Κίνηση πολιτών : Διαμαρτυρία ή επιτακτική ανάγκη;

| Ετικέτες , , , | Posted On Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

του Ντασιώτη Γεωργίου

           Μπήκαμε στην τροχιά των δημοτικών εκλογών.Οι υποψήφιοι παίρνουν θέση στο στίβο,ψάχνουν στηρίγματα,κάποιοι επιδιώκουν και παίρνουν χρίσματα άλλοι αναζητούν στέγη και γενικώς υπάρχει έντονη κινητικότητα.
       Δεν είναι μονότονο το σκηνικό και όσοι ασχολήθηκαν έστω και μια φορά,σαν εθισμένοι ξανακυλούν,ίσως γιατί στην εποχή του ατομισμού που διερχόμαστε ,η συμμετοχή σε διαδικασίες αλλά και η επαφή με πολίτες λειτουργεί ως θεραπεία.
     Το σκηνικό όμως,κάθε φορά με έναν διαφορετικό τρόπο, εμπλουτίζεται,ανανεώνεται ,μερικές φορές μάλιστα επαναλαμβάνεται και αποκτά το ενδιαφέρον που η περίσταση απαιτεί.Παλαιότερα π.χ που η κυριαρχία των κομμάτων ήταν απόλυτη οι υποψήφιοι που είχαν το χρίσμα,μετέτρεπαν τον τοπικό στίβο σε μάχη γιγάντων.Τώρα μόνο ως παλαιοκομματικός αναχρονισμός μπορεί να εκθλιφθεί το χρίσμα. ....
     Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν,αλλού αργά και αλλού γρηγορότερα.Περισσότεροι.αυτονομημένοι.πολίτες,ανεξάρτητα.και.υπερκομματικά σχήματα,οργανώσεις και σύλλογοι διεκδικούν με απαιτήσεις,όχι μόνο λόγο αλλά και συμμετοχή στην διοίκηση του τόπου τους,ίσως γιατί πλέον είναι πασιφανές ότι το παραδοσιακό μοντέλο «της ενός ανδρός αρχής» απέτυχε παταγωδώς,μαζί με τους «χαρισματικούς» ηγέτες και τους επαγγελματίες της πολιτικής.
         Το αντίδοτο  της αποτυχίας αυτού του μοντέλου προβάλλει μέσα από την συλλογικότητα κι αυτό γιατί η ευθύνη, τόσο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης προκύπτει ως προϊόν μιας ευρύτερης «ευφυΐας» από εκείνη του διορισμένου αρχηγού και ως εκ τούτου φέρει τις εγγυήσεις πιο αξιόπιστου εγχειρήματος.
         Κάτι τέτοιο είναι οι κινήσεις πολιτών,όπως αυτή που δημιουργήθηκε και στον Καλλικράτειο Δήμο Αλιάρτου.
        Βασική επιδίωξη,τουλάχιστον στις προθέσεις των πρώτων εμπνευστών που σε μεγάλο βαθμό διαχέονται  και στα μέλη που ακολουθούν,είναι να συμβάλλουν στην  αλλαγή του μοντέλου διοίκησης που εκ του αποτελέσματος κρίνεται αποτυχημένο.
        Ευθύνονται για την αποτυχία αυτή τα συγκεκριμένα πρόσωπα που αυτή τη στιγμή διοικούν;Όχι μόνο.Μεγαλύτερη ευθύνη έχει το σύστημα αυτό που αναζητά την επιβίωσή του σε διορισμένους,χαρισματικούς ή «χρισματικούς» ηγέτες ,δίνοντάς τους εξουσίες αυτοκράτορα και παραγκωνίζοντας τον λαό,στο όνομα του οποίου όλα συμβαίνουν.
        Η άλλη πρόταση,αυτή που υιοθετεί η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών,λέει το πολύ απλό,απολύτως δημοκρατικό, ίσως όμως πολύ προωθημένο,ότι ο πολίτης-ψηφοφόρος πρέπει επιτέλους να βγεί από την ψευδαίσθηση ασφαλείας που του παρέχει ο προαποφασισμένος,από αλλού, αρχηγός και να τον επιλέξει ο ίδιος μαζί με τους συμβούλους του.Έτσι ο πολίτης δεν θα είναι απλός θεατής στον στίβο,αλλά ενεργός παίκτης που καθορίζει πως και από ποιους θα δοθεί η μάχη.
      Θα ρωτούσε κάποιος δικαίως.Τι εγγυήσεις παρέχονται ότι θα έχουμε δήμαρχο την επομένη των εκλογών,τον ικανότερο ή τον καλύτερο;Η απάντηση,μα φυσικά την εγγύηση του μόνου που θα μπορούσε να την δώσει,δηλαδή του λαού που δημοκρατικά θα αποφασίσει ποιόν θέλει να στείλει και που.Το ίδιο ερώτημα αντιστρεφόμενο θα μπορούσε να είναι ως εξής:Αν αυτός που θα εκλεγεί με την πιο πάνω διαδικασία διεκδικούσε την εκλογή του έχοντας χριστεί από κάπου αρχηγός,γιατί θα ήταν πιο αποδεκτός;
       Αυτά τα ερωτήματα συνήθως τίθενται από εκείνους που δεν επιθυμούν το άνοιγμα των διαδικασιών,γιατί φοβούνται την κρίση του λαού.Προσπαθούν να πουν ότι ο λαός είναι ανώριμος ή επιρρεπής σε λάθη όταν θα ψηφίσει ελευθέρα,ενώ είναι σοφός όταν θα ψηφίσει αυτούς.Η άποψη αυτή είναι κλασικό δείγμα ανασφάλειας για τους ίδιους και ιδιαιτέρως προσβλητική για τους ψηφοφόρους που στο κάτω-κάτω θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν δικαίωμα ακόμα και στο λάθος.
       Η  σπουδαιότητα της Κίνησης βρίσκεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών της διεκδικούν την συμμετοχή τους στο πολιτικό παιχνίδι,με ρομαντισμό και διάθεση εθελοντισμού.Αυτό για τους επικριτές είναι ελάττωμα με το επιχείρημα ότι η πολιτική είναι σκληρή και βρώμικη αλλά, η απάντηση είναι ότι, αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε και να την κάνουμε ελκυστική και ενδιαφέρουσα,να βγάλουμε τους πολίτες από τα σπίτια τους,να καταθέσουν τις σκέψεις τους,να απαιτήσουν αυτό που δικαιούνται και η δημοτική αρχή υποχρεούται να τους παρέχει,να ενεργοποιήσουμε κοινωνικά αντανακλαστικά,εθελοντισμό, αλληλεγγύη και να γίνει ο δήμος υπόθεση των δημοτών του και μόνο.
     Στις υποσχέσεις μας δεν θα υπάρχουν λακούβες για κλείσιμο,ούτε καθαρισμοί οικοπέδων και φυσικά ούτε διορισμοί.Επίσης δεν θα υπάρχουν ούτε πιέσεις και ψυχολογικοί εκβιασμοί προς υποψηφίους άλλων συνδυασμών.
      Υπάρχει μόνο μια αρχή, ότι στον τόπο που ζούμε,εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας υπάρχουν και άλλες φωνές που ήρθε η στιγμή να ακουστούν.
  

Σχετικές Αναρτήσεις :



16 σχόλια:

  1. Τα προβλήματα των Καποδιστριακών δήμων μεγάλα, των Καλλικρατικών πολύ μεγαλύτερα. Όσο και άξιος ,και ικανός και χαρισματικός να είναι ένας δήμαρχος σίγουρα δεν θα μπορέσει μόνος του να λύσει τα σημερινά αλλά κυρίως τα αυριανά μεγάλα προβλήματα. Συμφωνώ με τον αξιόλογο συντάκτη του κειμένου, πως πρέπει οπωσδήποτε να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο διακυβέρνησης ενός δήμου .Είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουμε απο το προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης , το οποίο θέλει όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες στο πρόσωπο ενός. Εδω σημαντικό ρόλο θα παίξει η συλλογικότητα, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον με τα κοινά, και στο πίσω μέρος του μυαλού του συμμετέχοντα, πρέπει να υπάρχει ο εθελοντισμός και όχι η ιδιοτέλεια. Ο χαρισματικότερος και ικανότερος δήμαρχος σήμερα είναι καταδικασμένος να αποτύχει αν δεν υπάρχει ένα ικανό δημοτικό συμβούλιο, αν δεν υπάρχουν ικανοί αντιδήμαρχοι, πρόεδροι, δημοτικοί σύμβουλοι. Πρέπει ο δήμαρχος να είναι ο συντονιστής, να κάνει καταμερισμό εργασίας και να αξιοποιεί τους συνεργάτες του. Εκτός από την αξιοποίηση ενός πολύ καλού δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος πρέπει να αξιοποιήσει τα τοπικά συμβούλια αλλά να υπάρχει και μια αμφίδρομη σχέση με συλλόγους ,φορείς, ώστε να εμπλακούν στην όλη διαδικασία και αξιόλογοι συμπολίτες που βρίσκονται εκτός δημοτικού συμβουλίου.Τέλος μια κίνηση πολιτών θα ολοκληρώσει τον σκοπό της αν υπάρχει και μετά τις εκλογές, είτε κάποιοι εκλεγούν είτε όχι, είτε είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση για να διαφυλάξει την διακήρυξη των αρχών και των αξιών, να παράγει προτάσεις, απόψεις, να συμμετέχει στις επιτροπές διαβούλευσης. Νομίζω πως η κίνηση των πολιτών ήρθε την καταλληλότερη εποχή και μέσα απο την διακήρυξή της εγγυάται τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα προβλήματα των Καποδιστριακών δήμων μεγάλα, των Καλλικρατικών πολύ μεγαλύτερα. Όσο και άξιος ,και ικανός και χαρισματικός να είναι ένας δήμαρχος σίγουρα δεν θα μπορέσει μόνος του να λύσει τα σημερινά αλλά κυρίως τα αυριανά μεγάλα προβλήματα. Συμφωνώ με τον αξιόλογο συντάκτη του κειμένου, πως πρέπει οπωσδήποτε να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο διακυβέρνησης ενός δήμου .Είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουμε απο το προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης , το οποίο θέλει όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες στο πρόσωπο ενός. Εδω σημαντικό ρόλο θα παίξει η συλλογικότητα, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον με τα κοινά, και στο πίσω μέρος του μυαλού του συμμετέχοντα, πρέπει να υπάρχει ο εθελοντισμός και όχι η ιδιοτέλεια. Ο χαρισματικότερος και ικανότερος δήμαρχος σήμερα είναι καταδικασμένος να αποτύχει αν δεν υπάρχει ένα ικανό δημοτικό συμβούλιο, αν δεν υπάρχουν ικανοί αντιδήμαρχοι, πρόεδροι, δημοτικοί σύμβουλοι. Πρέπει ο δήμαρχος να είναι ο συντονιστής, να κάνει καταμερισμό εργασίας και να αξιοποιεί τους συνεργάτες του. Εκτός από την αξιοποίηση ενός πολύ καλού δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος πρέπει να αξιοποιήσει τα τοπικά συμβούλια αλλά να υπάρχει και μια αμφίδρομη σχέση με συλλόγους ,φορείς, ώστε να εμπλακούν στην όλη διαδικασία και αξιόλογοι συμπολίτες που βρίσκονται εκτός δημοτικού συμβουλίου.Τέλος μια κίνηση πολιτών θα ολοκληρώσει τον σκοπό της αν υπάρχει και μετά τις εκλογές, είτε κάποιοι εκλεγούν είτε όχι, είτε είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση για να διαφυλάξει την διακήρυξη των αρχών και των αξιών, να παράγει προτάσεις, απόψεις, να συμμετέχει στις επιτροπές διαβούλευσης. Νομίζω πως η κίνηση των πολιτών ήρθε την καταλληλότερη εποχή και μέσα απο την διακήρυξή της εγγυάται τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βάλτε μόνο το ήθος και την τιμιότητα που ο καθένας απο σας έχει.δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στην πορεία.ο δήμος είναι σε λάθος χέρια και ελάχιστοι απο την δημοτικη αρχή ,γιατί υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις και οι οποίοι δεν ευθύνονται γιαυτό το χάλι,έχουν τις δικές σας αρχές.Είναι δυνατόν οι αιώνιοι αντιδήμαρχοι των δυο τελευταίων δημάρχων να είναι οι μάγκες της παρέας; Δήμαρχοι τους αξιοποιήσατε παρά την λαική κατακραυγή και είστε υπόλογοι στο λαό.καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συνταξιουχος αλιαρτινος20 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:14 μ.μ.

    E οχι μονο οι αντιδημαρχοι βαλε προεδρους δημοτικου συμβουλιου βαλε προεδρο ΔΕΠΟΑΝ και ολα τα συναφη παρασιτα που λυμαινονται τον δημο.
    Βαλε και ολα τα λουλουδια που συμπρατουν τωρα και βγαλε συμπερασμα.
    Αξια παιδια προχωρηστε καντε την κινηση πολιτων ποταμι χειμαρωδες που θα συμπαρασυρει καθε σαπιο και που θα καθαρισει τον κοπρο του αυγειου.
    Επιβαλλεται το εχουν αναγκη τα παιδια σας και τα εγγονια μου γιατι αυριο που θα βγουν στον στιβο της ζωης θα σε ρωτησουν
    τι εκανες εσυ για τον ΑΛΙΑΡΤΟ μπαμπα?
    καλο κουραγιο και ψηλα το κεφαλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παιδια προχωρειστε χωρις ενδοιασμους.
    Θ α ηθελα ομως για να κλεισετε τα στοματα ορισμενων να αποποιηθειτε δημοσια των μισθων οσων απο εσας γινουν αντιδημαρχοι η παρουν αλλες θεσεις και μεινουν με το μισθο του δημοσιου.τα παραπανω χρηματα να τα δωσετε σε μια λιστα 100 ατομων απο τα χωρια που εχουν πραγματικες αναγκες σπουδαζουν παιδια ειναι ανεργοι κλπ αυτοι που δεν ειναι στο δημοσιο ας κανουν οτι θελουν ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σαπιο και η διαπλοκη δυστιχως εχει εισχωρησει και μεσα στην κινηση πολιτων,σε μεγαλο βαθμο.Μηχανικοι διαπλεκομενοι,απερχομενος δημαρχος (διαπλοκη,κακοδιαχειρηση, με εισαγγελικη παρεμβαση για τον ιδιο σε κακουργηματικης φυσης θεματα),αντιδημαρχοι,νυν αποτυχημενος προεδρος τοπικου.
    Δεν προερχεστε κυριοι απο παρθενογεννεση,εαν θελατε κατι ομορφο φρεσκο ριζοσπαστικο θα το ειχατε πετυχει.Μαλλον δεν ενδιαφερεστε για την ποιοτητα και την αλλαγη λειτουργιας του νεου δημου αλλα μονο για την εξουσια.
    Για τα παρα πανω εως τις εκλογες θα υπαρχει αναλυτικη ενημερωση των δημοτων για τα σκανδαλα ορισμενων ατομων που βρισκονται στους κολπους σας και μαλιστα προωθουνται
    (ενας απο αυτους)για πρωτοι σε ψηφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. oύτως ή άλλως οι δημόσιοι υπάλληλοι πλέον δεν εισπράτουν δεύτερο μισθό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δε ξερω αλλα μηπως εχουν δικαιωμα επιλογης ενος εκ των δυο?.Θα ηθελα οποιος ξερει να το ξεκαθαρισει αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δε ξερω αλλα μηπως εχουν δικαιωμα επιλογης ενος εκ των δυο?.Θα ηθελα οποιος ξερει να το ξεκαθαρισει αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΄Εχεις δίκιο,έχουν αυτό το δικαίωμα.όμως με εξαίρεση τον μισθό του δημάρχου,οι άλλες εμμισθες θέσεις έχουν μισθό μικρότερο απο αυτόν της υπηρεσίας τους.Πάντως ότι και να ισχύει υποχρεωτικά επιλέγουν τον ένα από τους δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εξαιρετικό άρθρο που αποπνέει εμπιστοσύνη και ηρεμία.Πιστεύω και ελπίζω ότι θα πάτε καλά στις εκλογές και εσείς και η κίνησή σας.Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η συμβολή μου στην προσπάθειά σας:
    http://ermokastriotis.blogspot.com/2010/09/blog-post_5976.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα και καλή δύναμη!!!

    Μακάρι όλοι μας να βρούμε τη δύναμη να αντιταχθούμε όπως ακριβώς και εσείς!
    Οι σκέψεις και προβληματισμοί βασανίζουν μυαλό μας...Και μετά τη χθεσινή βραδιά...ο χείμαρρος έχει αρχίσει και μας παρασύρει για τα καλά...
    Αλλά ποιος θα κάνει αυτό το βήμα που πρέπει?
    Ποιος θα φανεί δυνατός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτή είναι η πιο δυνατή απάντηση! Μπράβο σου κορίτσι μου! Φωναξέτο σε ολους αυτούς που λένε τους καθηγητές αρπαχτες της εξουσίας. Οι άνθρωποι ττων σχολειων δε λένε ψέματα γιατί δεν εχουνε τιποτα να φοβηθουνε ουτε να κρδισουνε. Εχουνε τη θέση τους και το μισθό τους και πιο πολύ το ηθοσς τους γιατί δεν έχουν ανάγκη κανέναν για να τον γλειφουν.
    Στηρίξτε τους εσεις.Πολλά μπορούν να αλλάξουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η μεγαλύτερη αμοιβή του εκπαιδευτικού είναι όταν μετά από χρόνια,οι μικροί μαθητές του,ενήλικες πια συνεχίζουν να τον αποκαλούν δάσκαλο.Είμαι υπερήφανος για σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάθε φορά που έρχονται οι δημοτικές εκλογές,οι υποψήφιοι αναζητούν ιδέες προκειμένου να εμπλουτίσουν τα προγράμματά τους και να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών" λετε.
    Το ιδιο κανετε κι εσεις κυριε Ντασιωτη,εχει γινει πλεον γνωστο σε ολους.Πολυ ακομψος ο τροπος σας.
    Μονο κριτικη.Ποιες ηταν οι προτασεις σας για τον Δημο τοσα χρονια? Καμια.
    Τωρα ενα μηνα πριν τις εκλογες δεν πειθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν