ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

| Ετικέτες , | Posted On Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 825 τραυματίστηκαν στα αιματηρά επεισόδια στην Μπανγκόκ, μεταξύ στρατιωτών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η πόλη των 15 εκατ. έμοιαζε ήρεμη νωρίς την Κυριακή μετά τις ταραχές, που η εφημερίδα Nation περιέγραψε στο πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο...




«η πιο σκοτεινή μας ώρα», σχολιάζοντας πως «το χθεσινό λουτρό αίματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να σταματήσουμε την ολίσθηση προς την αναρχία».

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις στρατιωτικοί και ένας Ιάπωνας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters, ο Χίρο Μουραμότο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε δύο πόλεις στο βορρά, γεγονός που αναλυτές χαρακτηρίζουν ένδειξη του κινδύνου να ξεσπάσουν γενικευμένες ταραχές εναντίον του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα και της κυβέρνησής του, η οποία ανέλαβε πριν 16 μήνες και έχει τη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων -- που είχαν προβεί σε πραξικόπημα το 2006 -- καθώς και του ισχυρού βασιλιά.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Καταδικάζουμε το ξέσπασμα της πολιτικής βίας στην Ταϊλάνδη, επί μακρόν φίλη και σύμμαχό μας χώρα, και καλούμε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη από τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιλυθούν τα υπάρχοντα ζητήματα με ειρηνικά μέσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκους, Μάικ Χάμερ.

Ο απολογισμός των θυμάτων στις διαδηλώσεις του Σαββάτου είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον στις ταραχές του 1992 στην Ταϊλάνδη.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι διόρισε απεσταλμένο για την αποκατάσταση επαφής με την ηγεσία του κινήματος των «κόκκινων πουκαμίσων», ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα, είχαν στήσει δεκάδες οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Αρκετοί ήταν οπλισμένοι, ανέφεραν ανταποκριτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης στην Μπανγκόκ στις 7 Απριλίου, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν