«Κύμα οργής» σε Μπαχρέιν, Υεμένη και Λιβύη

| Ετικέτες | Posted On Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που έχουν εξαπλωθεί στον αραβικό κόσμο. Διαδηλωτές σε Μπαχρέιν, Υεμένη και Λιβύη κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την πτώση των ηγεσιών των χωρών τους, ενώ οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις προκάλεσαν νέα θύματα.
Στο Μπαχρέιν, στο κέντρο της πρωτεύουσας του κρατίδιου, Μανάμα, την επομένη της φονικής επίθεσης που δέχτηκαν οι διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία Μαργαριταριού, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν, όμως όπως αναφέρει το Al Jazeera «σήμερα οι συγκρούσεις δεν περιορίστηκαν μόνο σε ένα μέρος, αλλά εξαπλώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης»...



Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης μετά την επίθεση του στρατού στην πλατεία Μαργαριταριού, ενώ το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Αλ Ουεφάκ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την εθνοσυνέλευση και κατήγγειλε την απρόκλητη επίθεση του στρατού.

Ο στρατός έχει βγει ήδη στους δρόμους ενώ το μήνυμα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών ήταν σαφές. «Ο στρατός του Μπαχρέιν θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ κάλεσαν τις αρχές του Μπαχρέιν και τους διαδηλωτές «να μην καταφύγουν στη βία», ενώ και η Βρετανία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κατάσταση στη χώρα. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ διατηρούν στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Μπαχρέιν, όπου διατηρεί τη βάση του ο πέμπτος στόλος των Ηνωμένων Πολιτείων.Το Παρίσι εξέφρασε τη λύπη του για «την υπερβολική χρήση βίας» και μεγάλη ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη. Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τους ηγέτες του Μπαχρέιν να μην κάνουν χρήση βίας κατά των πολιτών και των δημοσιογράφων.

Στον αντίποδα, οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Μπαχρέιν εξέφρασαν την υποστήριξή τους ενώ από την κυβέρνηση της χώρας δικαιολόγησαν την καταστολή, από την ανάγκη να αποφευχθεί μια «θρησκευτική σύγκρουση».

Άλλη μία «ημέρα οργής» στη Λιβύη

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 35 τραυματίστηκαν σήμερα σε επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από δέκα νεκρούς στις σημερινές διαδηλώσεις. Στους δρόμους της Βεγγάζης, σύμφωνα με τις αναφορές, βρέθηκαν και δικηγόροι, οι οποίοι ζητούσαν νέο Σύνταγμα για τη χώρα.

Διαδηλώσεις και επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Ζέντεν, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ αστυνομικά τμήματα και ένα κυβερνητικό γραφείο πυρπολήθηκε από τους διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Λιβύης και μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας. Λιβυκές εφημερίδας αναφέρουν πως οι νεκροί ήταν μόνο δύο.
Επιπλέον σήμερα απελευθερώθηκαν περίπου 100 πολιτικοί κρατούμενοι που ανήκαν στο απαγορευμένο Λιβυκή Ισλαμική Αγωνιστική Ομάδα, που κρατούνταν κοντά στην Τρίπολη.

Ένας νεκρός στην Υεμένη...

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 35 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων στη Σαναά και το Άντεν στην Υεμένη, ενώ το κύμα αμφισβήτησης του καθεστώτος εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπαθούσε να διαλύσει συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Η ένταση στην περιοχή συνεχίζεται όλη την ημέρα, ενώ συχνά ακούγονται πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του στρατού.
Την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα Σαναά, πέμπτη ημέρα των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του Σάλεχ, περίπου 2.000 διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση μόλις βγήκαν από το χώρο του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας της Υεμένης από υποστηρικτές του προέδρου, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υποστηρικτές του καθεστώτος πυροβολούσαν επίσης με πραγματικά πυρά.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τραυματίστηκε στο κεφάλι από μια πέτρα, ενώ εικονολήπτης που εργάζεται για το πρακτορείο αυτό ξυλοκοπήθηκε από υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά της Αλ Κάιντα και βρίσκεται στην εξουσία της φτωχής αυτής και ασταθούς χώρας για 32 χρόνια.

Στην Τάιζ, νοτιοδυτικά της Σαναά, εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές κατασκήνωσαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα σε πλατεία της πόλης, η οποία μετονομάστηκε σε «Πλατεία της Ελευθερίας», ενώ στην Εμπ εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στον Σάλεχ.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στο Ιράν...

Κάλεσμα, μέσω ιστοσελίδων, έκανε σήμερα η αντιπολίτευση στο Ιράν, για συμμετοχή σε διαδήλωση την Κυριακή στη μνήμη των δύο διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την Δευτέρα σε ταραχές στην Τεχεράνη.

 
«Καλούμε τον ιρανικό λαό να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις για την έβδομη ημέρα του μαρτυρίου των δύο νέων, την ερχόμενη Κυριακή στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του «Συμβουλίου Συντονισμού της Πράσινης Πορείας της Ελπίδας» που δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες Sahamnews και Kaleme.


Η οργάνωση αυτή, άγνωστη έως τώρα, εξέδωσε την ανακοίνωση που αναπαρήγαγαν οι αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες καλώντας στη διαδήλωση της περασμένης Δευτέρας. Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι δύο νέοι σκοτώθηκαν από μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού, της κυριότερης ένοπλης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης.

florabox.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for «Κύμα οργής» σε Μπαχρέιν, Υεμένη και Λιβύη

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν