ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

| Ετικέτες , | Posted On Δευτέρα 3 Μαΐου 2010


Σε ισχύ τέθηκαν ήδη οι αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ (από 21% στο 23%, από 10% σε 11% και από 5% σε 5,5%)θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου. Το σχετικό νομοσχέδιο με το πρώτο τμήμα των μέτρων κατατέθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι στη  Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Πόσο αυξανονται
Κατά 6 λεπτά το λίτρο επιβαρύνεται η βενζίνη, λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβληθεί από 1ης Ιουλίου. Οι πρατηριούχοι εκτιμούν πάντως ότι η αύξηση θα ειναι ακόμη μεγαλύτερη, λόγω της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού, που αγγίζει πλέον τα 90 δολάρια...
 
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα αυξάνεται από 65% σε 67%, στα πούρα από 32% σε 34% και στο καπνό καπνίσματος από 67% σε 69%. Αύξηση επιβάλλεται και στον πάγιο φόρο, από 7,5 % σε 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κυμαίνεται από  5 λεπτά  εως 7 λεπτά  ανά πακέτο και από 6 λεπτά μέχρι 8 λεπτά, όταν συνυπολογισθει ο Φ.Π.Α. επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης.


Στα ποτά η επιβάρυνση ανέρχεται ανά φιάλη σε 2,14 ευρώ για τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ),  για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση σε 1,07 ευρώ και για τη φιάλη μπύρας από 26 έως 52 λεπτά.

Από 10 έως 25% εκτιμάται η απώλεια εισοδήματος για 3.000.000 μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, από τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους  36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία και τέθηκε ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ενίσχυσης της χώρας, στον οποίο συμμετέχουν το ΔΝΤ και η ΕΕ. 

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν