίτηση για μονάδα λιθάνθρακα σε πείσμα των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων. 

Mερίδιο από την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού διεκδικεί και ο ιταλικός κολοσσός Enel μέσω της Enelco, κοινής εταιρείας με τον Oμιλο Kοπελούζου. Η τελευταία αν και κέρδισε τον διαγωνισμό του ΔEΣMHE για την κατασκευή της πρώτης μονάδας με εγγυημένο έσοδο και φάνηκε να παίρνει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών, μπλόκαρε λόγω της τοπικής αντίστασης ενάντια στη χωροθέτησή του στην παρθένα αγροτική αρχαιολογική περιοχή της Xαιρώνειας.
Συνολικά 9 μεγάλες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο - συνολικής ισχύος 2.860 MW- εγκαθίστανται μέχρι σήμερα στη Βοιωτία, 17 στη Στερεά Ελλάδα. 

Παράλληλα η αθρόα αδειοδότηση αιολικών πάρκων που αντιστοιχούν μέχρι σήμερα στο 11,5% της πανελλαδικής εγκατεστημένης ισχύος και διαρκώς επεκτείνονται με νέες αιτήσεις, απειλούν με ολοσχερή εξαφάνιση τα τελευταία δάση του νομού και μετατρέπουν τον ορεινό όγκο του Ελικώνα σε ένα απέραντο «πάρκο» υπερμεγέθων ανεμογεννητριών χωρίς κανένα σχεδιασμό, καμιά διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, καμία συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Είναι φανερό ότι η περιοχή εξελίσσεται σε θάλαμο αερίων, ενώ ο κλοιός γύρω από την υποβαθμισμένη ατμοσφαιρικά Αττική γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικός. Είναι επίσης φανερό ότι η Πολιτεία έχει αποποιηθεί κάθε ρόλο ελέγχου και έχει αναθέσει το σχεδιασμό στα χέρια των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας τους οποίους και πριμοδοτεί αθρόα μέσω και της τιμολογιακής πολιτικής.

Σχετικές Αναρτήσεις :



4 σχόλια:

  1. Αν αυτά τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας είναι, επαναλαμβάνω αν είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου να μη γίνει κανένα.
    Αν όμως δεν είναι επικίνδυνα γιατί να τα απορρίπτουμε και να χάσουμε κάποιες θέσεις εργασίας που είναι υπερπολύτιμες και ειδικά στις μέρες μας που ο κόσμος πεινάει;
    Μήπως κάποιες οργανώσεις παίζουν, λέω εγώ τώρα, και διάφορα άλλα παιχνίδια;
    Εξάλλου η Ελλάδα έχει τους καλύτερους επιστήμονες και μπορούν να αποφανθούν. Δε μπορεί να μη ξεκαθαριστεί το θέμα; Να δούμε τι γίνεται και στην προηγμένη σε τέτοια θέματα Ευρώπη. Αν υπάρχουν τέτοιες βιομηχανίες με τις ίδιες προδιαγραφές κοντά σε κατοικημένες περιοχές νομίζω θέλει ψάξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειλικρινά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν βλάπτουν ή όχι. Είναι κάτι καινούριο σχετικά και χρειάζεται λίγος χρόνος για να δούμε πιθανές επιπτώσεις.
    Είναι βέβαιο όμως ότι μόνιμες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται. Αυτό μπορεί όποιος θέλει να το διαπιστώσει από την μονάδα στη Θίσβη που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγο καιρό.
    Ελάχιστες θέσεις εργασίας, απογοητευτικά λίγες για το μέγεθος της επένδυσης και τα κέρδη των περιοχών μηδαμινά. Ο μοναδικός λόγος να θέλεις να προσελκύσεις μια τέτοια επένδυση είναι τα ανταποδοτικά οφέλη που πιθανόν να αποκομίσει ο δήμος για τους πολίτες του και κάποια τακτικά ετήσια έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους.
    Η γνώμη μου είναι ότι πρώτα από όλα πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ξαναγίνει και Χωροταξίας. Γιατί όσο κι αν φαίνεται αστείο αυτό που λέω, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως σοβαρό χωροταξικό σχέδιο από το Υπουργείο για την περιοχή.
    Το ότι το Υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες, να αποφασίσουν αν πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο στην περιοχή, είναι τουλάχιστον αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανωνυμε για την ΚΕΡΑΤΕΑ επιστημονες εχουν δωση το ΟΚ.ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΒΓΑΣ.ΜΟΛΙΣ 15 ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν