Κερδίζουν δισεκατομμύρια από το ψωμί των λαών της Γης

| Ετικέτες , | Posted On Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστεί το 2011 και θα προκαλέσει νέο τσουνάμι φτώχειας για άλλα 44 εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με το AP

Σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρόεδρος της Robert Zoellick, αναφέρει ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αγγίξει “επικίνδυνα επίπεδα”, και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική πολιτική αστάθεια, ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών στη φτώχεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τιμές των τροφίμων... 


...αυξήθηκαν κατά 29% το 2010, και αυτή τη στιγμή είναι μόλις 3 τοις εκατό κάτω από το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών, που σημειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης του 2008. Η αύξηση των τιμών πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κάτοικοι των οποίων ξοδεύουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για την αγορά τροφίμων.

Η πρόγνωση αφορά συγκεκριμένα την αύξηση των τιμών βασικών αγαθών, όπως το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το λάδι. Οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει και στους περιορισμούς των εξαγωγών, αλλά και στις κλιματικές καταστροφές, προσθέτει η ανακοίνωση – d.k.

Αναλυση
Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της ανθρωπότητας. Οι διεθνείς αγορές και ο νεοφιλελευθερισμός σαρώνουν στο πέρασμα τους, τους λαούς της γης. Μία προς μία οι χώρες ανά τον κόσμο – όταν υπάρχουν πρόθυμες ηγεσίες - υποτάσσονται στα μεγάλα αφεντικά του χρήματος που εδρεύουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον.

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε δημοσιεύματα τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή τύπο για εκτόξευση των τιμών των τροφίμων. Μιας τέτοιας κατάστασης είχαμε γίναμε μάρτυρες πριν από 3 χρόνια όπου η τιμή του σιταριού και άλλων βασικών ειδών διατροφής ανέβηκαν επικίνδυνα οδηγώντας στην πείνα και τελικά στον θάνατο συνανθρώπους μας από χώρες του τρίτου κόσμου.

Αυτές τις μέρες διαβάζουμε στα… «επίσημα» ΜΜΕ ότι ο γνωστός κύριος Ρόμπερτ Ζέλικ - πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, οργανισμού που μαζί με το ΔΝΤ και τον ΠΟΕ προωθούν τον νεοφιλελευθερισμό - δήλωσε πως για το φαινόμενο αυτό φταίνε οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Όχι ότι δεν μπορούν να σταθούν αυτού του είδους τα επιχειρήματα αλλά μήπως κάτι δε μας λέει;

Προφανώς όλοι αυτοί οι κύριοι δε γνωρίζουν τίποτα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης όπως αυτά του σιταριού (wheat futures) μέσω των οποίων επενδυτικές τράπεζες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες σιταριού χωρίς να τις πουλούν ανεβάζοντας έτσι τις τιμές των βασικών τροφίμων στα ύψη και πουλώντας στη συνέχεια κερδίζουν (μέσω της παραπάνω κερδοσκοπίας) μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.

Πράγματι, για τον δυτικό κόσμο μια μικρή αύξηση του σιταριού για παράδειγμα δεν είναι ζήτημα (ακόμα!) που μας απασχολεί. Για τους λαούς του τρίτου κόσμου όμως, μια αντίστοιχη αύξηση αποτελεί αιτία θανάτου. Την ώρα λοιπόν που κάποιοι κερδίζουν πολλά, πολλά, πολλά λεφτά κάποιοι πεθαίνουν γιατί απλώς δεν μπορούσαν να αγοράσουν μια μικρή φραντζόλα ψωμί…

Σύμφωνα με τον Frederick Kaufman και τη μελέτη που έκανε με τίτλο
The Food Bubble: How Wall Street starved millions and got away with it «αυτή η ιστορία ξεκίνησε το 1991 όταν η Goldman Sachs αποφάσισε ότι το καθημερινό μας ψωμί θα μπορούσε να είναι μια τέλεια επένδυση!»

Το 2008 ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού στην ανθρώπινη ιστορία ενώ ταυτόχρονα την ίδια χρονιά η ζήτηση σιταριού από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία είχε μειωθεί κατά 3%. Κι όμως εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν λίγο ψωμί και σε δεκάδες χώρες ξέσπασαν ταραχές.
Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και χρειάζονται δραστικά μέτρα τόσο από τις ηγεσίες που δεν στηρίζουν την λεγόμενη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» (Washington Consensus) όσο και από τους ίδιους τους λαούς πριν είναι αργά.

Γιατί μετά την φτωχοποίηση δε θα μας ενδιαφέρει η τιμή της βενζίνης αλλά η τιμή του σιταριού…

kostasxan.blogspot.com

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Κερδίζουν δισεκατομμύρια από το ψωμί των λαών της Γης

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν