Bouazizi: Ο άνθρωπος που έβαλε "φωτιά" στην Τυνησία

| Ετικέτες | Posted On Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Είναι ο πιο διάσημος άνθρωπος αυτήν την περίοδο στην Τυνησία και τον αραβικό κόσμο. Ο λόγος για τον 26χρονο Mohammed Bouazizi, τον άνεργο οπωροπώλη που αυτοπυρπολήθηκε και ταυτόχρονα έβαλε «φωτιά» στα θεμέλια μιας καταπιεσμένης κοινωνίας από την ανεργία και τη φτώχεια.

Ο Μπουαζίζι είχε πτυχίο με ειδικότητα στους υπολογιστές αλλά όπως χιλιάδες συνομήλικοι του Τυνήσιοι δεν έβρισκε δουλειά στο αντικείμενό του...


Για να τα βγάλει πέρα, πωλούσε φρούτα και λαχανικά από ένα κάρο στην αγροτική του πόλη, Σίντι Μπουζίντ. Δεν είχε άδεια πώλησης, αλλά ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματός του. Στις 17 Δεκεμβρίου, οι αρχές κατάσχεσαν την παραγωγή του και ένας από τους αστυνομικούς τον χαστούκισε στο πρόσωπο ενώ προσέβαλε και τον νεκρό πατέρα του.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Μπουαζίζι προσπάθησε να κάνει καταγγελία στις δημοτικές αρχές, προφανώς χωρίς καμιά ανταπόκριση. Τότε απελπισμένος πήρε ένα μπιτόνι με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το τοπικό κυβερνητικό κτήριο. Υπέκυψε στα τραύματά του στις 4 Ιανουαρίου 2011.

Ο θάνατός του πυροδότησε κοινωνική εξέγερση, οποία κράτησε αρκετές εβδομάδες και οδήγησε τελικά στην κατάρρευση του ισχυρού άνδρα της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1987.

Αν και η οικογένεια του νεαρού είναι περήφανη για τον ηρωισμό του, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον τραγικό χαμό του. «Ο Μοχάμεντ έκανε ότι έκανε για να περισώσει την αξιοπρέπειά του», λέει η μητέρα του Μανούμπια μέσα από το φτωχικό της σπίτι έχοντας στο πλευρό της τον μικρότερο γιο της Καρίμ, 14 ετών.

«Ο Μοχάμεντ συνεχίζει να ζει με τη φήμη του. Είμαι περήφανη που τον ξέρει όλος ο αραβικός κόσμος», καταλήγει.

epikaira.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Bouazizi: Ο άνθρωπος που έβαλε "φωτιά" στην Τυνησία

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν