ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

| Ετικέτες , | Posted On Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Χαλκίδας, εκπρόσωποι των συλλόγων και κινήσεων πολιτών :
1. Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
2. Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Κανήθου (με έδρα το ‘Κλειστό’ Κανήθου)
3. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Χαλκίδας ...


...και συζήτησαν το θέμα της καταπάτησης των ελεύθερων δημόσιων χώρων και γενικότερα το θέμα της διεκδίκησης ελεύθερων χώρων για την πόλη και τους πολίτες. Ειδικότερα συζητήθηκε η εικόνα των ‘πλαστικών’ επεκτάσεων των καταστημάτων της παραλίας της Χαλκίδας, την οποία αντιγράφουν και άλλα καταστήματα και σε άλλα σημεία της πόλης, εικόνα με πλαστικά αλλά και με άλλες συναφείς σταθερές εγκαταστάσεις, η οποία αλλοιώνει τρομακτικά την αρχιτεκτονική και την αισθητική της πόλης.

Επισημάνθηκε ο παραλογισμός της ευθύνης του χώρου της παραλίας από το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας και η ανάγκη έναρξης των διαδικασιών για το πέρασμα της ευθύνης της παραλίας στον Δήμο Χαλκίδας. Επίσης η συνεχιζόμενη καταπάτηση πεζοδρόμων και πλατειών και ιδιαίτερα της αναπλασμένης ακτής της Κανήθου, για την οποία υπάρχουν πολλές ενστάσεις, όπως έλλειψη υποδομών για άτομα με κινητικές δυσκολίες ή με προβλήματα όρασης και μια σειρά άλλες ελλείψεις και προβλήματα.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω ενέργειες :

1. Οι ‘πλαστικές’ επεκτάσεις των καταστημάτων της παραλίας, πέραν όλων των άλλων είναι παράνομες και αυθαίρετες και υπερβαίνουν σαφώς τους όρους με τους οποίους έχει παραχωρηθεί στα καταστήματα ζωτικός δημόσιος ελεύθερος χώρος. Η πρότασή μας είναι, με πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας να ορίσει άμεσα θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα καλεστούν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων και του συλλόγου αρχιτεκτόνων και να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα. Την σχετική μας πρόταση θα καταθέσουμε εγγράφως στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας.


2. Το θέμα της διεκδίκησης του χώρου του π.τάγματος πεζοναυτών μια έκταση πενήντα περίπου στρεμμάτων και το πέρασμα του στην κυριότητα του Δήμου Χαλκίδας, σύμφωνα και με πρόσφατη διακήρυξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνταχθεί κείμενο όπου θα ζητηθεί να συζητηθεί και να υπογραφεί από όλους τους κοινωνικούς φορείς της Χαλκίδας και του νομού. Στην συνέχεια επιτροπή από όλους τους φορείς θα καταθέσει το έγγραφο διεκδίκησης στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος.

3. Επισημάνθηκαν και μια σειρά άλλα θέματα που άπτονται των ελεύθερων χώρων όπως το λιμάνι, η αξιοποίηση του χώρου του κτιρίου ‘Γεωργιάδη’, η ‘Αρέθουσα, η τουριστική αξιοποίηση του 2ου τεταρτοκύκλιου της παλιάς γέφυρας, το κτίριο του ‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ’, το θέμα των χώρων του ΟΣΕ, η επέκταση του 'τουριστικού' στο άλσος της Κανήθου και άλλα χρονίζοντα προβλήματα για τα οποία θα χρειαστούν ανάλογες παρεμβάσεις και δράσεις.

4. Και για τα δύο θέματα δημιουργήθηκαν επιτροπές οι οποίες θα επιληφθούν για την πρακτική αντιμετώπιση και τον συντονισμό των παραπάνω θεμάτων.

halkida.tv

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν