ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010


Θεσμικές παρεμβάσεις με ορίζοντα και ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα, προανήγγειλε από το Ζάππειο η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, παρά τις αμφιβολίες που έχει προκαλέσει ο «κοινωνικός διάλογος» από τον οποίο ως γνωστό απουσίασαν οι εκπρόσωποι των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στην πολιτική του υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ξεχωρίζουν τα μέτρα για:...





- Την ενίσχυση της ρευστότητας
- Την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ
- Την πολιτική διαχείριση της γης
- Τη μείωση του κόστους των εισροών
- Τον έλεγχο της αγοράς, την ποιότητα και τη σήμανση των τροφίμων
- Τις αλλαγές στο αγροτοσυνδικαλιστικό και αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα
- Τον εξορθολογισμό των πόρων της ΚΑΠ και τα επενδυτικά προγράμματα
- Την εκπαίδευση και κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών.

Ξεκινώντας την ομιλία της, από το Ζάππειο, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή έκανε έκκληση στους αγρότες να κάνουν υπομονή, επισημαίνοντας ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις έδωσαν ένα επιπλέον κίνητρο για να επισπευστεί το κυβερνητικό έργο.

Δεν ποντάρουμε στην κόπωση των αγροτών για να φύγουν από τα μπλόκα αλλά θέλουμε αγρότες που να συμμετέχουν στο διάλογο, με γνώση και υπευθυνότητα για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε η κυρία Μπατζελή, χρειάζεται να διορθωθεί η παθογένεια του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο έχει επιφέρει σειρά κοινοτικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες κυμαίνονται στα 200 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια της αγροτικής οικονομίας αποτελούν, σύμφωνα με την υπουργό, τους άξονες των εξαγγελθέντων μέτρων. «Προσπαθούμε να οργανώσουμε το χώρο.Ξέρουμε ότι θα έχουμε εμπόδια, ότι θα σπάσουμε κατεστημένες αντιλήψεις. Ξέρουμε ότι θα πρέπει να έχουμε με το μέρος μας τον ίδιο τον αγρότη», επισήμανε η κυρία Μπατζελή.



Ενίσχυση της ρευστότητας

Όσον αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η υπουργός εξήγγειλε μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών στο δανεισμό και μέσω δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον σημείωσε ότι ήδη υλοποιείται η επιστροφή του ΦΠΑ για τη χρήση του 2009, η οποία θα δοθεί σε οριζόντια βάση και όχι κατ’ επιλογή. Το υπουργείο εξετάζει και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, προσπαθώντας να τηρήσει το δημοσιονομικό όριο των 120 εκατ. ευρώ. Ένα επιπλέον μέτρο για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι η καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους αγρότες, που θα κοστίσει περί τα 280 εκατ. ευρώ.



Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ

Δεύτερο μείζον θέμα είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, η οποία θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα  ώστε να ψηφιστεί μέσα στο Μάρτιο του 2010. Αυτή θα περιλαμβάνει την ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων και την ένταξη νέων ζημιογόνων αιτίων λόγω των κλιματικών αλλαγών. Οι ενισχύσεις ΠΣΕΑ θα διαχωριστούν από τον ΕΛΓΑ ενώ θα καταργηθούν οι κατ’εξαίρεση αποζημιώσεις, όπως τόνισε η κυρία Μπατζελή.

Όσον αφορά στο νομικό καθεστώς του ΕΛΓΑ, η υπουργός επισήμανε ότι αυτό είναι ασύμβατο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία διότι είναι ένα κλειστό σύστημα. Στόχος του υπουργείου είναι να νομιμοποιήσει το καθεστώς του ΕΛΓΑ ώστε να αποφευχθούν νέες κυρώσεις, διατηρώντας όμως τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του κινείται η ενοποίηση των βάσεων δεδομένων του ΕΛΓΑ και του ΟΣΔΕ.

Μεταρρύθμιση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος

Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του αγροτοσυνδικαλιστικού και αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, η κυρία Μπατζελή τόνισε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στόχο έχουν την οριοθέτησή του και δεν αποσκοπούν στη χειραγώγησή του. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως τον Ιούνιο του 2010 θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή νέων αγροτών σε όλα τα επίπεδα των αγροτοσυνδικαλιστικών οργάνων μέσα από τη θέσπιση ενδεικτικών ποσοστών εκπροσώπησής τους. Θα διερευνηθεί επίσης η συνένωση υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

Πολιτική διαχείρισης της γης

Η πολιτική διαχείρισης της γης αποτελεί άλλο ένα θέμα στο οποίο η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δίνει ιδιαίτερη σημασία. Στόχος θα είναι η ορθολογική διαχείριση της γης και των υδάτινων πόρων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, τον προσδιορισμό χρήσεων γης με εφαρμογή της ψηφιοποίησης, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα επιδότησης νέων αγροτών για την αγορά γης.

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Μπατζελή στη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης μέσα στο Φεβρουάριο, η οποία θα επιτρέψει τη σύνταξη αγροτικού κτηματολογίου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των εθνικών και κοινοτικών αγροτικών πολιτικών. «Κάντε λίγη υπομονή», είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι «αν δεν ξεκαθαρίσουμε αυτά τα δεδομένα, δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια διαφανή πολιτική».

Το μήνα Φεβρουάριο, όπως ανέφερε, οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν εκτός από τις επιδοτήσεις και το αποδεσμευμένο τμήμα για το βαμβάκι και τη ντομάτα, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Όπως υποστήριξε, μέσα στο Φεβρουάριο θα καταβληθεί το υπόλοιπο των κοινοτικών επιδοτήσεων, ύψους 1,3 δις ευρώ, συν 500 εκατομμύρια για συμπληρωματικά μέτρα.



Μείωση κόστους εισροών

Καινοτομίες εξήγγειλε η υπουργός στο θέμα της μείωσης του κόστους των εισροών, οι οποίες, όπως ανέφερε, ανέρχονται στο 30% του αγροτικού εισοδήματος κατά μέσο όρο. Ως μεγάλες τομές χαρακτήρισε την θέσπιση συνταγολόγιου για τα φυτοφάρμακα αλλά και την καθιέρωση λίστας με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων η οποία θα διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των δύο ή τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον προωθείται η προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων από τη συνταγή προέλευσης και των φυτοφαρμάκων με βάση τη χρωστική ουσία. Κατά την υπουργό, τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν αισθητά τις δαπάνες της παραγωγής, αυξάνοντας το καθαρό εισόδημα των αγροτών. «Θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ίδιους τους αγρότες απευθείας και όχι κατ’ αποκοπή», παρατήρησε.



Έλεγχος της αγοράς και ποιότητα τροφίμων

Τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων που παρεμβάλλονται από το χωράφι ως το ράφι θα επιδιώξει το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με την υπουργό, μέσα από την εφαρμογή υπαρχουσών και την υιοθέτηση νέων αγορανομικών διατάξεων. Στόχος είναι η διαμόρφωση των τιμών λιανικής έτσι ώστε να μην ξεπερνούν κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνάει κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου.

Τέλος θέλει να δώσει το υπουργείο στα συμβόλαια με ανοιχτή τιμή και ανοιχτά χρονικά πλαίσια που αναγκάζονται να υπογράφουν οι παραγωγοί, πρακτική, που όπως παρατήρησε, αποτελεί φαινόμενο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Το ΥΠΑΑΤ επιθυμεί να δημιουργήσει διαμεσολαβητές οι οποίοι θα διαπραγματεύονται με τους μεταπράτες  και θα υπογράφουν συμβόλαια  βάσει τιμών που θα προκύπτουν από τις διεθνείς τιμές των προϊόντων. «Στην εποχή μας δεν υπάρχουν κρυφές τιμές. Υπάρχουν όμως κρυφές συμφωνίες», υπογράμμισε η κυρία Μπατζελή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η θέσπιση Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων καθώς και η θέσπιση ενός «Τειρεσία» για τα διατροφικά προϊόντα στον οποίο θα καταχωρούνται οι περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας.

Επιπλέον θα ιδρυθεί Ενιαία Αρχή Τροφίμων, η οποία θα συντονίζει τη δράση των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών και θα διευκολύνει την ανταλλαγή και διασταύρωση στοιχείων. Όπως παρατήρησε η κυρία Μπατζελή, η πληθώρα συναρμόδιων αρχών οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα των ελέγχων, θέμα για το οποίο η Κομισιόν έχει προβεί σε επανειλημμένες συστάσεις. Για τους διασταυρωτικούς ελέγχους προβλέπεται η σύνδεση με το TAXIS και τα στοιχεία τελωνείων και οικονομικών υπηρεσιών και η σύσταση ειδικής υπηρεσίας για έλεγχο και στα σημεία λιανικής πώλησης.

Σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων, η κυρία Μπατζελή υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για τη σήμανση της χώρας προέλευσης στα κτηνοτροφικά προϊόντα κινούνται σε θετικό επίπεδο και πως η χώρα μας επιδιώκει ρύθμιση του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο, μέσω κοινοτικής οδηγίας.



Το μέλλον της ΚΑΠ και το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής

«Το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής θα προσπαθήσουμε να το διασφαλίσουμε» τόνισε η υπουργός, καθώς αποτελεί πηγή πόρων για την ελληνική γεωργία, μέσα από τον πρώτο αλλά και το δεύτερο πυλώνα του. Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά για το πρόγραμμα του Αλ. Μπαλτατζή ότι θα πρέπει να σταματήσει η αποεπένδυση στον αγροτικό τομέα. Το Αλ. Μπαλτατζής θα ενισχυθεί από άλλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων, θα μειωθεί ο χρόνος αξιολόγησης των προτάσεων και θα δοθεί δυνατότητα ένταξης μικρών Σχεδίων Βελτίωσης με παράταση χρόνου. Επιπλέον, θα συνεχιστούν προγράμματα μείωση της νιτρορύπανσης, θα γίνει στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και στη βιολογική γεωργία και θα δημιουργηθούν ζώνες παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.



Διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων

Με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων, όλες οι ενισχύσεις που καταβάλλονται αναρτώνται στο διαδίκτυο. Από 25 Ιανουαρίου 2010, όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2009 είναι αναρτημένα στη διεύθυνση www.enisxyseis.gr, ενώ από 21 Ιανουαρίου, όλες οι καταστάσεις με τους δικαιούχους του εθνικού αποθέματος από τα έτη 2006, 2007 και 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας και στις ΕΑΣ.



Κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος

Μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο και για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη, με την αναμόρφωση του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα και τοπικών ΚΕΓΕ με ένταξη της δια βίου μάθησης για τα αγροτικά επαγγέλματα σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.



Απάντηση Καρχιμάκη για τους Νέους Αγρότες

Ο κύριος Καρχιμάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους Νέους Αγρότες παρατήρησε ότι η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησε ένα «χρεωκοπημένο κύκλο» τον οποίο το ΥΠΑΑΤ καταβάλλει προσπάθειες να αποκαταστήσει. Ο κύριος Καρχιμάκης έκανε λόγο για «απίστευτο εμπαιγμό» καθώς προ των εκλογών έγινε προκήρυξη για 8500 επιπλέον νέους αγρότες, τη στιγμή που δεν υπήρχαν επαρκείς πόροι. Όπως σημείωσε έχουν δρομολογηθεί ήδη 60 εκατ. ευρώ ώστε το ΥΠΑΑΤ να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ενεργοποιηθούν και τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ της πρώτης προκήρυξης, επισήμανε ο υπουργός, ενώ θα γίνει ανακατανομή της μοριοδότησης.


agronews.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν