ΕΛΛ - ΟΙΝΩΝ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

| Ετικέτες , | Posted On Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

της Ευγενίας Βενιζέλου

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές αφού και φέτος φαίνεται πως η τιμή του οινοποιήσιμου σταφυλιού θα είναι χαμηλή. Σε συνδυασμό μάλιστα  με τα συσσωρευμένα προβλήματα και την έλλειψη πολιτικής στήριξης -εν μέσω της οικονομικής κρίσης- απειλείται πλέον  η βιωσιμότητά του κλάδου τους.

Τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου έχουν επιδεινωθεί διότι...



...διαπιστώνεται καθίζηση της κατανάλωσης κρασιού, ανεξέλεγκτη αύξηση των εισαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εξαγωγών και όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αδιάθετα πλεονάσματα σε δεξαμενές αποθήκευσης είτε των οινοποιητικών συνεταιρισμών είτε των ιδιωτών και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα απορρόφησης των οινοποιήσιμων σταφυλιών της φετινής σοδειάς. Παράλληλα, παρατηρούνται σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά καθώς δεν εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο. Όλα αυτά δημιουργούν αδιέξοδο και καθιστούν αμφίβολη την πραγματοποίηση του τρύγου.

Ενδεικτικά η τιμή του οινοποιήσιμου σταφυλιού στη Βοιωτία θα είναι φέτος 14 λεπτά, δηλαδή 140 ευρώ τον τόνο, ενώ πέρσι ήταν 15 λεπτά, εξίσου βέβαια χαμηλή σε σχέση με το 2008 που ήταν 30 λεπτά. Οι αμπελουργοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν αφού τα έξοδα από την παραγωγή μέχρι τον τρύγο και την μεταφορά στα οινοποιεία λίγο πολύ φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 14 λεπτά. Επίσης τα οινοποιεία της περιοχής, τους δίνουν τα χρήματα μετά από 1 χρόνο και αναγκάζονται να πληρώνουν- μέχρι να εισπράξουν- από την τσέπη τους. 

starlamias

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΕΛΛ - ΟΙΝΩΝ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν