Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Μυτιλήνης από την πρωτοφανή επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ...

| Ετικέτες | Posted On Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

...κατά του μπλοκ της πανεπιστημιακής κοινότητας του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη διάρκεια της πορείας της Τετάρτης που πραγματοποιήθηκε στο νησί για την πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πανεπιστημιακοί και κάτοικοι σημειώνουν χαρακτηριστικά πως παρόμοια επίθεση δεν έχει ξανασημειωθεί στη Μυτιλήνη, με τόσο εκτεταμένη χρήση χημικών και τραυματισμούς διαδηλωτών, δίπλα μάλιστα σε δημοτικό σχολείο...Ένας από τους τραυματίες, ο φοιτητής Πάνος Αγγελόπουλος περιγράφει στο tvxs.gr τα γεγονότα: Η πορεία ξεκίνησε από τα κεντρικά λύκεια της Μυτιλήνης με προορισμό τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, όπου μία αντιπροσωπεία καθηγητών, εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία θα παρέδιδε ένα ψήφισμα. Μπροστά από τη Γενική Γραμματεία υπήρχε μια διμοιρία των ΜΑΤ. Ενώ περιμέναμε να επιδοθεί το ψήφισμα και χωρίς να έχει προκληθεί από τους διαδηλωτές καμία ένταση – ούτε καν υβριστικά συνθήματα δεν λέγαμε – ένα δακρυγόνο στρέφεται εναντίον μας. Γίνεται έφοδος από μια άλλη διμοιρία που βρίσκεται πίσω από τους διαδηλωτές, η οποία αρχίζει να χτυπά ανεξέλεγκτα χωρίς λόγο και αιτία.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν συνολικά 3 άτομα, μεταξύ αυτών και ο κ. Αγγελόπουλος. Πρόκειται για μία εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έχει μώλωπες σε όλη την αριστερά πλευρά του σώματός της από τα γκλομπ των αστυνομικών και ένας φοιτητής του μεταπτυχιακού του τμήματος Κοινωνιολογίας, στο πόδι του οποίου έσκασε μια κρότου-λάμψης. Ο κ. Αγγελόπουλος, την ώρα που άρχισε η ένταση, όπως του περιέγραψαν εκ των υστέρων, χτυπήθηκε από πίσω με γκλομπ. 

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση τονίζουν πως επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες πορείες - και απολύτως ειρηνική - που έχει πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη. "Την ώρα που στο γραφείο του γ.γ. βρίσκονταν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αυτός δήλωνε ενδιαφέρον για τα θέματα του Ιδρύματος, έξω από το κτίριο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ χωρίς να προκληθούν χτυπούσαν απεργούς και φοιτητές, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το πρόσωπο της εξουσίας", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων της Πανεπιστημιακής Μυτιλήνης.

Στην ίδια ανακοίνωση, η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει την έκπληξή της για τον αριθμό των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί τόσο μπροστά από το κτίριο της Γ.Γ. όσο και στους παρακείμενους δρόμους, δημιουργώντας κλοιό γύρω από τους συμμετέχοντες στην πορεία, αλλά και για τη μανία, με την οποία χτυπούσαν το πλήθος οι δυνάμεις καταστολής, κάνοντας παράλληλα εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων τη στιγμή που σε γειτονικό χώρο υπάρχει δημοτικό σχολείο. Τέλος, ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τους αναλογούν.

Καταδικάζοντας απερίφραστα την "ωμή αστυνομική βία", οι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για αναίτια επιθετική συμπεριφορά και την χρήση βίας από την αστυνομία προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τα οποία ειρηνικά διαδήλωναν μπροστά από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της πορείας – διαμαρτυρίας μελών του διδακτικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού και φοιτητών.
Οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν επίσης αλληλέγγυοι προς τους φοιτητές που χτυπήθηκαν - ένας εκ των οποίων υπέστη κάταγμα κρανίου – και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, "προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα από την αστυνομική βία". 

Στην πορεία της Τετάρτης στη Μυτιλήνη συμμετείχαν και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίες καταδίκασαν επίσης "την αναιτιολόγητη επιθετική συμπεριφορά της αστυνομίας προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μπροστά από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου". Οι πρυτανικές αρχές ζητούν ακόμη την άμεση διερεύνηση των συμβάντων και την απόδοση ευθυνών σε όσους παρέβησαν το καθήκον τους

Τέλος, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Μυτιλήνης, κάνοντας λόγο μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών στην Μυτιλήνη, υπογραμμίζουν πως η κινητοποίηση "αντιμετωπίστηκε με μίσος από τις ορδές των δυνάμεων καταστολής. Μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης, τραυμάτισαν σοβαρά έναν φοιτητή, ενώ μόνο από θαύμα δεν είχαμε ένα νέο Γρηγορόπουλο, αφού ο συγκεκριμένος φοιτητής διαπιστώθηκε ότι είχε κάταγμα στο κεφάλι. Αψηφώντας, την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών επιτέθηκαν με μίσος σε οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά ενώ δεν δίστασαν να "πνίξουν" στα δακρυγόνα ολόκληρη την περιοχή, αγνοώντας μικρά παιδιά που βρισκόταν σε παιδικό σταθμό δίπλα στο υπουργείο".
tvxs.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Μυτιλήνης από την πρωτοφανή επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ...

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν